Co jíst večer u televize: Recepty, které jsou zdravé a chutnají skvěle | Magazín | Recepty.cz

Co jíst u televize, když brambůrky došly? Zkuste tyhle recepty, jsou zdravější a chutnají skvěle

17. dubna 2020 • 00:00

Máte večer na něco chuť, ale už se nechcete cpát dalšími přesolenými brambůrkami a krekry? Nebo vám už zobání z předešlého nákupu zkrátka a dobře došlo? Zkuste zdravější variantu, kterou si můžete připravit doma a ze základních surovin.

Jestliže si večer bez zobání brambůrek a tyčinek nedokážete představit a děsí vás, jak se taková karanténa podepíše na vaší váze? Sáhněte po něčem zdravějším, co si připravíte snadno z tepla domova a bude vám to chutnat.

Zeleninové chipsy

Vezměte vaši oblíbenou zeleninu jako celer, řepu, brambory, mrkev nebo cuketu a nakrájejte ji na tenké plátky. Zakapejte ji olivovým nebo řepkovým olejem, ochuťte oblíbeným kořením, jako je tymián nebo oregano. Plátky vykládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě dozlatova. Ještě horké osolte.

Pikantní pečené kuličky

Cizrnu třeba ráno nechejte máčet ve vodě. Večer vodu slijte, zalijte novou vodou a vařte zhruba hodinku do změknutí. Pokud si chcete ušetřit čas, kupte cizrnu konzervovanou, jen ji pořádně opláchněte od nálevu a osušte. Uvařenou a osušenou cizrnu promíchejte se lžící oleje a se sušenou paprikou. Můžete použít i uzenou papriku nebo směs provensálského koření. Pro pikantnější verzi se hodí chilli a směs indického koření. Cizrnu rozvrstvěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C zhruba půl hodinky.

Deník veganky: Pečená cizrna

Hummus se zeleninovými hranolkami

Hummus z cizrny představuje chutnou a zdravou variantu dipu, do kterého si můžete namáčet a chroustat nejrůznější druhy zeleniny. K jeho přípravě budete potřebovat opět cizrnu. Den předem si ji namočte a druhý den v nové čisté vodě uvařte do změknutí (vývar z cizrny nevylévejte). Pak už ji jen vhoďte do mixéru společně se lžící sezamové tahini pasty, přikápněte olivový olej a citronovou šťávu, osolte a rozmixujte. Pro krémovější konzistenci přilijte trochu vývaru z cizrny. I s hummusem si můžete hrát. Pro dochucení můžete do pasty do mixéru přidat uvařenou řepu, sušená rajčata nebo opečenou papriku. Jako přílohu nakrájejte čerstvou zeleninu. Doporučujeme mrkev, okurek, ředkev nebo papriku.

Zapečené špízky

Jednohubky raz dva hotové. Rajčátko a kousek mozzarelly nabodněte na párátko a zakápněte olivovém olejem s bazalkou. Pokud chcete tento recept ozvláštnit, zkuste rajče nakrájet na plátky. Ty pak položte na plech vyložený pečicím papírem. Na rajčata položte plátek mozzarelly, lístek bazalky a zakápněte olivovým olejem. Na závěr nechte tyto jednohubky v troubě zapéct.

Kokosové chipsy

Zkuste chipsy ještě trochu jinak. Nejdříve si připravte směs, do které budete kokosové plátky namáčet. Smíchejte lžíci kokosového oleje, koření dle chuti (kari nebo směr garam masala), lžíci obilného sirupu nebo sladu a půl lžičky soli. Do této směsi přimíchejte kokosové plátky (4 hrnky) a rozvrstvěte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 140 °C zhruba 20 minut dozlatova. Během pečení párkrát promíchejte vařečkou. Nechte kokosové chipsy vychladnout a schovejte na večerní zobání nebo jako posypku na salát.

Kmínové krekry

Hrnek pohankové mouky smíchejte s půl lžičkou soli, 2 lžícemi olivového oleje a třetinu hrnku vody. Vypracujte těsto. Pokud je moc lepivé, přimíchejte ještě trochu mouky. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry. Vyválené posypejte kmínem a rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na krekry. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 10 až 15 minut.

Připravte si jednoduchou avokádovou pomazánku. Vychutnat si ji můžete s pečivem i jako dip >>>

Autor: Redakce