Co jíst u televize, když brambůrky došly? Zkuste tyhle recepty, jsou zdravější a chutnají skvěle

2. února 2024 • 00:15

Máte večer na něco chuť, ale už se nechcete cpát dalšími přesolenými brambůrky a nezdravými krekry? Nebo vám už zobání z předešlého nákupu zkrátka a dobře došlo? Zkuste zdravější variantu, kterou si můžete připravit doma a ze základních surovin. Vyzkoušejte tyto snadné recepty a vychutnejste si zdravé večerní mlsání. 

Jestliže si večer bez zobání brambůrek a tyčinek nedokážete představit, ale zároveň už vidíte, jak se to neblaze podepisuje na vaší váze, sáhněte po něčem zdravějším, co si připravíte snadno doma a bude vám to chutnat.

Zeleninové chipsy

Domácí zeleninové chipsy Domácí zeleninové chipsy • Autor: iStock

Vezměte vaši oblíbenou zeleninu, jako je řepa, mrkev, celer, brambory nebo cuketa a nakrájejte ji na tenké plátky. Zakapejte ji olivovým nebo řepkovým olejem, ochuťte oblíbeným kořením, jako je tymián nebo oregano. Plátky vykládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě dozlatova. Ještě horké osolte.

Pikantní pečená cizrna

Pečenou cizrnu můžete schovat i na druhý den do salátu Pečenou cizrnu můžete schovat i na druhý den do salátu • Autor: Redakce

Cizrna se chutí podobá oříškům, je přirozeně bezlepková a navíc plná vlákniny a bílkovin. Pokud máte cizrnu sušenou, namočte ji ráno do studené vody. Večer vodu slijte, cizrnu zalijte novou vodou a vařte zhruba hodinku do změknutí. Pokud si chcete ušetřit čas, kupte cizrnu konzervovanou, kterou nemusíte vařit. Jen ji pořádně propláchněte studenou vodou a osušte. Uvařenou a osušenou cizrnu promíchejte se lžící oleje a mletou paprikou. Můžete použít i uzenou papriku nebo směs provensálského koření. Pro pikantnější verzi se hodí chilli a směs indického koření. Cizrnu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C zhruba půl hodinky.

Video se připravuje ...

Hummus se zeleninovými hranolky

Hummus z červené řepy je krásný i chutný Hummus z červené řepy je krásný i chutný • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

Hummus z cizrny představuje chutnou a zdravou variantu dipu, do kterého si můžete namáčet a chroustat nejrůznější druhy zeleniny. K jeho přípravě budete potřebovat opět cizrnu. Den předem si ji namočte a druhý den v nové čisté vodě uvařte do změknutí (vývar z cizrny nevylévejte). Pak už ji jen vhoďte do mixéru společně se lžící sezamové tahini pasty, přikápněte olivový olej a citronovou šťávu, osolte a rozmixujte. Pro krémovější konzistenci přilijte trochu vývaru z cizrny. I s hummusem si můžete hrát. Pro dochucení můžete do pasty v mixéru přidat uvařenou řepu, sušená rajčata nebo opečenou papriku. Jako přílohu nakrájejte čerstvou zeleninu. Doporučujeme mrkev, okurku, ředkev nebo papriku.

Špízky caprese

Vyzkoušejte špízy z rajčat a mozzarelly. Jsou zdravé a skvěle chutnají Vyzkoušejte špízy z rajčat a mozzarelly. Jsou zdravé a skvěle chutnají • Autor: Redakce

Jednohubky raz dva hotové. Rajčátko a kousek mozzarelly nabodněte na párátko a zakápněte olivovým olejem s bazalkou. Pokud chcete tento recept ozvláštnit, zkuste rajče nakrájet na plátky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Na každý plátek rajčete položte plátek mozzarelly, lístek bazalky, zakápněte olivovým olejem, lehce osole a nechte v troubě zapéct.

Kokosové chipsy

Kokosové chipsy v marinádě si zamilujete Kokosové chipsy v marinádě si zamilujete • Autor: Redakce

Zkuste chipsy ještě trochu jinak, z kokosových plátků. Nejdříve si připravte směs, do které budete kokosové plátky namáčet. Smíchejte lžíci kokosového oleje, koření dle chuti (kari nebo směr garam masala), lžíci obilného sirupu nebo sladu a půl lžičky soli. Do této směsi přimíchejte kokosové plátky (4 hrnky) a rozvrstvěte na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 140 °C zhruba 20 minut dozlatova. Během pečení párkrát promíchejte vařečkou. Nechte kokosové chipsy vychladnout a schovejte na večerní zobání nebo jako posypku na salát.

Kmínové krekry

Krekry vám budou chutnat i k dipům, pomazánkám a hummusu Krekry vám budou chutnat i k dipům, pomazánkám a hummusu • Autor: Redakce

Hrnek pohankové mouky smíchejte s půl lžičkou soli, 2 lžícemi olivového oleje a třetinou hrnku vody. Vypracujte těsto. Pokud je moc lepivé, přimíchejte ještě trochu mouky. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry, posypejte kmínem a rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na krekry. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 10 až 15 minut.

Připravte si jednoduchou avokádovou pomazánku. Vychutnat si ji můžete i jako dip>>>

Video se připravuje ...

Autor: red