Lotusky: Recept od Mirky van Gils Slavíkové je láska na první křupnutí!

7. května 2021 • 00:00

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková má dar podělit se o své zkušenosti s každým, kdo rád peče. Dnes pro vás máme její recept na oblíbené sušenky speculoos neboli lotusky a někdy dokonce zvané speculatius, které si zamilujete na první křupnutí! Nebojte se zašpinit si ruce od trochy mouky a vyzkoušejte tento excelentní recept.

Za chvíli se naše jídelníčky zpestří čerstvým ovocem, ale do té doby se musí mlsat tzv. ze zásob. A co se k tomu úplně nabízí? Domácí lotusky, na kterých si pochutnáte třeba jen se šálkem kávy nebo je můžete zakombinovat do různých dezertů. Z těchto křehkých sušenek se často připravují různé korpusy pro cheesecaky nebo se s nimi zdobí dorty. Sušenky jsou totiž úžasně křehké, křupavé a o jejich chuti a kořeněné vůni snad ani nemusíme mluvit.

Abychom vám poskytli opravdu nejlepší recept, přinášíme ten od Mirky van Gils Slavíkové, který společně s dalšími pochoutkami najdete v její kuchařce Famózní!.

Původní recept je z fríské mouky a docela hodně koření. Podle odborné poroty Guild Delicious and Delicious je toto nejlepší recept na holandské sušenky speculoos, které známe pod názvem lotusky (podle společnosti Lotus se sídlem v Belgii)“, prozradila Mirka van Gils Slavíková pro časopis F.O.O.D.

Mirka van Gils Slavíková je plzeňská rodačka, která propadla cukrařině, zcestovala svět, pekla pro mnoho slavných osobností, vyhrává soutěže včetně cukrářských olympiád. Studovala na International Professional School v Curychu a na slavné francouzské Národní vysoké škole cukrářské École Nationale Supérieure de Pâtisserie získala nejvyšší cukrářský titul Professeur en Sucre d‘Art.

Co říkáte, lotusky podle Mirčina postupu prostě musí být opravdová bomba!

Suroviny na 2 plechy sušenek speculatius:

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina odpočinku těsta + 10 minut pečení

  • 110 g másla
  • 150 g hnědého cukru
  • 50 g mléka 
  • 10 g semínek vanilky
  • 5 g soli
  • 250 g hladké mouky
  • 25 g perníkového koření (speculoos)
  • 10 g kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce

Pokud nemáte zahraničních sladkých receptů stále dost, vyzkoušejte také císařský trhanec.

Postup na lotusky:

1. Utřete máslo s cukrem. Smíchejte mléko, vanilku a sůl. Na to prosejte mouku, perníkové koření a prášek do pečiva, pak vmíchejte do másla utřeného s cukrem.

2. Těsto nechte hodinu odpočinout v chladničce (těstu to prospěje). Poté těsto rozválejte na plát silný asi 4 až 5 mm.

3. Vykrájejte sušenky, dejte je na plech a potřete rozšlehaným vejcem (nebo jen bílkem). Poté pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 10 minut.

Máme pro vás ještě jednu variantu:

1. Vykrájejte sušenky, na každou dejte plátek marcipánu, potřete vejcem, přiklopte druhou sušenkou a dobře stiskněte.

2. Sušenky opatrně přeneste na plech, potřete vejcem a pečte při 175 °C asi 15–20 minut.

Květnové číslo časopisu F.O.O.D. můžete zakoupit v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE >>>.

F.O.O.D. 05/21 F.O.O.D. 05/21 • Autor: F.O.O.D.

Autor: TR