Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky

25. července 2025 • 04:59

Nakládané okurky sice seženete v každém obchodě, ale ty domácí mají své kouzlo. Navíc jejich příprava není nijak složitá. Stačí dodržet několik základních kroků a už po pár týdnech si můžete pochutnávat na křupavé sladkokyselé dobrotě. V našem speciálu vám poradíme vše, co potřebujete vědět.

Okurky

Výběr hlavní suroviny, tedy okurek, rozhodně nepodceňujte. Měly by být pevné a čerstvé, nejlépe sklizené ten samý den. Pokud jsou z předchozího dne, uložte je v chladu, aby zůstaly pevné. Měkké okurky sice můžete také zavařit, ale nečekejte, že budou křupavé. Důležitá je i velikost. Ideální jsou menší okurky dlouhé přibližně 5 až 10 cm. Pokud máte okurky větší, rozkrojte je podélně na půlky nebo čtvrtky. Chcete-li je nechat v celku, alespoň je na několika místech propíchněte, například vidličkou nebo pletací jehlicí. To můžete udělat i s menšími okurkami. Nasáknou díky tomu víc láku a budete si na nich moci pochutnat dříve. 

Okurky by samozřejmě měly být i čisté. Nejdříve je zbavte zbytků stopek a květenství, namočte je alespoň na hodinu do dostatečného množství studené vody a nechte odmočit. Pak je pečlivě vydrhněte kartáčkem a opláchněte čistou vodou.

Okurky nejdříve namočte do vody a pak pečlivě omyjte kartáčkem. Okurky nejdříve namočte do vody a pak pečlivě omyjte kartáčkem. • Autor: iStock

Nálev

Nálev, který použijete, je snad ještě důležitější než samotné okurky. Právě on dodá zelenině tu správnou chuť. Není divu, že se v mnoha rodinách recept na něj předává z generace na generaci. Základem nálevu je voda, ocet, cukr, sůl a koření. Zpravidla se používá bobkový list, celý černý pepř, nové koření a hořčičné semínko, v některých receptech se nálev vylepšuje třeba i hřebíčkem, skořicí nebo třeba fenyklem. A zkušení „zavařovači" přidávají i sladidlo sacharin, které pomáhá zajistit trvanlivost a hlavně dlouhodobou křupavost okurek. Koření můžete přidat přímo do nálevu, někdo ho rozděluje rovnou do sklenic a pak teprve přilévá svařený nálev. Chcete-li si práci usnadnit, můžete použít hotovou kořenicí směs na nakládání Deko nebo Nova. Stačí je naředit v daném poměru a převařit. Lák na okurky si ale snadno zvládnete připravit a dochutit podle svého i sami. Velmi oblíbený je tradiční znojemský nálev, díky kterému jsou okurky mírně nakyslé, lehce pikantní a tak akorát nasládlé. Recept na jeho přípravu najdete ZDE. Nebo zkuste tyto recepty:

Co ještě přidat?

Kromě okurek a nálevu s kořením je dobré do sklenic přidat i nakrájenou zeleninu. Nejčastěji to je nakrájená mrkev a cibule (počítejte 2–3 kolečka na každou sklenici). Zapomenout byste neměli ani na kopr, který se používá i s květenstvím, případně ho lze nahradit vinnými listy. Někdo přidává také křen a česnek, chcete-li mít okurky pikantnější, můžete do sklenic rozdělit i chilli papričky

Kromě nejrůznějšího koření se využívají při nakládání například i vinné, višňové, rybízové nebo i dubové listy. Kromě nejrůznějšího koření se využívají při nakládání například i vinné, višňové, rybízové nebo i dubové listy. • Autor: iStock

Sklenice a víčka

Předpokladem úspěchu při každém zavařování jsou nejen perfektní suroviny, ale i dokonalá čistota používaného náčiní a nádob. Sklenice i víčka proto důkladně umyjte horkou vodou se saponátem, opláchněte a pak vyvařte v hrnci s čistou vodou nebo ve dřezu dvakrát prolijte vroucí vodou. Pak je nechte oschnout na čisté utěrce a dbejte na to, abyste se rukama nedotýkali vnitřků ani okrajů. Umyté sklenice můžete také kráce sterilovat v troubě. Postavte je na plech s vodou a zahřívejte 10 minut při 100 °C.

Sterilování

Po uzavření sklenic přichází na řadu sterilace, aby se jejich obsah nezkazil. Nejčastěji se používá zavařovací hrnec s teploměrem. Naskládejte do něj naplněné sklenice, zalijte je teplou vodou tak, aby byly ponořené, zahřejte na 80 °C a sterilujte při této teplotě 20 minut. Pokud nemáte zavařovací hrnec s teploměrem, můžete použít i obyčejný velký hrnec, na jehož dno dáte složenou utěrku. Na ni naskládejte sklenice, hrnec naplňte vodou, přiklopte pokličkou, vodu přiveďte k mírnému varu a sterilujte 20 minut. Případně se dají okurky zavařit i v klasické elektrické troubě. Připravte si plech, naplňte ho horkou vodou do výšky 2 cm a postavte do něj sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Troubu předehřejte na 150 °C a sklenice sterilujte při spodním i horním ohřevu 15 minut. Pak teplotu snižte na 100 °C, zapněte jen dolní ohřev a sterilujte ještě 20 minut. Máte-li horkovzdušnou troubu, zahřejte ji na 200 °C a vložte do ní plech se sklenicemi. Menší sklenice zavařujte 5 až 8 minut, větší 10 až 13. Každá trouba ale peče jinak, proto berte uvedené teploty a časy spíš jako základní orientační bod a vyzkoušejte si sami, při jaké teplotě a době sterilování budou okurky nejlepší. Okurky se dají zavařit i v mikrovlnné troubě, nebo v myčce nádobí:

Důležitý krok na závěr

Sterilací to nekončí. Aby byly okurky křupavé, je nutné je ihned po sterilaci zchladit. Nenechávejte je tedy stát v horkém zavařovacím hrnci, troubě ani myčce, ale postavte je na linku zakrytou utěrkou dnem vzhůru a nechte vychladnout. Ještě efektivnější způsob, jak si zajistit křupavost, je zchladit sklenice po sterilování ve vodě. Postavte je do dřezu s trochou horké vody a postupně přilévejte studenou vodu tak, aby nestříkala přímo na sklenice. Mohly by prasknout. A abyste měli jistotu, že jsou okurky správně zavařené, poklepejte u každé sklenice na víčko. Správně utěsněné vydává jasný zvuk, špatně těsnící zní dutě. 

Co s přerostlými okurkami?

Přerostlé okurky se na zavařování moc nehodí. Alespoň ne celé. Můžete je buď nakrájet na kolečka a pak zavařit, nebo si z nich vyrobte jinou pochoutku, navíc velmi zdravou – kvašené okurky neboli kvašáky. Díky mléčnému kvašení jsou hotové za pár dnů a na přípravu vám bude stačit jen voda, kopr a sůl, případně se dají vylepšit i kořením.  

Připravte si kvašáky podle videa:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: Anna Kopečková