Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák

22. července 2020 • 00:00

Nádherně křupavé, mírně nakyslé, lehce pikantní a tak akorát nasládlé. Nakládané okurky jsou naší letní specialitou. Připravte je podle tradičního receptu, budou chutnat jako od babičky.

I když nakládané okurky mají v každém obchodě, těm domácím, dochuceným přesně tak, jak to máme rádi, se nic nevyrovná. Z nakládání nemusíte mít obavy, je to jednodušší, než to vypadá. Kromě nakládaček potřebujete už jen trochu zeleniny, nějaké to koření, ocet, vodu, cukr, pár snítek kopru, sklenice a dobře těsnící víčka a samozřejmě nemůže chybět recept na chutný lák. Pak už jen stačí dodržet pár základních pravidel a už za pár týdnů se můžete pustit do báječných domácích nakládaných okurek. Vydrží vám křupavé až do příští sezóny. Jen pozor, abyste jich nenaložili málo!

Dokonale čisté sklenice jsou základ

Aby vám okurky nezkvasily nebo nechytly plíseň a vaše práce nepřišla vniveč, věnujte dostatečnou péči sklenicím a víčkům. Sklenice před začátkem zavařování důkladně umyjte v horké vodě se saponátem nebo v myčce na co nejvyšší teplotu a pak je ještě prolijte vařící vodou. Ještě lepší je, když budete umyté sklenice zahřívat v troubě na plechu s vodou po dobu 10 minut při 100 °C, jako byste zavařovali. Nezapomeňte také na víčka! Opatrně je omyjte, abyste nestrhli gumičku. Pak vše nechte uschnout na čisté utěrce. Dobře očistěte také okurky, nejlépe kartáčkem jednu po druhé. Před tím je ale nechte pár hodin ležet ve studené vodě.

Suroviny na znojemské nakládané okurky (na cca 15 sklenic)

6–7 kg nakládaček stejné velikosti
mrkev
křen
cibule
hořčičné semínko
čerstvý kopr
hřebíček
nové koření
celý pepř 
bobkový list
mletá skořice

Na lák (6 litrů):

4,5 l vody
1,5 l octa
19 dkg soli
36 dkg cukru
krupice
60 ks umělého sladidla Sacharin

Recept na nakládané okurky

1. Připravte si nálev. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr krupici, sůl a umělé sladidlo, vše promíchejte a nezakryté přiveďte k varu. Až začne obsah hrnce vřít, přidejte ocet, zamíchejte a vařte přesně 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout.

2. Do každé z čistých a suchých sklenic na dno dejte ½ lžičky hořčičného semínka, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1 hřebíček, kus bobkového listu, na špičku nože mleté skořice (opravdu jen špetku) a podle chuti kopr i se stonkem.

3. Pečlivě vydrbané okurky zbavte zbytků stonku, naskládejte je do připravených sklenic a proložte vždy 5–6 kolečky oškrábané mrkve, 1–2  malými kolečky oloupaného křenu (velká rozpulte) a 3–4 plátky menší oloupané cibule.

Náš tip: Pokud máte rádi okurky pikantnější, můžete přidat malou chilli papričku nebo 2–3 stroužky česneku.

4. Obsah naplněných sklenic zalijte zchladlým lákem, hrdlo pečlivě otřete papírovým ubrouskem a zavíčkujte.

5. Sterilizujte 20 minut při teplotě 80 °C. Pozor na teplotu! Pokud bude vyšší, okurky ztratí svoji krásně zelenou barvu, zežloutnou a nebudou křupavé, ale měkké. Zavařovat můžete i v myčce na nádobí, naplněné a dobře uzavřené sklenice do ní naskládejte a zvolte program na 70 stupňů.

Náš tip: Aby okurky zůstaly pěkně křupavé a neměkly, je třeba sklenice rychle ochladit. Ještě horké je opatrně přemístěte do dřezu s trochou horké vody a postupně sem připouštějte vodu studenou tak, aby nestříkala přímo na sklenice, mohly by popraskat.

6. Zavařené okurky nechte před konzumací pár týdnů odležet.

Autor: Lenka Chvostová