Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento snadný trik?

19. července 2023 • 12:00

Pokud jste doteď měli ze zavařování obavy nebo doma nemáte velký zavařovací hrnec, máme pro vás skvělou zprávu. Alespoň pokud jste šťastnými vlastníky myčky na nádobí. Přípravu okurek i dalších zavařených pochoutek v ní totiž hravě zvládne i začátečník. Poradíme vám, jak na to.

Možná už jste o zavařování v myčce někde slyšeli, ale odvahu vyzkoušet to jste zatím nenašli. Teď je ale načase přesvědčit se o tom, že je to skutečně snadné. A hlavně odpadá nutnost vlastnit obrovský zavařovací hrnec, teploměr a další neskladné zavařovací propriety. Vystačíte si totiž jen se skleničkami a víčky, víc toho potřebovat nebudete. Myčka odvede práci za vás a vy si mezitím můžete vychutnávat třeba kávu s koláčem, přečíst si pár kapitol z rozečtené knihy nebo se věnovat dětem či partnerovi. Stačí jen dodržet pár pravidel a výsledek bude perfektní.

Kvašené okurky sterilovat vůbec nemusíte>>>

Video se připravuje ...

Čistota je základ

I když by důkladně umyté sklenice a víčka měly být při zavařování samozřejmostí, řada lidí jejich význam podceňuje. Výsledkem jsou pak plísní pokryté marmelády nebo obsah kvasící už po pár týdnech. Všechna práce pak přijde vniveč. Proto přípravu nikdy nepodceňujte. Nejlepší samozřejmě je pořídit si vždy víčka nová. Pokud přece jen chcete použít ta starší, prohlédněte je a všechna, která budou jevit známky poškození, případně jsou jakkoliv pokroucená, bez milosti vyhoďte. 

I sklenice a víčka musí být dokonale čisté I sklenice a víčka musí být dokonale čisté • Autor: iStock

Jak sterilovat sklenice a víčka

Připravené sklenice a víčka pak důkladně umyjte houbičkou a jarem a nakonec je ještě opláchněte vroucí vodou. Nakonec je nechte volně uschnout položené na čisté utěrce, neutírejte je. Umýt je můžete také v myčce, v takovém případě ale zvolte intenzivní program s nejvyšší teplotou a nepoužívejte žádné mycí ani lešticí prostředky. Dalším ze způsobů, jak si absolutní čistotu sklenic zajistit, je využití trouby. Naskládejte je hrdlem dolů na plech s vodou, ten vložte do trouby rozpálené na 100 °C a sklenice v ní nechte asi deset minut.

Pryč s poškozenými a napadenými plody

Důkladně přeberte i plody, které se chystáte použít. Ty plesnivé či nahnilé vyhoďte. Zbytek dobře omyjte. V případě, že budete zavařovat okurky, namočte je na pár hodin, nejméně ale alespoň na hodinu, do ledové vody a pak každou vydrhněte kartáčkem. Pozornost věnujte především oblasti kolem zbytku stopky, kde často zůstává hlína. Nakonec okurky ještě několikrát properte vždy v nové čisté vodě.

Zavařování v myčce není věda

Ať už budete dělat kompot, okurky, houby nebo jakoukoliv jinou zeleninu, postup je stejný. Nejdřív si připravte lák, dobře očištěné a omyté ovoce či zeleninu narovnejte nebo nasypte do suchých sklenic, zalijte lákem a víčkem dobře zavřete. Ideální jsou víčka šroubovací. Naplněné sklenice pak naskládejte do myčky. Malé skleničky, jako jsou třeba ty od dětských přesnídávek, můžete narovnat do koše horního, větší sklenice dejte do spodního koše myčky tak, aby stály rovně a nedotýkaly se jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi 4–5cm mezery.

Přesvědčte se, že v dávkovačích není žádný mycí ani lešticí prostředek. Vyberte nejdelší program, bývá to ten základní, který obvykle trvá 2 až 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70–80 °C a myčku spusťte. Program nechte proběhnout až do konce včetně sušení. Pak ještě horké sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu úplně vychladnout.

Aby se domácí dobroty nekazily

Kromě přípravy ovoce a zeleniny v nálevu můžete myčku samozřejmě použít i ke sterilování domácích džemů, marmelád, ovocných sirupů, moštů, rajčatového protlaku, kečupu, ovocných přesnídávek a protlaků, různých zeleninových směsí, leča, domácích paštik, ale i omáček a hotových jídel, které si s sebou můžete vzít třeba na dovolenou, pokud ji budete trávit ve stanu, chatce či apartmánu bez plné penze.

Zavařit si můžete třeba koprovku>>>

Video se připravuje ...

Autor: red