Nakládané okurky jako hit sociálních sítí: Zabalené v sýrové peřince, ve slanině, v čokoládě nebo v láku s limonádou

25. února 2023 • 00:00

Sociální síť TikTok je bezednou studnicí nejrůznějších nápadů a receptů. Ne všechny stojí za vyzkoušení, nicméně najdou se mezi nimi i perly. Pokud patříte k milovníkům nakládaných okurek, máme pro vás několik originálních tipů, které mezi uživateli sklízejí samou chválu. 

Okurka v dece

Nejnovější bizarní chuťovku, která na sociální síti TikTok sklízí velký úspěch, označují internetoví gurmáni jako tu nejlepší svačinku, kterou si můžete připravit během pár minut. Tato jednoduchá kombinace nakládaných okurek zabalených do roztaveného sýra si vysloužila hned několik přezdívek, například chickle (kombinace slov cheese – sýr a pickle – nakládaná okurka) nebo také sen těhotné dívky.

Udělat dobré domácí nakládačky vyžaduje dobrý recept >>>

Tuto jednoduchou pochoutku si ale nezamilují jen ženy v požehnaném stavu. Bude se líbit všem, kteří mají rádi (kromě kyselých okurek a sýru) super jednoduché recepty. Potřebujete jen dvě ingredience a máte hotovo během chvilky. Křupavé sladkokyselé okurky dokonale vyvažuje slaný rozehřátý sýr. O tom, že je tato kombinace dokonalá, svědčí i enormní zájem uživatelů. Nápad, který sdílela uživatelka @clurmurr, známá jako Claire, nasbíral během krátké doby přes 13 milionů zhlédnutí!

Claire si v krátkém videu postěžovala, že její manžel pro její chuťovku moc velké pochopení nemá, podle něj je prý odporná. Claire se ale nenechala odradit a o svou svačinku se podělila s ostatními s nadějí, že najde někoho dalšího, komu bude chutnat. A ukázalo se, že takových, kterým „okurka v dece“  přijde jako geniální nápad, je opravdu hodně.

Chcete to vyzkoušet? Rozehřejte pánev a vytřete ji trochou oleje. Vložte do ní plátek sýru Provolone a nechte ho roztavit, až okraje začnou zlátnout. Doprostřed sýru položte půlku podélně rozkrojené větší nakládané okurky a pomocí špachtle přes ni sýr z obou stran přeložte. Takto obalenou okurku přeneste na papírovou utěrku, nechte krátce okapat a ihned podávejte, dokud je okurka ještě horká.  

Italský sýr Provolone z kravského mléka lze snadno sehnat i u nás, ale můžete experimentovat i s jinými typy. Důležité je, aby měl sýr vyšší obsah tuku, a dobře se tak na pánvi roztavil. Vhodný je například čedar, gouda nebo fontina.

Okurky ve slanině

Pokud jste fanouškem slaniny a křupavých, mastnějších chuťovek, nejspíš už jste do plátků slaniny zkoušeli zabalit ledacos. Klasika jsou sušené švestky ve slanině, ideálně ještě vylepšené křupavou mandličkou uprostřed. Možná jste v této podobě ochutnali i datle nebo jedlé kaštany. A nejspíš vás po přečtení receptu výše už nepřekvapí, že tímto způsobem lze připravit i nakládané okurky. A výsledek vůbec není špatný! Můžete je podávat například jako předkrm nebo chuťovku k pivu či vínu.

Na přípravu potřebujete samozřejmě nakládané okurky a plátky dobré slaniny. Nemusíte používat okurky celé. Stejně dobře fungují okurky nakrájené na hranolky, půlky nebo špalíčky. A co se týče slaniny, i tady můžete experimentovat s různými druhy, stejně jako s kořením, kterým zabalené okurky případně ještě posypete. Postup, který najdete na TikToku, je jednoduchý. Každý kousek kyselé okurky obalte plátkem slaniny a pečte 15 minut v horkovzdušné fritéze při 200 °C. Nemáte-li horkovzdušnou fritézu, rozpalte gril v troubě a okurky rozložené na plechu s papírem na pečení v ní pečte asi 10 minut, dokud není slanina zlatavá a krásně křupavá.

Okurky v čokoládě? 

Patříte-li k milovníkům nakládaček, na TikToku najdete spoustu dalších různých receptů a vychytávek týkajících se této nejen u nás oblíbené zeleniny. Řada z nich by vás asi vůbec nenapadla. Okurky namáčené v čokoládě jsou nejspíš jen další úrovní posedlosti nakládačkami. I když jde o velmi podivnou a pro mnohé nepředstavitelnou kombinaci, našla si své příznivce, kteří tvrdí, že je to opravdu dobré. Máte-li odvahu, zkuste to. Nakládané okurky osušte, lehce je obalte v cukru a nechte zaschnout. Pak je namočte do rozehřáté čokolády (vhodnější je v tomto případě tmavá než mléčná) a rozložte na prkénko pokryté papírem na pečení. Můžete je ještě podle chuti ozdobit barevným cukrovým sypáním nebo troškou hrubozrnné soli a nechte je asi 15 minut ztuhnout v lednici. 

Okurky s limonádou umějí překvapit

Američané se neobvyklých kombinací nebojí. Potvrdil to i průzkum v roce 2020 zorganizovaný společností SPAM, vyrábějící lančmít. Zmrzlina na sekané, sendvič s majonézou a arašídovým máslem, namáčení bramborových hranolků v čokoládovém mléce nebo sušenek v guacamole – to jsou jen některé z překvapivých kombinací jídel, které Američané podle svých slov milují. Takže by vás neměla překvapit ani další, využívající nakládané okurky. Tentokrát se k nim přidává Kool-Aid, ochucený sladký prášek určený na přípravu limonády, tak trochu podobný našemu Vitacitu. Dá se sehnat i u nás, takže si můžete okurky Kool-Aid zkusit udělat. Na první pohled to může vypadat jako recept na katastrofu. Sladký prášek okurky nejen ochutí, ale dodá jim i intenzivní barvu, například červenou. Nicméně ti, kteří to vyzkoušeli, tvrdí, že výsledek je skvělý. Chcete-li to zkusit, slijte ze sklenice okurek lák, promíchejte ho s obsahem sáčku Kool-Aid, nalijte zpět k okurkám, uzavřete a protřepejte. Pro maximální chuť a barvu se doporučuje nechat okurky týden v ledničce.

Když spoléháte na klasiku

Spousta milovníků nakládaných okurek dá nejspíš před experimentováním přednost osvědčené klasice. Protože nakládačky jsou nejen skvělým doplňkem ke smaženým řízkům, filé, karbanátkům nebo na obložené chlebíčky. Jsou i nezbytnou přísadou mnoha výborných jídel. Připomeňme si jen některá z nich:

Rybičková pomazánka 

Španělský ptáček s rýží

Bramborový salát s cibulí

Jednoduchý salát z červené řepy

Video se připravuje ...

Autor: AK