Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové

23. července 2022 • 00:00

Nakládání okurek patří k oblíbeným letním aktivitám v mnoha rodinách, kde se recepty předávají z generace na generaci. Oblíbily si ho i mnohé celebrity. Vyzkoušejte prověřené a vyhlášené recepty některých z nich.

Nakládání okurek není sice žádná věda, výsledek ale ovlivňuje řada věcí. Důležitou roli hraje správný výběr okurek a dalších ingrediencí, ale hlavně lák, kterým vše pak zalijete a který dodá tu správnou chuť. A také doba sterilování, ta by neměla být příliš dlouhá, aby okurky zůstaly hezky křupavé.

Video se připravuje ...

Nakládané faltusky Evy Pilarové

Svůj osvědčený recept na nakládání okurek měla zpěvačka Eva Pilarová, která byla mimo jiné i vyhlášenou kuchařkou. Hned na začátek zdůrazňovala jednu věc – okurky je důležité důkladně omýt ve vodě kartáčkem, jen rukama to nestačí. A sklenice vymýt teplou vodou se saponátem a pak dobře vypláchnout studenou vodou.

Protože recept na okurkový nálev měla známá zpěvačka od paní Faltusové, říkalo se u Pilarů nakládaným okurkám faltusky. 

Co budete potřebovat:

  • 4 l vody
  • 1 l octa
  • 160 g soli
  • 250 g cukru
  • 25 kuliček umělého sladidla

Kromě toho:

mrkev, křen, cibuli, bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře, kopr, případně chilli papričku

Postup:

1. Do sklenic naskládejte okurky, proložte je 3–4 kolečky mrkve a křenu, do každé dejte asi čtvrtku nakrájené střední cibule, kousek bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře a nahoru snítku kopru.

2. Vše zalijte vychladlým nálevem, sklenice uzavřete, dejte do velkého hrnce s vodou a zahřejte. Jakmile voda začne vřít, vařte 7 minut. Okurčičky pak zůstanou krásně křupavé.

Nakládačky známé dabérky

Vyhlášené nakládačky dělávala i Inka Šecová, kterou si možná jako herečku nevybavíte, ale její hlas jste jistě slyšeli mnohokrát. Byla totiž úspěšnou dabérkou a jejím hlasem promlouvá například zajíc v oblíbeném seriálu Jen počkej, zajíci! Zkuste její vyzkoušený recept, kterého je prý dobré se držet a nesnažit se ho ničím vylepšovat.

Co budete potřebovat:

  • asi 3 kg menších okurek nakládaček
  • 2 l vody
  • 0,5 l lihového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g soli
  • 20 tablet umělého sladidla

+ na jednu velkou sklenici (velikost 725 ml):

  • 4 tenčí kolečka mrkve
  • 2 tenčí kolečka petržele
  • 2 tenčí kolečka křenu
  • 4 tenčí plátky cibule
  • snítku kopru
  • menší kousek bobkového listu
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • půl lžičky hořčičného semínka

Postup:

1. Okurky důkladně omyjte, podle potřeby je vydrhněte kartáčkem a nechte několik hodin namočené ve studené vodě.

2. Zavařovací sklenice i víčka dobře vymyjte. Na dno každé dejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a křen, plátky oloupané cibule, snítku kopru, kousek bobkového listu, hřebíčky a kuličky celého černého pepře, nového koření a hořčičného semínka. Do takto připravených sklenic naskládejte co možná nejtěsněji okurky.

3. Připravte si potřebné množství nálevu v uvedeném poměru vody, octa, cukru a soli, dejte krátce převařit a do převařeného nálevu vhoďte ještě tabletky umělého sladidla.

4. Ještě horkým nálevem zalijte asi 2 cm pod okraj přichystané sklenice s okurkami, zavíčkujte je a dejte sterilovat do velkého zavařovacího hrnce s vodou. Od doby, kdy voda v zavařovacím hrnci (nebo pára v zavařovacím automatu) dosáhne 100 °C, sterilujte 10 až 12 minut. Sterilované sklenice s okurkami nechte vychladnout a pak uložte, nejlépe na chladnější místo.

Nezapomenutelné kvašáky Jiřiny Šejbalové

Máte-li rádi kvašené okurky neboli kvašáky, možná se vám bude hodit recept slavné herečky Jiřiny Šejbalové, která ho uveřejnila ve své knížce Vaříme na chatě. Pochází od její babičky, také herečky, Vlasty Fabianové, která ho prý zase měla od své babičky. Vlasta Fabianová prý o těchto kvašácích výstižně poznamenávala, že to nejsou okurky na výdrž, protože se po nich jen zapráší.

Co budete potřebovat:

  • 5 kg okurek nakládaček (kvašáků)
  • 3–4 paličky česneku
  • 2 svazky kopru
  • 2 hrsti višňových listů
  • 2 hrsti vinných listů
  • 5 l vody
  • 2 lžíce kuliček pepře
  • 1 lžíci kuliček nového koření
  • 1 lžíci hořčičného semínka
  • 3–4 hřebíčky
  • 2 bobkové listy 
  • 2 lžíce soli

Okurky připravené na kvašení Okurky připravené na kvašení • Autor: iStock

Postup:

1. Okurky namočte přes noc do vody. Oloupané stroužky česneku rozkrojte na půlky a vyndejte z nich klíček. Kopr, višňové a vinné listy operte a nechte osušit. Vodu povařte s kořením a solí a nechte vychladnout.

2. Okurky vyndejte, z každé odkrojte tenké konce a jehlou je na několika místech propíchněte. Naskládejte je natěsno do čistých a suchých větších zavařovacích sklenic a po vrstvách je prokládejte česnekem, koprem a listím. Takto pokračujte, dokud sklenice nenaplníte.

3. Nakonec je zalijte vychladlým nálevem, až jsou okurky zcela potopené, uzavřete a nechte stát 2–5 dní při pokojové teplotě. Nelekejte se, když se lák po pár dnech zakalí. To je správně, protože ve sklenici probíhá mléčné kvašení.

Autor: AK