Jehněčí maso: Recepty, které ke svátkům jara zkrátka patří

Jehněčí maso: Recepty, které ke svátkům jara zkrátka patří
Jehněčí maso je oblíbená pochoutka na Velikonoce • Autor: istock.cz
14. dubna 2022 • 12:00

Velikonoce si většina z nás spojuje s mazancem, beránkem či vajíčky. Ovšem už málokterá rodina mívá během těchto svátků na talíři jehněčí nebo skopové maso. A je to škoda. Jehněčí maso dokáže zpestřit jídelníček a chutná naprosto skvěle. Vyzkoušejte tyto recepty, se kterými si jehněčí zamilujete.

Pro experimenty s jehněčím masem neexistuje lepší období než právě to velikonoční. Od pradávna se s Velikonocemi spojuje spousta tradic, k nimž mimo jiné patří i to, že se na Boží hod skutečně hodovalo a na stole bylo kromě sladkého i jehněčí maso. Má zajímavou chuť, je dobře stravitelné, nemá moc tuku a obsahuje spoustu vitaminů i železa, vápníku a fosforu. Navíc v něm najdete velké množství bílkovin, takže je vhodné i při dietě. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Jehněčí maso zbavte tuku a servírujte teplé

Pokud se chystáte koupit jehněčí, měli byste ho kupovat od prověřených řezníků či u farmářů. Někdo jehněčí odmítá, protože má specifickou vůni, ale když ho správně připravíte, nemusíte se vůbec bát. Maso jehňat, která se pásla venku, je mnohem méně cítit. Zásadní je zbavit maso veškerého tuku, protože nositelem vůně je totiž právě lůj. Výraznější aroma má i chladnoucí jehněčí maso, proto ho podávejte vždy na nahřátých talířích a hned po upečení.

Jehněčímu sluší víno, česnek a bylinky

Pokud vám vadí typické jehněčí aroma, určitě v kuchyni vyzkoušejte recepty, v nichž je použito hodně bylinek. Ty specifickou vůni trochu „přebijí“. Ideální je rozmarýn, česnek, majoránka, šalvěj nebo jalovec. Zkuste třeba jehněčí na bylinkách a rajčatech, které voní oreganem a rozmarýnem. Pozor ale, abyste to s bylinkami moc nepřehnali, charakteristická chuť jehněčího by zmizela úplně, a to by byla škoda. Jehněčímu taky sluší červené víno, které mu dodá skvělou chuť. Lze ho do masa „napíchat“ stříkačkou nebo v něm maso marinovat, nejlépe přes noc. Zkuste jehněčí na víně podle našeho receptu, budete překvapeni výsledným efektem!

Jehněčí kolínko: Delikatesa pro náročnější

Jehněčí kolena jsou velmi oblíbená v řecké kuchyni, ale můžete si na nich pochutnat i u nás. Kolínko je lepší péct nebo pomalu dusit. Stejně jako nožičky jsou i kolínka šťavnatá a plná kolagenu, který se při tepelné úpravě rozpustí a příznivě ovlivní chuť a vůni masa. Ideální je nožičky dusit, případně konfitovat. Správně dopečené kolínko poznáte tak, že se svalovina doslova odpojí od kosti. Vyzkoušejte jehněčí nožičku dušenou nebo lahodné jehněčí kolínko s květákem a bramborovým pyré.

Kýta je ideální na úpravu v troubě

Pečínka z jehněčího patří k svátkům jara skoro stejně jako smažený kapr k Vánocům. Nejvhodnější je péct kýtu, ideálně i s kostí, protože pak bude lépe držet tvar. Maso ale můžete i vykostit a vložit do něj třeba nádivku. I při pečení můžete využít aromatické bylinky, které chuť masa pozvednou o úroveň výš. Vynikající je jehněčí pečeně s mátovým jogurtem nebo jehněčí kýta pečená se 40 stroužky česneku a tymiánem. Nezapomeňte podlévat – vodou, vývarem či vínem. Vyzkoušet můžete i netradiční pečenou jehněčí kýtu s kardamomem a hřebíčkem podle středomořského receptu. S pečenými sladkými paprikami a rýží bude chutnat fantasticky. Aby zůstalo maso šťavnaté a nevysušilo se, nechte před pečením kýtu rychle opéct na pánvi na oleji a pak teprve vložte do pekáče. Maso se pak zatáhne a udrží si šťavnatost i při dlouhém, několikahodinovém pečení v troubě.

Jehněčí kotlety položte na gril

Chcete raději grilovat? Podobně jako u vepřového i zde platí, že na grilování se hodí prorostlejší kotleta. Kotlety jsou z celého jehněčího nejjemnější, a to se hodí právě na minutkové úpravy. Aby si zachovaly šťavnatost, musíte je grilovat tak, aby byly trochu dorůžova. Jehněčí kotlety se prodávají většinou s ponechanými kousky žeberních kostí, takže vypadají jako hřebínky. Zkuste jehněčí kotlety na bylinkách, které nejprve naložíte do marinády a pak teprve ugrilujete, nebo jehněčí kotlety grilované, které pro změnu grilujete v alobalu a skvěle chutnají s čerstvým bílým pečivem. Létem bude vonět jehněčí kotleta v marinádě z řeckého jogurtu s mangoldovým salátem. Tenhle jednoduchý recept si zkrátka zamilujete.

K Velikonocům patří bezpochyby mazanec, beránek i tradiční jidáše. Podívejte se na ty nejlepší velikonoční recepty ZDE >>>

Autor: aši