Vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle Cuketky: Luxusní snídani zvládnete doma a za polovinu

5. září 2020 • 00:00

Vejce Benedikt jsou klasikou na každém lepším snídaňovém menu a jsou oblíbená po celém světě. Že jste si na ně nikdy doma netroufli? S video postupem pana Cuketky je zvládnete levou zadní.

Vypadá představa vaší dokonalé snídaně jako vejce Benedikt? Nebojte se je připravit. Příprava holandské omáčky a ztraceného vejce může působit složitě. Budete ale překvapeni, jak vám to s naším návodem půjde pěkně od ruky. 

Co budete potřebovat

8 vajec
8 plátků šunky
4 anglické muffiny
4 žloutky
250 g přepuštěného másla
1 lžíci octa 
1 lžíci pepře
1/2 citronu 
bylinky
sůl

Postup přípravy

1. Osolte vodu v hrnci a přidejte trochu octa. Přiveďte těsně pod bod varu, poznáte to tak, že ode dna začnou stoupat bublinky. Lžící vodu roztočte, aby vytvořila mírný vír. Vejce vyklepněte do cedníku nebo do děrované naběračky. Pak opatrně nechte vajíčko sjet do středu víru a vařte 3 až 4 minuty. Poté osmahněte muffiny dokřupava.

2. Na přípravu holandské omáčky budete potřebovat svařený ocet. Připravte si ho v rendlíku, kde dáte 1 lžíci vinného octa, 4 lžíce vody a lžíci nahrubo drceného pepře. Přiveďte k varu a svařte o třetinu objemu. Sceďte a nechte vychladnout.

3. Na samotnou holandskou omáčku si připravte vodní lázeň − tedy vodu v hrnci přiveďte k varu a mísu posaďte na hrnec, aby se nekoupala v horké vodě. Dejte do ní žloutky, přidejte svařenou octovou redukci a metličkou spolu se žloutky rozmíchejte. Hrnec odstavte z ohně a začněte žloutky šlehat metlou. Za stálého šlehání postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Zprvu jen po kapkách a tenkým pramínkem. Každou porci másla musíte průběžně rozmíchat. Omáčka začne pomalu houstnout. Nakonec omáčku dochuťte citronovou šťávou a solí a nechte ji odpočívat zakrytou.

4. Na osmahnutý muffin dejte šunku, ztracené vejce, polijte holandskou omáčkou a ozdobte bylinkami.

Podívejte se, jak zužitkovat zbylé bílky z holandské omáčky >>>

Autor: Redakce