Kynuté buchty podle pana Cuketky: Nadýchané jako obláček a zvládnete je i vy!

Kynuté buchty podle pana Cuketky: Nadýchané jako obláček a zvládnete je i vy!
Honzovy buchty s povidly jsou česká klasika • Autor: Mall TV
24. srpna 2020 • 00:00

Honzovy buchty jsou naprostou klasikou české kuchyně. Existuje vůbec někdo, kdo by je nemiloval? Chcete-li zdokonalit svůj kuchařský um a naučit se buchty nadýchané jako obláček, podívejte se na recept pana Cuketky.

Když šel v pohádce Honza do světa, nezapomněl si do ranečku zabalit buchty. A moc dobře věděl, co dělá. Je to totiž mňamka, která zažene hlad a navíc rozmazlí chuťové pohárky. V pořadu Recepty pana Cuketky zjistíte, jak správně postupovat, aby byly buchty neodolatelné. Naplnit je můžete podle své chuti. Pan Cuketka ale zvolil povidlovou klasiku.

Co budete potřebovat

500 g hladké mouky
220 ml mléka
100 g cukru
75 g másla (plus 50 g na potření)
2 vejce
7 g instantního droždí
300 g povidel
1 lžíce tuzemáku
špetka soli

Postup přípravy nadýchaných buchet

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Pořádně všechno promíchejte. Přidejte droždí a trochu mléka, zamíchejte a nechte 15 minut odpočívat.

K těstu přilijte zbytek mléka, přidejte vejce a rozpuštěné máslo a v nejlepším případě zapřáhněte robota, aby těsto uhnětl. Budete-li hníst těsto ručně, bude vám to chvíli trvat, ale vydržte. Nadýchané a lehoučké kynuté těsto chce řádné zpracování už v míse. Hladké a nelepivé těsto pak nechte kynout alespoň hodinu a půl.

Nakynuté těsto rozválejte a nařežte na čtverečky. Ty štědře naplňte povidly. V ruce spojte rohy čtverečku a vytvořte kuličku. Naplněné kuličky pak položte vedle sebe do pekáče, překryjte potravinovou fólií a nechte ještě chvíli kynout.

Buchty před pečením potřete rozpuštěným máslem a šoupněte do trouby předehřáté na 180 °C na půl hodiny. Pak už stačí jen pocukrovat a je hotovo. Dobrou chuť.

Autor: Redakce