Nejlepší pečené kuře podle pana Cuketky: Stačí vám dvě suroviny!
Pečené kuřátko je klasika. Občas je ale pořádný oříšek docílit křupavé kůžičky tak, jak jsme si představovali. Správně upečené kuřecí maso se při porcování samo pouští kostí a kůži má upečenou dozlatova. A teď polkněme slinu a pusťme se do přípravy pečeného kuřete podle pana Cuketky.
Říká se, že pravá hospodyňka je se svým jídlem vždycky nespokojená. Záleží ovšem na tom, podle jakého receptu se řídí. U pečeného kuřete je velmi důležité zvolit ten správný postup. Ostatně vláčné masíčko a křupavá kůžička jsou pro strávníky to nejdůležitější.
Chcete-li přesně toho docílit, dejte si s kuřátkem trochu na čas a pěkně ho před vložením do trouby připravte. Uvidíte, že se vám tato péče vyplatí. Jak na to? Podívejte se na video z pořadu Recepty pana Cuketky v galerii.
Dokonalé pečené kuře ze dvou ingrediencí
celé kuře
sůl
Postup:
Kuře ze všech stran osolíme a dáme ho odpočinout (nejlépe přes noc na osm hodin) do lednice. Po vytažení ho papírovým ubrouskem osušíme a následně ho provázkem svážeme nejprve přes prsa a pak stehýnka k sobě.
Kuřátko položíme na rozehřátou pánev a v troubě pečeme hodinu na 230 ° C.
Jakmile je hotovo, vyndáme kuře z trouby a necháme ho aspoň 15 minut ležet. Mezitím do výpeku přidáme vodu nebo vývar a povaříme. Pak ho přecedíme přes sítko. A je to!