Nejlepší pečené kuře podle pana Cuketky: Stačí vám dvě suroviny!

7. března 2021 • 00:00

Pečené kuřátko je klasika. Občas je ale pořádný oříšek docílit křupavé kůžičky tak, jak jsme si představovali. Správně upečené kuřecí maso se při porcování samo pouští kostí a kůži má upečenou dozlatova. A teď polkněme slinu a pusťme se do přípravy pečeného kuřete podle pana Cuketky.

Říká se, že pravá hospodyňka je se svým jídlem vždycky nespokojená. Záleží ovšem na tom, podle jakého receptu se řídí. U pečeného kuřete je velmi důležité zvolit ten správný postup. Ostatně vláčné masíčko a křupavá kůžička jsou pro strávníky to nejdůležitější.

Chcete-li přesně toho docílit, dejte si s kuřátkem trochu na čas a pěkně ho před vložením do trouby připravte. Uvidíte, že se vám tato péče vyplatí. Jak na to? Podívejte se na video z pořadu Recepty pana Cuketky v galerii.

Dokonalé pečené kuře ze dvou ingrediencí

celé kuře
sůl

Postup:

Kuře ze všech stran osolíme a dáme ho odpočinout (nejlépe přes noc na osm hodin) do lednice. Po vytažení ho papírovým ubrouskem osušíme a následně ho provázkem svážeme nejprve přes prsa a pak stehýnka k sobě.

Kuřátko položíme na rozehřátou pánev a v troubě pečeme hodinu na 230 ° C.

Jakmile je hotovo, vyndáme kuře z trouby a necháme ho aspoň 15 minut ležet. Mezitím do výpeku přidáme vodu nebo vývar a povaříme. Pak ho přecedíme přes sítko. A je to!

Podívejte se, jak připravit pravé kuře na paprice podle původního maďarského receptu.

Autor: MM