Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!

  • 18. června 2021 • 00:00

    Knedlíky plněné šťavnatým ovocem jsou pokrmem nesoucím v sobě znamení léta a prázdnin. Jako děti jsme si na nich pochutnávali u babičky, vařily nám je naše maminky a dnes je servírujeme na stůl i my. Sladké knedlíky jsou zkrátka česká klasika, kterou má ráda opravdu celá rodina.

    jahodami, meruňkami, třešněmi či švestkami – milujeme je všechny. Ovocné knedlíky lze připravit z mnoha druhů těst, ale z ještě více druhů ovoce. Dopřát si je tak můžeme od léta až do podzimu. Není nad to vyběhnout ráno s miskou nebo košíčkem na zahradu, a uvařit podle toho, co zrovna uzrálo. Mnoho z nás je však odkázáno na nabídku obchodů, která již nyní k připravení si oblíbeného obědu v podobě ovocných knedlíčků přímo vybízí. I my se jich už nemůžeme dočkat, a proto jsme zapátrali v našich receptech a vybrali pro vás tu nejsladší inspiraci ze všech. Stačí si jen prolistovat článek a vybrat si, které zkusíte jako první.

  • Tvarohové knedlíky

    Video se připravuje ...

    Mezi nejoblíbenější ovocné knedlíky patří ty z tvarohového těsta. Jejich příprava je velmi rychlá a snadná, a proto není divu, že patří mezi sladká jídla, která si s chutí uvaříme i během pracovního týdne nebo o dovolené na chalupě. Naplnit je můžeme spoustou druhů ovoce, avšak mezi malými i velkými jedlíky jsou nejžádanější ty s jahodami. Proto na nic nečekejte a oslaďte si den výborným obědem.

    Příprava tvarohových knedlíků je velmi snadná a rychlá Příprava tvarohových knedlíků je velmi snadná a rychlá • Autor: iStock

  • Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

    K meruňkovým knedlíkům se skvěle hodí strouhaný perník, plátky mandlí či ořechová strouhanka se skořicí K meruňkovým knedlíkům se skvěle hodí strouhaný perník, plátky mandlí či ořechová strouhanka se skořicí • Autor: iStock

    Když se řekne odpalované těsto, většina z nás si ihned představí nadýchané věnečky se šlehačkou. Na knedlíky se postupem času tak trochu opomnělo, a to je velká škoda. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí také recept na knedlíky z pařeného těsta, kde krok klasického odpalování na tzv. bílé dno nahradilo jen spaření mouky horkým mlékem s máslem. Věřte, že když tyto knedlíčky naplníte např. meruňkami, na talíři posypete hojně kakaem smíchaným s cukrem a přelijete přepuštěným máslíčkem, najdou si místo i ve vašem receptáři.

    Knedlíčky můžete přelít jednoduchou malinovou omáčkou >>>

  • Kynuté knedlíky

    První na co si vzpomeneme, když se řeknou kynuté knedlíky, jsou borůvky a krkonošské hospůdky, s nimiž máme tento hlavní chod i dezert pevně spjatý. Avšak na knedlíčkách lehounkých jako peřinka si můžeme pochutnat po celý rok také doma. Dle sezónní úrody ovoce si je lze připravit např. s právě se červenajícími jahodami, třešněmi nebo meruňkami, které již rozzářily regály mnoha obchodů. Vyzkoušet však můžete i nevšední kombinaci s banány nebo rybízem

    Kynuté knedlíky s borůvkami můžeme podávat jen s cukrem a máslem. Skvěle chutnají ale také např. se zakysanou smetanou či ovocnou omáčkou Kynuté knedlíky s borůvkami můžeme podávat jen s cukrem a máslem. Skvěle chutnají ale také např. se zakysanou smetanou či ovocnou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

  • Sladké knedlíky z bramborového těsta

    Knedlíky z bramborového těsta máme spojené především s vepřovou pečení, ale těsto je velmi výborné i ve sladké kombinaci se šťavnatým ovocem. Skvěle chutnají např. se švestkami nebo blumami. A když je posypete směsí mletého máku, cukru a špetky skořice, budou se vám z nich dělat boule za ušima. Vyzkoušet ale můžete také variantu s jáhlami a ovocnou omáčkou.   

    U švestkových knedlíků můžeme vyjmutou pecku nahradit např. kostkou cukru či kouskem marcipánu U švestkových knedlíků můžeme vyjmutou pecku nahradit např. kostkou cukru či kouskem marcipánu • Autor: F.O.O.D.

  • Krupicové knedlíčky se žahourem

    Knedlíčky z krupicového těsta v podobě nočků či kuliček jsou snadné na přípravu a díky ovocným omáčkám také pokaždé jiné. Připravit si je však můžete i ve variantě plněné, jako například ovocné knedlíky z krupicové kaše. K svačině i večeři si je jistě zamilují děti i dospělí.

    Knedlíky nemusí být vždy jen plněné, připravit si je můžeme také v podobě malých kuliček servírovaných s ovocnou omáčkou Knedlíky nemusí být vždy jen plněné, připravit si je můžeme také v podobě malých kuliček servírovaných s ovocnou omáčkou • Autor: Profimedia

Autor: VDŠ