Upečte si nový hit TikToku: Nadýchané bagely z pár surovin jsou hotové do půl hodiny

14. února 2023 • 12:00

Pokud milujete bagely, ale odrazuje vás jejich trochu pracnější příprava, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje recept, který je neskutečně jednoduchý, rychlý a výsledkem je krásně nadýchané pečivo. A navíc se dá upéct i v bezlepkové verzi.

Kulaté pečivo s dírou uprostřed si spojujeme hlavně s Amerikou. Přitom svůj původ má mnohem blíž, v sousedním Polsku, konkrétně v Krakově. Právě tady ho začala péct židovská komunita už před více než čtyřmi stoletími. Do Ameriky se později bagel dostal díky polským emigrantům a za svou slávu vděčí newyorskému spolku Bagel Bakers Local, který pečlivě hlídal, aby se bagel připravoval správným způsobem. A říká se, že dostat se jako pekař do některé z jeho pekáren bylo těžší, než udělat zkoušky na Harvard. Díky franšíze tohoto spolku se dostal bagel po sametové revoluci i k nám do Čech a rychle si získal oblibu.

Podívejte se, jak připravuje bagely michelinský kuchař >>>

Video se připravuje ...

Tradičně se bagel připravuje z jednoduchého kynutého těsta bez vajec, které se podobá chlebovému. Po vykynutí se z něj vytvarují prstence, ty se krátce povaří v lehce oslazené vodě a pak upečou v troubě dozlatova. Díky tomu je pečivo hezky lesklé, hutné, dobře drží tvar a nedrobí se. A proč má bagel uprostřed otvor? Důvody jsou hlavně ryze praktické. Těsto se díky tomu rovnoměrněji propeče a otvor uprostřed dříve také umožňoval navléct pečivo na dřevěnou tyč nebo provázek a vystavit ho takto v obchodě nebo pohodlně přepravovat z místa na místo.

Jde to i rychleji a jednodušeji

Přestože je pečení zábava, ne každý propadl kouzlu kynutého těsta, z něhož by se měly bagely připravovat. Hlavním důvodem bývá čas. Než kvasinky odvedou svou práci a těsto nabude na objemu, nějakou dobu to trvá. Navíc se těsto v případě bagelů kromě pečení ještě vaří. Naštěstí existuje mnohem jednodušší a rychlejší recept, jehož výsledkem jsou krásně nadýchané bagely. Na celou přípravu od začátku až do konce vám stačí půl hodiny a pokud použijete samokypřicí mouku, budete potřebovat pouhé dvě ingredience.

Jak vyrobit samokypřicí mouku

S takzvanou „self-rising“ neboli samokypřicí moukou se můžete setkat hlavně v anglicky mluvících zemích. Je to klasická hladká mouka, do které se přidávají kypřicí složky, jako je prášek do pečiva nebo jedlá soda. Protože se přimíchávají předem a strojově, šetří tím uživatelům čas a pomáhají stejnoměrnému nakypření. Tento vynález bristolského pekaře Henryho Jonese měl původně vylepšit příděly britských námořníků, kteří museli jíst během dlouhých plaveb tvrdý chleba. Jeho mouka sklidila obrovský úspěch a později byla v USA patentována.

Klasická samokypřicí mouka se dá zatím koupit jen v zahraničí, ale snadno si ji vyrobíte doma. Budete potřebovat 250 g hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva a 1/2 lžičky soli. Vše promíchejte a prosejte do mísy. Chcete-li upéct bezlepkové bagely, máte v tomto případě výhodu, protože bezlepková verze samokypřicí mouky se u nás sehnat dá, a to pod názvem Samokypřicí směs bez lepku bílá. Za kilové balení zaplatíte kolem stokoruny.  

Kromě samokypřicí mouky budete potřebovat už jen bílý jogurt, ideálně řecký. Bagely si pak můžete (ale nemusíte) ještě vylepšit dalšími přísadami – potřít je před pečením rozšlehaným vajíčkem a posypat například sezamovými semínky, mákem, nastrouhaným sýrem nebo třeba sušenými bylinkami.   

Bagely hotové do půl hodiny

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku samokypřicí mouky (připravíte ji podle postupu uvedeného výše)
  • 1/2 hrnku bílého řeckého jogurtu

Postup:

1. V míse smíchejte samokypřicí mouku a řecký jogurt, dokud nevznikne těsto. Bude trochu lepivější, ale to je v pořádku.

2. Potřete si ruce trochou oleje, aby se vám na ně těsto nelepilo. Oddělujte z těsta kousky, rozválejte je v dlaních, až vznikne kratší váleček, a konce spojte k sobě.

3. Bagely rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nyní je můžete ještě případně potřít vejcem a posypat. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

TIP: Bagely můžete připravit i v horkovzdušné fritéze. Pečte je 10–12 minut při 175 °C.

Bagel s uzeným lososem a volským okem Bagel s uzeným lososem a volským okem • Autor: iStock

Jak je podávat?

  • Čerstvě upečené bagely si vychutnáte samotné, můžete je podávat i jako přílohu, třeba k polévce nebo salátu. Ale naprosto nejlepší jsou bagely obložené.
  • Klasický bagel je potřený krémovým sýrem (například lučinou) a obložený plátky uzeného lososa a čerstvým koprem.
  • Výborný je i BLT (bacon-lettuce-tomato) bagel, tedy obložený slaninou (usmaženou dokřupava nebo neopečenou), zeleným salátem a plátky rajčete.
  • Nejen vegetariánům bude chutnat bagel s hummusem a zeleninou.
  • Ke snídani je ideální bagel obložený míchanými vajíčky.
  • Vyzkoušejte i bagel s plátky rostbífu, hrubozrnnou hořčicí, ledovým salátem a kyselými okurkami.

Autor: AK