Croissant: Francouzský půlměsíc, který září z pekáren celého světa. Vyzkoušejte ty nejlepší!
Croissant, máslové nadýchané pečivo z kynutého vrstveného těsta se těší velké oblibě. Málokdo ví, že tato francouzská specialita má dokonce svůj Mezinárodní den, který připadá na 30. ledna. Zahnuté pečivo má dále svůj původ ve Vídni. Dopřejte si domácí klasické croissanty, croissanty plněné mandlemi nebo slanou variantu s čedarem a slaninou.
Kde se vzal oblíbený croissant?
Croissant je máslové pečivo, které se vyrábí z kynutého vrstveného těsta. Předchůdcem slavného croissantu je Kipferl pocházející od našich rakouských sousedů. Do světa se dostal zcela náhodou v 18. století, když si rakouský důstojník August Zang otevřel v Paříži vídeňskou pekárnu, kde dopřával Francouzům nejrůznější vídeňské speciality včetně sladkých rohlíků Kipferl. Tento vídeňský podnik byl tak oblíbený, že se brzy prodávané speciality staly inspirací pro mnohé místní pekaře. V této době se zrodil slavný a oblíbený croissant. Samotný název „croissant“ v češtině znamená „půlměsíc“.
Croissant se těší velké oblibě po celém světě. Ve Francii a Španělsku bývá nejčastěji podáván bez náplně nebo posypaný mandlemi. Croissanty ve Spojených státech jsou typické sladkými náplněmi a polevami. V Německu je plní nejčastěji nutellou a ve Středomoří najdete i slané croissanty plněné různými sýry a dalšími pochoutkami.
Tradiční francouzský croissant
Upečte si tradiční domácí croissanty, které jsou zlatavé a nadýchané už na první pohled. Podávat je můžete samotné nebo doplněné o domácí marmeládu či med a máslo.
Croissanty s mandlovou náplní
Dopřejte si francouzskou tradici v podobě croissantů s mandlovou náplní. Sladká náplň je připravovaná z másla, moučkového cukru, žloutku a mletých mandlí. Před pečením je pomažte rozpuštěným máslem a mandlovými lupínky.
Plněné croissanty
Slaná varianta francouzských croissantů si vás získá od prvního sousta. Nadýchané pečivo plněné čedarem, slaninou, vejci a cibulkou báječně poslouží jako chutná snídaně i svačina. V závěru je posypte čerstvou pažitkou a dodejte jim ten správný šmrnc.
Zapečené croissanty s krémovým sýrem a ovocem
Zbydou-li vám croissanty z předchozího dne, pak je využijte a vsaďte na zapečené croissanty s krémovým sýrem a ovocem. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem, s čerstvým ovocem, našlehanou smetanou nebo zmrzlinou.
Zapečené croissanty s kadeřávkem
Zbylé croissanty zapečte s kadeřávkem, žampiony a červenou cibulí. Na závěr přidejte ještě čedar a chutná originální večeře je během chvilky na světě.
Podívejte se, proč croissant raději upéct než kupovat. Budete koukat, co do něj dávají v potravinářském průmyslu za „vylepšováky“ >>>