Croissant: Francouzský půlměsíc, který září z pekáren celého světa. Vyzkoušejte ty nejlepší!
Croissant, máslové nadýchané pečivo z kynutého vrstveného těsta se těší velké oblibě. Málokdo ví, že tato francouzská specialita má svůj původ ve Vídni. Dopřejte si domácí klasické croissanty, croissanty plněné mandlemi nebo slanou variantu s čedarem a slaninou.
Kde se vzal oblíbený croissant?
Croissant je máslové pečivo, které se vyrábí z kynutého vrstveného těsta. Předchůdcem slavného croissantu je Kipferl pocházející od našich rakouských sousedů. Do světa se dostal zcela náhodou v 18. století, když si rakouský důstojník August Zang otevřel v Paříži vídeňskou pekárnu, kde dopřával Francouzům nejrůznější vídeňské speciality včetně sladkých rohlíků Kipferl. Tento vídeňský podnik byl tak oblíbený, že se brzy prodávané speciality staly inspirací pro mnohé místní pekaře. V této době se zrodil slavný a oblíbený croissant. Samotný název „croissant“ v češtině znamená „půlměsíc“.
Předchůdcem slavného croissantu je Kipferl pocházející od našich rakouských sousedů.
Croissant se těší velké oblibě po celém světě. Ve Francii a Španělsku bývá nejčastěji podáván bez náplně nebo posypaný mandlemi. Croissanty ve Spojených státech jsou typické sladkými náplněmi a polevami. V Německu je plní nejčastěji nutellou a ve Středomoří najdete i slané croissanty plněné různými sýry a dalšími pochoutkami.
Tradiční francouzský croissant
Croissant je máslové pečivo, které se vyrábí z kynutého vrstveného těsta.
Upečte si tradiční domácí croissanty, které jsou zlatavé a nadýchané už na první pohled. Podávat je můžete samotné nebo doplněné o domácí marmeládu či med a máslo.
Croissanty s mandlovou náplní
Dopřejte si francouzskou tradici v podobě croissantů s mandlovou náplní. Sladká náplň je připravovaná z másla, moučkového cukru, žloutku a mletých mandlí.
Dopřejte si francouzskou tradici v podobě croissantů s mandlovou náplní. Sladká náplň je připravovaná z másla, moučkového cukru, žloutku a mletých mandlí. Před pečením je pomažte rozpuštěným máslem a mandlovými lupínky.
Plněné croissanty
Slaná varianta francouzských croissantů si vás získá od prvního sousta.
Slaná varianta francouzských croissantů si vás získá od prvního sousta. Nadýchané pečivo plněné čedarem, slaninou, vejci a cibulkou báječně poslouží jako chutná snídaně i svačina. V závěru je posypte čerstvou pažitkou a dodejte jim ten správný šmrnc.
Zapečené croissanty s krémovým sýrem a ovocem
Zbydou-li vám croissanty z předchozího dne, pak je využijte a vsaďte na zapečené croissanty. s krémovým sýrem a ovocem.
Zbydou-li vám croissanty z předchozího dne, pak je využijte a vsaďte na zapečené croissanty s krémovým sýrem a ovocem. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem, s čerstvým ovocem, našlehanou smetanou nebo zmrzlinou.
Zapečené croissanty s kadeřávkem
Zbylé croissanty můžete zapéct s kadeřávkem, žampiony a červenou cibulí.
Zbylé croissanty zapečte s kadeřávkem, žampiony a červenou cibulí. Na závěr přidejte ještě čedar a chutná originální večeře je během chvilky na světě.
Podívejte se, proč croissant raději upéct než kupovat. Budete koukat, co do něj dávají v potravinářském průmyslu za „vylepšováky“ >>>