Obložené bagety a bagely: Skvělé občerstvení do ruky, které zasytí!

11. října 2021 • 00:00

Taková lahůdka do ruky v podobě obložené bagety či bagelu dokáže opravdu zasytit a dodat potřebnou energii do zbylého dne. Je výtečným občerstvením na cesty, do práce i do školy. Inspirujte se našimi pestrými recepty a vyzkoušejte např. bagetu s masovými koulemi či bagel s hummusem. S námi si přijde na své úplně každý.    

Za úžasné bagety vděčíme umu francouzských pekařů. Toto podlouhlé pečivo si našlo cestu do kuchyní po celém světě, a i proto si jej dnes můžeme vychutnat s tak širokou pestrostí náplní. Pokud však budete chtít být odkázáni jen na nabídku místních pekáren a budete mít chvilku času nazbyt, výtečnou francouzskou bagetu, která má být správně připravována jen ze čtyř ingrediencí (mouky, vody, droždí a soli) si můžete snadno upéct i doma. Výtečným receptem je např. ten z časopisu F.O.O.D., ve kterém se do těsta na francouzskou bagetu s úžasně křupavou kůrkou a vláčnou střídkou přidává ještě trocha medu.

Své má do sebe i rustikální bageta >>>

I bagely, pečivo prstencového tvaru, velmi oblíbené ve Spojených státech, Kanadě a Velké Británii, si můžeme vyzkoušet upéct doma. Jejich příprava je oproti bagetám o něco málo náročnější. To vše díky kroku krátkého předvaření ve vodě, než přijde na řadu samotné pečení, ale rozhodně stojí za ochutnání.    

A jaké že úžasné náplně si můžeme dopřát?

Asijská inspirace

Velmi populárním občerstvením do ruky je Banh mi – bageta s pečeným bůčkem. V této bagetě se střetává chuť pečeného marinovaného bůčku, salátových listů, aromatických bylinek a sladkokyselé směsi mrkve, ředkve, okurky a cibule. Tato poctivá vietnamská bageta je opravdovým gastronomickým zážitkem, do kterého se zkrátka musíte zakousnout.      

Bageta s houbami

Na zapečené bagetě s houbami si jistě pochutnáte, i když českému fenoménu houbaření zrovna dvakrát neholdujete. Jednoduchá a delikátní směs z hub, rajčat a jemného ovčího sýra, naservírovaná na čerstvém pečivu je výtečným tipem na lehké občerstvení, které pro své čtenáře připravil časopis F.O.O.D.   

Bageta s masovými koulemi

Opravdu vydatným obědem či svačinou nejen na cesty je bageta s masovými koulemi. Tato delikatesa s neodolatelnou náplní v podobě hovězích kuliček pečených v rajčatové omáčce, čedaru a čerstvých lístků bazalky zkrátka nemá chybu. Věříme, že si na ní pochutnají velcí i malí výletníci a dodá jim energii na další dobrodružství.

Olomoucké bagetky

Originální občerstvení v podobě olomouckých bagetek přijde vhod zejména milovníkům, jak sám název napovídá, olomouckých tvarůžků. Zlaté sýrové tolárky stačí usmažit v klasickém trojobalu a v prokrojeném pečivu doplnit listy salátu, plátky rajčat a cibulovými kroužky. Zkrátka voňavá dobrota, jak má být.  

Bagely s hummusem

Jako recept tzv. na proloženou jsme si pro vás připravili bagely s hummusem. Tato nevšední svačinka v podobě prstencového pečiva naplněného cizrnovým hummusem, rukolou, opečenou kapií, kapary a koriandrem je pro mnohé z nás téměř až exotickým pokrmem, který však díky své pestrosti chutí stojí rozhodně za vyzkoušení.  

Autor: VDŠ