Bezmasé a lehké pokrmy s vůní dálek: Italská frittata, thajské karí i severoafrická šakšuka

14. ledna 2024 • 04:49

Jestli se i vaše vánoční svátky nesly ve znamení opulentního hodování a cítíte, že žaludek si potřebuje trochu odpočinout a tělo se zbavit nějakého toho kila navíc, možná se vám budou hodit recepty na odlehčená zeleninová jídla z různých koutů světa. 

Thajské zeleninové karí

Rychlé karí s květákem a batáty Rychlé karí s květákem a batáty • Autor: F.O.O.D.

Hned první pokrm vás přenese do daleké jihovýchodní Asie. Jde o jistou obdobu pomalu dušeného ragú z masa, ryb či zeleniny. Připravuje se obvykle v husté výrazně kořeněné omáčce z kokosového mléka a podává se s jasmínovou rýží nebo chlebovými plackami. Vyzkoušejte jednoduchou a rychlou verzi thajského karí se zeleninou, která je v zimě snadno dostupná - květákem, batáty a mraženým zeleným hráškem. V našich končinách méně obvyklé ingredience, jako je červená kari pasta, limetové listy nebo citronová tráva, seženete ve větších supermarketech nebo v asijských obchodech s potravinami.

Ke karí se vám bude hodit dobrá, krásně sypká rýže>>>

Video se připravuje ...

Zeleninová frittata

Recept na tento pokrm pochází z Itálie. Podobá se omeletě, liší se ale konzistencí a způsobem přípravy, dělá se totiž v troubě na plechu nebo v koláčové formě. Dopřát si ho můžete ke snídani, k večeři nebo třeba na svačinu do školy či práce. Frittata se konzumuje obvykle studená, pochutnáte si na ní ale i zatepla, obzvlášť v chladných dnech. K vajíčkům našlehaným s mlékem můžete přidat v podstatě cokoliv, co vám chutná nebo co zrovna přebývá v lednici. Od bylinek, zeleniny, sýrů, uzenin až třeba po zbytky pečeného masa, uvařených brambor nebo těstovin. Nebojte se experimentovat.

Zeleninová frittata s hráškem a špenátem Zeleninová frittata s hráškem a špenátem • Autor: F.O.O.D.

Pro začátek si připravte třeba zeleninovou frittatu, na kterou budete potřebovat cuketu, listový špenát, hrášek, jarní cibulku a pro ovonění čerstvý tymián a zelenou petrželku. Servíruje se nakrájená na řezy.

Těstoviny s ořechy a bylinkami

Těstoviny s ořechy a bylinkami Těstoviny s ořechy a bylinkami • Autor: F.O.O.D.

Z Itálie je také další recept na jednoduchý a rychlý, přesto chutný a voňavý pokrm, jehož příprava vám nezabere víc než 20 minut. Základem jsou oblíbené těstoviny. Je jen na vás, zda zvolíte špagety, linguine, fettuccine, tagliatelle, farfalle nebo třeba zakroucené fusilli. Než se vám uvaří, na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a utřený česnek, přidejte piniová semínka, nasekané vlašské ořechy, strouhanku promíchanou s nasekanu pažitkou a petrželkou, vše dobře promíchejte a ještě asi 5 minut smažte. Nakonec na pánvičku ke směsi přidejte uvařené těstoviny a promíchejte. Těstoviny s ořechy a bylinkami servírujte posypané hoblinkami parmazánu a čerstvými lístky polníčku.

Zelená šakšuka

Zelená šakšuka Zelená šakšuka • Autor: F.O.O.D.

Pokrm připomínající tak trochu naše lečo je oblíbený nejen po celém Středním východě, ale také v severní Africe a na Balkáně. Připravit si ho můžete k večeři nebo jako lehký oběd. Výhodou je, že neušpiníte příliš nádobí, stačí vám jedna pánev. V původní verzi jsou kromě vajíčka hlavními ingrediencemi rajčata a papriky, které dodávají šakšuce krásnou červenou barvu, my vám ale tentokrát přinášíme variantu plnou zářivě zelených druhů křupavé zeleniny, jako je cuketa, brokolice, listový špenát, kadeřávek a směs salátových listů. Orientální vůni a chuť pokrmu dodává římský kmín a zázvor, říz pak čerstvá chilli paprička. Zelenou šakšuku podávejte nejlépe s křupavým pečivem a řeckým jogurtem ochuceným nasekaným koriandrem a mátou.

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi Restovaná zelenina se sýrem halloumi • Autor: F.O.O.D.

S pokrmem z posledního receptu se můžete setkat na Kypru nebo v Řecku. Restovaná zelenina se sýrem halloumi se hodí jako lehká večeře, po které určitě nepřiberete. Ani v tomto případě nemusíte být zrovna šéfkuchař, hravě to zvládne každý a klidně i v zimě a bez grilu. Stačí na olivovém oleji na pánvi osmahnout nakrájenou cuketu, proužky papriky, rozpůlená cherry rajčátka a nasekanou jarní cibulku. Na grilovací pánvi lehce potřené olejem pak z obou stran opečte asi centimetr silné plátky vynikajícího polotvrdého sýru halloumi. Servírujte bohatě zakáplé domácím pestem z koriandru, česneku, slunečnicových semínek a oleje. Pokud vám specifická chuť aromatického koriandru nevyhovuje, připravte pesto z petrželové natě nebo bazalky.

Video se připravuje ...

Autor: red