Svítek jako od maminky: Do vývaru už nebudete chtít nic jiného

19. září 2020 • 00:00

Dnes již trochu zapomenutý smažený svítek byl dříve oblíbenou součástí vývaru. Kombinace masa, bylinek a sýru pozvedne obyčejný vývar na vyšší úroveň. Jak se takový svítek připravuje a jaké jsou jeho výhody oproti nudlím nebo zavářce, vám vysvětlí ve video návodu oblíbená foodblogerka Koko. 

Výhodou svítku je, že drží tvar, nerozpouští se, a tudíž vývar nikdy nezakalí. Navíc vypadá elegantně, a co je nejdůležitější, naprosto skvěle chutná. Stojí to za zkoušku! Naučte se jej připravit spolu s Koko.

Ingredience na menší pánvičku smaženého svítku (4–6 porcí)

1 velké vejce
50 ml mléka nebo smetany
10 g strouhaného parmazánu
70 g vařeného kuřecího masa
40 g hrubé mouky
spousta čerstvých bylinek (petržel, libeček)
hrst mraženého hrášku
½ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Jak na svítek do polévky

1. Oddělte žloutek od bílku. K bílku přisypte trochu soli a vyšlehejte ho v tuhý sníh

2. Do misky dejte vařené kuřecí maso, smetanu, žloutek a přidejte trochu nastrouhaného sýru parmezán (hodí se i sýr Grana Padano nebo Pecorino). Na závěr směs dochuťte bylinkami, ideální je petržel a libeček. Zahustěte směs hrubou moukou, přidejte hrášek (klidně i mražený), osolte dle chuti a na závěr opatrně přidejte sníh. Těsto opatrně promíchejte. 

3. Připravte si pánev s dostatečným množstvím olivového oleje, rozpalte jej a těsto opatrně rozprostřete a uhlaďte. Smažte zhruba 5–6 minut, dokud se těsto nezpevní, obraťte a smažte už jen 3 minuty

4. Když je svítek hotový, přesuňte jej na prkénko a nechte vychladnout. Poté jej pokrájejte na kostičky a přidejte do hotového vývaru. Svítek si můžete usmažit den předem a v lednici ho nechat připravený na servírování.

Autor: JV