Sváteční velikonoční menu: Recepty, které ctí tradice a budou chutnat celé rodině
Vyslyšet tradice a přitom připravit hostinu, která nebude ani za mák nudná, zato vyladěná, aby všeho bylo tak akorát. To je výzva! Připravte si na Velikonoce sváteční menu, na kterém si pochutná celá rodina. A máme tip i na něco dobrého pro návštěvy a koledníky.
Ačkoli jsou Velikonoce plné tradic, výběr jídel, která si připravíte, je velmi široký. Máte tak prostor velikonoční pokrmy různě vylepšovat nebo vyzkoušet i něco úplně nového. Mezi tradiční pokrmy patří velikonoční nádivka zvaná hlavička, v níž by nemělo chybět něco zeleného jako připomínka, že je tu jaro. Využít do nádivky můžete mladé kopřivy, špenát nebo například listy medvědího česneku. K nádivce patří také dobrá pečínka, která se na Velikonoce připravuje z mladého masa. Ideální je jehněčí, kůzlečí, telecí, kuře nebo králík. Na velikonočním stole by samozřejmě nemělo chybět ani něco sladkého. Tradice velí upéct mazanec a sladkého beránka, v mnoha rodinách se pečou i jidáše, cukroví nebo jiné sladkosti, které se hodí také jako výslužka pro koledníky.
Velikonoční nádivku si můžete upéct podle videa:
Vyzkoušejte na Velikonoce menu, které ctí tradice a potěší každého milovníka dobrého jídla:
Ke snídani:
Pletence s malinovým džemem

Co budete potřebovat:
- 40 g čerstvého droždí
- 3 lžíce krupicového cukru
- 180 ml plnotučného mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 300 g hladké mouky + na pomoučnění válu
- 150 g špaldové mouky
- 1 lžičku soli
- 240 g malinového džemu (nebo jiného, ideálně domácího)
Postup:
1. Rozdrobené droždí rozetřete s cukrem na kašičku. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte vzejít kvásek.
2. Přidejte zchladlé máslo, vejce, obě prosáté mouky a sůl, poté 10 minut hněťte hákem při nízké rychlosti nebo ručně vařečkou, dokud nebude těsto měkké, hladké a přestane se lepit ke stěnám mísy. Vytvarujte z něho bochánek, přesuňte jej do mísy vytřené olejem a nechte 1,5 hodiny kynout.
3. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vyválejte z něj dlouhý obdélník, asi 60 x 20 cm. Potřete ho džemem a zarolujte do tenkého válečku. Překrojte napůl, každou půlku ještě natáhněte do délky a rozdělte na 4 kusy. Nyní válečky rozřízněte téměř do konce a obě části do sebe zamotejte jako copy a zatočte do pletence. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, překryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout.
4. Troubu předehřejte na 180 °C a připravené uzlíky pečte 25 minut dozlatova.
TIP: Pletence můžete po vytažení z trouby potřít rozehřátým medem a posypat mákem nebo sezamem.
Ke svačině i večeři:
Špenátový koláč s vejci

Co budete potřebovat:
- 225 g studeného másla + na vymazání formy
- 450 g hladké mouky + na pomoučnění
- 1 lžičku soli
- 2 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 6 vajec
- 2 lžíce oleje
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 400 g nasekaného mraženého špenátu
- 250 g mraženého hrášku
- 250 g ricotty
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Máslo nakrájejte na kostky a s moukou a 1 lžičkou soli zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte rozšlehaná vejce, olej, lžíci studené vody a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.
2. Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu a 6 minut v ní povařte vejce. Pak vejce ochlaďte a oloupejte – dejte pozor, ať neprasknou a nevyteče žloutek.
3. Na rozehřátém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte na plátky nakrájený česnek a po 1 minutě špenát, přiveďte k varu, přisypte hrášek a odstavte. Náplň osolte a opepřete, pak do ní vmíchejte ricottu.
4. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vytřete máslem. Těsto rozdělte na dvě části – spodní by měla být větší (musí pokrýt i stěny formy). Větší kus vyválejte na pomoučněné ploše na plát silný asi 0,5 cm. Těstem vyložte kulatou formu vytřenou máslem, přitiskněte a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem, zasypte suchými fazolemi a dejte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak odeberte papír s fazolemi a korpus pečte ještě 5 minut.
5. Vyválejte druhý kus těsta. Na korpus rozetřete špenátovou náplň, do tvaru kruhu vtiskněte vejce a překryjte vyváleným plátem jako pokličkou. Odřízněte přečnívající okraje, uprostřed prořízněte otvor a pokličku ozdobte zbytky těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova.
K obědu:
Pečený králík s citronem a bylinkami

Co budete potřebovat:
- 1 králíka
- šťávu z 1 citronu
- 1 citron
- po 1 lžičce mletého pepře, muškátového květu a mleté papriky
- 2 bobkové listy
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1 lžíci medu
- 50 ml olivového oleje
- 1 hrst snítek tymiánu
- 1 kg drobných brambor typu B
- 200 ml masového vývaru
- sůl
Postup:
1. Králíka očistěte a naporcujte na 6 kusů. Naskládejte je do pekáče a přidejte citronovou šťávu, koření, bobkový list, prolisovaný česnek, sůl, hořčici a med. Rukama vetřete marinádu do masa, pekáč překryjte a nechte v chladu marinovat asi 2 hodiny.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Králíka zastříkněte olejem, přidejte většinu tymiánu a citron pokrájený na plátky, přiklopte poklicí a pečte 45 minut.
3. Mezitím omyjte brambory a ve slupce je 15 minut povařte v dostatečném množství osolené vody. Pak je slijte.
4. Maso podlijte vývarem, přidejte předvařené brambory a pečte dalších 20 minut. Do pekáče kvůli vůni přidejte zbytek tymiánu a před podáváním nechte maso 15 minut odpočinout.
Pro návštěvy:
Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty

Co budete potřebovat:
- 5 vajec
- 400 g mraženého drceného špenátu (rozmraženého)
- 5 lžic bílého jogurtu
- 5 lžic hladké mouky
- sůl
Náplň:
- 250 g pomazánkového másla
- 250 g tučného tvarohu
- 3 lžíce nasekaných bylinek (např. petrželka, pažitka, pampeliškové listy, řeřicha, bazalka)
- 1 hrst sušených rajčat (nasekaných)
- sůl a mletý bílý pepř
Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky promíchejte s rozmraženým špenátem a jogurtem. Poté přidejte mouku a promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta.
2. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte asi 15 minut. Hotové těsto by mělo být pevné a nelepivé na dotek. Ihned po vytažení z trouby překryjte plát dalším kusem pečicího papíru, otočte a ještě horký zlehka zarolujte a nechte vychladnout.
3. Mezitím smíchejte pomazánkové máslo s tvarohem, nasekanými bylinkami a rajčaty, podle chuti osolte a opepřete.
4. Vychladlý plát rozbalte, potřete ho náplní a znovu zarolujte. Roládu nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu a poté nakrájejte a podávejte.
TIP: Roláda je šikovný způsob, jak elegantně připravit lehké pohoštění s jarními surovinami. Kromě špenátu můžete využít i rukolu, polníček nebo různé jedlé býlí, které zrovna vyroste na zahradě nebo na louce, například kopřivy či listy pampelišek.
Ke kávě i pro koledníky:
Mini Pavlova s citronovým krémem

Co budete potřebovat:
- 4 bílky
- špetku soli
- 240 g krystalového cukru
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 1/2 lžíce vinného octa
- jedlé květy na ozdobu
Citronový krém:
- 100 g másla
- 200 g krystalového cukru
- 4 chemicky neošetřené citrony
- 2 vejce
- 2 žloutky
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse vyšlehejte polotuhý sníh z bílků a špetky soli. Postupně přidávejte krystalový cukr a šlehejte, dokud se nerozpustí všechny krystalky. Přidejte kukuřičný škrob, vinný ocet a 1 minutu šlehejte.
2. Plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou a pomocí zdobicího sáčku ze sněhu tvořte malé dortíky s důlkem na krém uprostřed. Vložte je do trouby a okamžitě snižte teplotu na 120 °C. Takto pečte 60–70 minut. Po upečení nechte v troubě vychladnout.
3. Nad vodní lázní nechte rozpustit máslo a cukr. Přidejte šťávu a kůru z citronů, vejce a žloutky, míchejte 10–13 minut do zhoustnutí. Hotový krém nechte vychladnout.
4. Pavlovy naplňte citronovým krémem a ozdobte jedlými květy.
Mazanec by na velikonočním stole neměl chybět:
Zdroj: časopis F.O.O.D., Recepty.cz