Jehněčí k Velikonocům patří stejně jako kraslice. Vyberte si svůj nový oblíbený recept

8. dubna 2023 • 12:00

Jehněčí maso je u nás spojováno především s obdobím Velikonoc. Tato tradice vychází z bible a ovce je označována za symbol oddanosti Bohu. Receptů na jeho přípravu existuje spousta, najděte si i vy ten svůj nejoblíbenější a připravte si toto lahodné a šťavnaté maso nejen na Velikonoce. 

Jehněčí maso se v naší zemi netěší velké oblibě, což je škoda. Když se správně vybere a připraví, je to opravdová lahůdka. Navíc je velmi zdravé, obsahuje minimum tuků a cholesterolu a je velmi bohaté na proteiny. Stává se tak ideálním pro většinu diet. Při jeho přípravě si dejte pozor, aby maso zůstalo mírně růžové, aby jeho chuť byla správná.

Video se připravuje ...

S mátou chutná lahodně

Jehněčí můžete zjemnit mátovým pestem. Jehněčí můžete zjemnit mátovým pestem. • Autor: istock.cz

Na začátek můžete vyzkoušet jehněčí pečeni, maso před pečením omyjte, odblaňte, zbavte přebytečného tuku a důkladně osušte. Osolte, opepřete a můžete začít péct přibližně 20 minut. Poté maso vyjměte a ostrým nožem ho nakrojte až ke kosti. Řezné plochy potřete asi polovinou mátového pesta. Dopečte maso doměkka a můžete podávat na stůl.

Středomořská exotika

Jehněčí kýta s bylinkami Jehněčí kýta s bylinkami • Autor: istock.cz

Máte-li raději jídla, kde je více zeleniny, pak vsaďte na pečenou jehněčí kýtu po středomořském způsobu. Do pekáče vymazaného olejem rozložte očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Na ně položte dobře osolenou a opepřenou jehněčí kýtu a okolo rozložte stroužky česneku. Potřete nebo zakápněte olejem a citronovou šťávou.

Jak na Irský guláš

Smíchejte brambory se zeleninou a masem a vytvořte si pokrm z jedné pánve. Smíchejte brambory se zeleninou a masem a vytvořte si pokrm z jedné pánve. • Autor: istock.com

Jehněčí maso nemusíte jen péct, výborné je také dušené. Tento postup přípravy  je oblíbený v Irsku, odtamtud také pochází recept na dušené jehněčí Irish Stew. Maso si nakrájejte na kostky, podobně jako na guláš, a osmahněte, stejně tak i v jiném hrnci zeleninu. Nakonec vše smíchejte v jednom hrnci a ještě dále duste, až bude vše krásně měkké. Nejlepší je Irish Stew druhý den, až se všechny chutě rozleží. Dopřejte si k němu sklenku piva.

Orient na talíři 

Jehněčí maso je oblíbená pochoutka na Velikonoce. Jehněčí maso je oblíbená pochoutka na Velikonoce. • Autor: istock.cz

Jehněčí maso je velmi oblíbené v oblasti Balkánu, Indie nebo Blízkého či Středního východu. Pokud rádi zkoušíte cizokrajné pokrmy, pak určitě otestujte jehněčí panenku s višňovým čatní, která je poměrně nenáročná na přípravu. Jestliže si troufnete i na složitější jídlo, pak se směle pusťte do přípravy jehněčí tikky. Nebudete litovat.

5 faktů o Velikonocích, které jste dost možná nevěděli >>>

Video se připravuje ...


Autor: TR