Jehněčí k Velikonocům patří stejně jako kraslice. Vyberte si svůj nový oblíbený recept
Jehněčí maso je u nás spojováno především s obdobím Velikonoc. Tato tradice vychází z bible a ovce je označována za symbol oddanosti Bohu. Receptů na jeho přípravu existuje spousta, najděte si i vy ten svůj nejoblíbenější a připravte si toto lahodné a šťavnaté maso nejen na Velikonoce.
Jehněčí maso se v naší zemi netěší velké oblibě, což je škoda. Když se správně vybere a připraví, je to opravdová lahůdka. Navíc je velmi zdravé, obsahuje minimum tuků a cholesterolu a je velmi bohaté na proteiny. Stává se tak ideálním pro většinu diet. Při jeho přípravě si dejte pozor, aby maso zůstalo mírně růžové, aby jeho chuť byla správná.
S mátou chutná lahodně
Na začátek můžete vyzkoušet jehněčí pečeni, maso před pečením omyjte, odblaňte, zbavte přebytečného tuku a důkladně osušte. Osolte, opepřete a můžete začít péct přibližně 20 minut. Poté maso vyjměte a ostrým nožem ho nakrojte až ke kosti. Řezné plochy potřete asi polovinou mátového pesta. Dopečte maso doměkka a můžete podávat na stůl.
Středomořská exotika
Máte-li raději jídla, kde je více zeleniny, pak vsaďte na pečenou jehněčí kýtu po středomořském způsobu. Do pekáče vymazaného olejem rozložte očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Na ně položte dobře osolenou a opepřenou jehněčí kýtu a okolo rozložte stroužky česneku. Potřete nebo zakápněte olejem a citronovou šťávou.
Jak na Irský guláš
Jehněčí maso nemusíte jen péct, výborné je také dušené. Tento postup přípravy je oblíbený v Irsku, odtamtud také pochází recept na dušené jehněčí Irish Stew. Maso si nakrájejte na kostky, podobně jako na guláš, a osmahněte, stejně tak i v jiném hrnci zeleninu. Nakonec vše smíchejte v jednom hrnci a ještě dále duste, až bude vše krásně měkké. Nejlepší je Irish Stew druhý den, až se všechny chutě rozleží. Dopřejte si k němu sklenku piva.
Orient na talíři
Jehněčí maso je velmi oblíbené v oblasti Balkánu, Indie nebo Blízkého či Středního východu. Pokud rádi zkoušíte cizokrajné pokrmy, pak určitě otestujte jehněčí panenku s višňovým čatní, která je poměrně nenáročná na přípravu. Jestliže si troufnete i na složitější jídlo, pak se směle pusťte do přípravy jehněčí tikky. Nebudete litovat.
5 faktů o Velikonocích, které jste dost možná nevěděli >>>