Znáte fritované brambory papas bravas? S pikantní omáčkou je budete zbožňovat!

9. září 2024 • 18:57

Papas bravas, někdy také nazývané patatas bravas jsou ve skutečnosti smažené brambory, které se servírují společně s pikantní rajčatovo paprikovou omáčkou. Tento lahodný pokrm má kořeny ve Španělsku, ale díky jeho delikátní chuti se s ním můžete setkat po celém světě. Nejčastěji se papas bravas servírují jako tapas, tedy jako menší občerstvení, ale můžete si je klidně dát i jako hlavní chod.

Na ty nejlepší papas bravas neexistuje jednotný recept. Co španělská rodina, to trochu jiná varianta. Někteří tvrdí, že se brambory mají před smažením předvařit, jiní zase, že ne. Někdy se brambory loupou a jindy to není potřeba. Dokonce ani u omáčky není vše jasné. Stačí na ni protlak, rajčatová omáčka, nebo by se měla dělat výhradně z čerstvých rajčat? Správnou odpověď má ve Španělsku každá kuchařka, ale jedna s druhou se neshodne. My vám doporučujeme vycházet z toho, co zrovna máte doma, a jako u všech jídel, čerstvou surovinou nikdy nic nezkazíte!

Smažené brambory papas bravas

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 40 minut

Co budete potřebovat:

Na omáčku:

  • 60 ml olivového oleje vhodného na tepelnou úpravu
  • 3 velké stroužky česneku
  • vrchovatou lžíci hladké mouky
  • vrchovatou lžíci mleté uzené papriky
  • 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rajčatové passaty nebo omáčky z fritovaných rajčat (Fried tomato sauce)
  • sůl a pepř
  • trochu cukru, je-li potřeba
  • oregano k servírování 

Papas bravas Papas bravas • Autor: iStock

Postup přípravy:

1. Brambory nakrájejte na kostky, předvařte v hodně osolené vodě a nechte vychladnout, klidně si je takto připravte i den dopředu. Neměly by být úplně dovařené, spíš tak do tří čtvrtin, protože se budou ještě smažit.

2. Na olivovém oleji nechte pořádně rozvonět česnek, který můžete po 2–3 minutách smažení vylovit anebo nechat.

3. Do oleje přisypte mouku a po minutě i uzenou papriku. Za stálého míchání přilijte studený vývar. Nechte 10–15 minut probublat.

4. Mezitím si rozehřejte olej ve druhé pánvi a brambory osmažte dozlatova. Do omáčky přidejte rajčatovou omáčku nebo rajčatovou passatu a dosolte, popřípadě dochuťte cukrem.

5. Smažené brambory osolte a společně s omáčkou můžete servírovat. Dobrou chuť!

TIP: Pokud chcete takto připravené brambory podávat jako hlavní chod, můžete do omáčky přidat kuličky z mletého masa nebo kousky pečeného kuřete. Samotnou omáčku lze také servírovat k těstovinám.

A co bramboráky? Taky je milujete? 

Video se připravuje ...

Autor: red, Mall TV