Znáte fritované brambory papas bravas? S pikantní omáčkou je budete zbožňovat!

10. května 2021 • 00:00

Papas bravas, někdy také nazývané patatas bravas jsou ve skutečnosti smažené brambory, které se servírují společně s pikantní rajčatovo paprikovou omáčkou. Tento lahodný pokrm má kořeny ve Španělsku, ale díky jeho delikátní chuti se s ním můžete setkat po celém světě. Nejčastěji se servírují jako tapas, tedy jako menší občerstvení, ale dají se povznést i na hlavní chod.

Na ty nejlepší papas bravas neexistuje jednotný recept. Co španělská rodina, to trochu jiná varianta. Někteří tvrdí, že se brambory mají před smažením předvařit, jiní zase, že ne. Někdy se brambory loupou a jindy se to nemusí. Dokonce ani u omáčky není vše jasné. Stačí protlak, rajčatová omáčka, či výlučně z čerstvých rajčat? Správnou odpověď má ve Španělsku každá kuchařka, ale jedna s druhou se neshodne. My vám doporučujeme vycházet z toho, co zrovna máte doma, a jako u všech jídel, čerstvá surovina nikdy nic nezkazí!

Smažené brambory a co na ně budete potřebovat:

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 40 minut

Na omáčku:

  • 60 ml olivového oleje na tepelnou úpravu
  • 3 velké stroužky česneku
  • Vrchovatá lžíce hladké mouky
  • Vrchovatá lžíce uzené papriky
  • 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rajčatové passaty nebo omáčky z fritovaných rajčat (Fried tomato sauce)
  • Sůl a pepř
  • Trocha cukru, je-li potřeba
  • Oregano k servírování 

Postup na patatas bravas:

Brambory nakrájejte na kostky, předvařte v hodně osolené vodě a nechte vychladnout, klidně si je takto připravte i den dopředu. Neměly by být úplně dovařené, spíš tak do tří čtvrtin, protože se budou ještě smažit.

Na olivovém oleji nechte pořádně rozvonět česnek, který můžete po 2–3 minutách smažení vylovit anebo nechat.

Do oleje přisypte mouku a po minutě i uzenou papriku. Za stálého míchání přilijte studený vývar. Nechte 10–15 minut probublat.

Ochutnejte také další tapas: chorizo na víně =>

Mezitím si rozehřejte olej ve druhé pánvi a brambory osmažte dozlatova. Do omáčky přidejte rajčatovou omáčku nebo rajčatovou passatu a dosolte, popřípadě dochuťte cukrem.

Smažené brambory osolte a společně s omáčkou můžete servírovat. Dobrou chuť!

Pokud chcete takto připravené brambory podávat jako hlavní chod, můžete do omáčky přidat kuličky z mletého masa nebo kusy pečeného kuřete. Samotnou omáčku také lze servírovat k těstovinám.

Další skvělý a snadný recept z brambor jsou pečené americké brambory s vlastní kořenicí směsí :

Autor: TR, Mall TV