Staročeské Vánoce: Jak se připravuje houbový kuba

21. prosince 2017 • 06:00

Houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou v poledne na Štědrý den. Jak se připravuje a odkud se vzala jeho tradice?

Tradice 

Tradice podávání houbového kuby o Štědrém dnu sahá až do předkřesťanských dob. Staří Slované měli houby ve veliké úctě a považovali je za posvátnou surovinu, která se stala součástí pohanských slavností zimního slunovratu. Houby nebyly zatraceny ani s příchodem křesťanství a objevily se na svátečním vánočním stole jako bezmasé jídlo zvané kuba. Od té doby se tradičně připravuje v poledne jako součást vánočního menu, ve kterém se až do večera vynechává maso.

Staří Slované považovali houby za posvátnou surovinuStaří Slované považovali houby za posvátnou surovinu • Autor: istock

Ječné kroupy jako základ

Základem původního receptu jsou ječné kroupy, které se při přípravě stále používají pro jejich chuť. Kroupy se musí proprat ve studené vodě, aby se zbavily prachu a nečistot. Poté je potřeba je namočit, aby změkly. Nejlépe přes noc nebo alespoň na několik hodin. Následně kroupy uvařte doměkka, namočeným kroupám to trvá půl hodiny, nenamočené potřebují alespoň hodinu. Kroupy vařte při mírné teplotě, aby se nepřipálily. Objevuje se i recept na houbového kubu z pohanky, u kterého je příprava rychlejší – pohanku není potřeba tak dlouho namáčet, stačí jí dvě hodiny.

Ječné kroupy tvoří základ receptu na houbového kubuJečné kroupy tvoří základ receptu na houbového kubu • Autor: istock

Jaké houby použít?

Tradičně se používala houba zvaná stroček trubkovitý, díky které má jídlo velmi tmavou barvu. Dnes se tato houba tolik nesbírá a nahrazují ji dost často známější hříbky. Lze použít houby jak sušené, tak i mražené. Sušené houby se musí zalít studenou vodou, aby nabobtnaly. Namočené se poté krátce povaří a scedí. Odvar z hub nevylévejte, je v něm spoustu houbové chuti a vůně, kterou ještě upotřebíte.

Přečtěte si o tom, jak houby prospívají našemu zdraví a jak je v kuchyni využít.

Tradičně se používala houba zvaná stroček trubkovitý, který je dnes nahrazován známějšími hříbkyTradičně se používala houba zvaná stroček trubkovitý, který je dnes nahrazován známějšími hříbky • Autor: istock

Sádlo, česnek, kmín a majoránka

Specifikem receptu na houbového kubu je domácí vepřové sádlo, které se používá na osmažení bílé cibule v kastrolu. I když sádlo zrovna není nejzdravější, hotovému jídlu dodává jedinečnou chuť. Pokud nejste zrovna jeho příznivci, nahraďte ho kvalitním rostlinným olejem. K cibuli se přisypou kmín, houby a přilije se jejich odvar. Přidají se hotové kroupy, sůl, prolisovaný česnek, pepř a majoránka. Hotový pokrm se dá zapéct zhruba na hodinu na 200 °C.

Recept na tradičního houbového kubu najdete zde. 

Sádlo dodává hotovému jídlu jedinečnou chuťSádlo dodává hotovému jídlu jedinečnou chuť • Autor: istock

Proč je kuba černý?

Tradiční černý kuba se připravoval z již zmíněných sušených stročků, díky kterým byl pokrm opravdu velmi tmavý. Aby byl kuba opravdu černý, přidávala se i kapka vepřové krve. Nejznámější je ale tato staročeská specialita v bezmasé podobě.

Aby byl kuba opravdu černý, přidávala se dříve i kapka vepřové krveAby byl kuba opravdu černý, přidávala se dříve i kapka vepřové krve • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová