Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Valašsko, tradiční region severovýchodní části Moravy, je velmi svébytná oblast, která se vyznačuje úžasnou lidovou kulturou, řemesly a také různorodou a chutnou kuchyní, která je ovlivněna hornatým rázem krajiny s málo úrodnou půdou. Připravte si doma některé z typických valašských specialit.
Na Valašsku se odjakživa chovaly ovce, pěstovaly brambory, zelí, pohanka a švestky, kterým se tu říká trnky. Pro místní kuchyni jsou proto typické různé varianty jídel z brambor a zelí. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany obohacená o brambory, někdy i o klobásy. Velmi oblíbeným jídlem jsou také halušky, kterým se tu říká kúsky a podávají se se zelím, brynzou nebo povidly.
Halušky se zelím si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Nejtradičnějším moučníkem jsou pak frgály, velké koláče z kynutého těsta o průměru asi 30 cm sypané sladkou drobenkou. Nejčastěji se plní hruškami, populární jsou i frgály makové, tvarohové, povidlové, borůvkové nebo třeba meruňkové. Typické je, že by se náplně správně neměly kombinovat. A zajímavé je, že se dříve pekly i slané varianty s náplní ze zelí či červené řepy.
Ochutnejte některé z dalších valašských specialit:
Valašské škračky
Co budete potřebovat:
- 400 g vepřových jater
- 1 cibuli
- 4 lžíce oleje
- 3 vejce
- sůl
- 1/2 lžičky kmínu
- sušené chilli
Postup:
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Játra omyjeme a nakrájíme na kousky.
2. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nejprve cibuli. Když změkne, přidáme játra. Posypeme je kmínem a opékáme 7 až 10 minut.
3. V hrnku rozšleháme vejce, nalijeme je na játra, promícháme, osolíme a posypeme chilli kořením.
4. Podáváme s bramborovými plackami.
Bramborové osúchy
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 100 g sádla
- sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto.
2. Z těsta utvoříme placky, které klademe na plech pomazaný sádlem.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Tento pokrm se podával horký s mlékem nebo také jako příloha.
Valašské kuře
Co budete potřebovat:
- 1 kuře
- 100 g másla
- 50 g cibule
- 30 g česneku
- 3 rajčata
- 100 g klobásy
- 100 g hub (žampiony, hlíva…)
- sůl
Postup:
1. Kuře naporcujeme, dobře osolíme a dáme do pekáčku s polovinou másla. Podlijeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
2. Mezitím na pánvi podusíme na další části másla nakrájenou cibulku, česnek utřený se solí, na dílky nakrájená rajčata a pokrájenou klobásu.
3. V další pánvi osmahneme na zbylém másle očištěné a nakrájené houby. Pak obě směsi promícháme.
4. Kuře podáváme přelité směsí, jako příloha se hodí rýže.
Luhačovický špaček
Co budete potřebovat:
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 větší cibuli
- 2 lžíce strouhanky
- 1 hrst petrželové natě
- mletou sladkou papriku
- mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce hořčice
- 4 klobásy nebo 8 nožiček párků
- 4 dlouhé plátky slaniny
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kečupu
Postup:
1. Oba druhy mletého masa dobře promícháme se strouhankou, mletou paprikou, pepřem, vejcem, jemně nakrájenou cibulí a petrželovou natí.
2. Z hmoty vytvarujeme širší oválné řízky, potřeme je hořčicí, na každý položíme klobásu nebo 2 nožičky párků a dobře zavineme. Válečky stočíme do plátku slaniny a spíchneme špejlí.
3. Masové špačky vložíme do olejem vymaštěného pekáče a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Před dopečením je zakápneme kečupem a ještě krátce zapečeme.
Další recepty na tradiční polévky, maso i sladkosti z oblasti Valašska a také Moravskoslezského, Olomouckého nebo Zlínského kraje najdete ve Valašské kuchařce, která je právě v prodeji>>>