Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?

9. června 2023 • 00:00

Valašsko, tradiční region severovýchodní části Moravy, je velmi svébytná oblast, která se vyznačuje úžasnou lidovou kulturou, řemesly a také různorodou a chutnou kuchyní, která je ovlivněna hornatým rázem krajiny s málo úrodnou půdou. Připravte si doma některé z typických valašských specialit.

Na Valašsku se odjakživa chovaly ovce, pěstovaly brambory, zelí, pohanka a švestky, kterým se tu říká trnky. Pro místní kuchyni jsou proto typické různé varianty jídel z brambor a zelí. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany obohacená o brambory, někdy i o klobásy. Velmi oblíbeným jídlem jsou také halušky, kterým se tu říká kúsky a podávají se se zelím, brynzou nebo povidly.

Halušky se zelím si můžete připravit podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Nejtradičnějším moučníkem jsou pak frgály, velké koláče z kynutého těsta o průměru asi 30 cm sypané sladkou drobenkou. Nejčastěji se plní hruškami, populární jsou i frgály makové, tvarohové, povidlové, borůvkové nebo třeba meruňkové. Typické je, že by se náplně správně neměly kombinovat. A zajímavé je, že se dříve pekly i slané varianty s náplní ze zelí či červené řepy.

Valašské frgály Valašské frgály • Autor: iStock

Ochutnejte některé z dalších valašských specialit:

Valašské škračky

Valašské škračky Valašské škračky • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 400 g vepřových jater
  • 1 cibuli
  • 4 lžíce oleje
  • 3 vejce
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sušené chilli

Postup:

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Játra omyjeme a nakrájíme na kousky.

2. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nejprve cibuli. Když změkne, přidáme játra. Posypeme je kmínem a opékáme 7 až 10 minut.

3. V hrnku rozšleháme vejce, nalijeme je na játra, promícháme, osolíme a posypeme chilli kořením.

4. Podáváme s bramborovými plackami.

Bramborové osúchy

Bramborové osúchy Bramborové osúchy • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 100 g sádla
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto.

2. Z těsta utvoříme placky, které klademe na plech pomazaný sádlem.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Tento pokrm se podával horký s mlékem nebo také jako příloha.

Valašské kuře

Valašské kuře Valašské kuře • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • 100 g másla
  • 50 g cibule
  • 30 g česneku
  • 3 rajčata
  • 100 g klobásy
  • 100 g hub (žampiony, hlíva…)
  • sůl

Postup:

1. Kuře naporcujeme, dobře osolíme a dáme do pekáčku s polovinou másla. Podlijeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

2. Mezitím na pánvi podusíme na další části másla nakrájenou cibulku, česnek utřený se solí, na dílky nakrájená rajčata a pokrájenou klobásu.

3. V další pánvi osmahneme na zbylém másle očištěné a nakrájené houby. Pak obě směsi promícháme.

4. Kuře podáváme přelité směsí, jako příloha se hodí rýže.

Luhačovický špaček

Luhačovický špaček Luhačovický špaček • Autor: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 větší cibuli
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 hrst petrželové natě
  • mletou sladkou papriku
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce hořčice
  • 4 klobásy nebo 8 nožiček párků
  • 4 dlouhé plátky slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu

Postup:

1. Oba druhy mletého masa dobře promícháme se strouhankou, mletou paprikou, pepřem, vejcem, jemně nakrájenou cibulí a petrželovou natí.

2. Z hmoty vytvarujeme širší oválné řízky, potřeme je hořčicí, na každý položíme klobásu nebo 2 nožičky párků a dobře zavineme. Válečky stočíme do plátku slaniny a spíchneme špejlí.

3. Masové špačky vložíme do olejem vymaštěného pekáče a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Před dopečením je zakápneme kečupem a ještě krátce zapečeme.

Další recepty na tradiční polévky, maso i sladkosti z oblasti Valašska a také Moravskoslezského, Olomouckého nebo Zlínského kraje najdete ve Valašské kuchařce, která je právě v prodeji>>>

Valašská kuchařka Valašská kuchařka • Autor: archiv redakce

Autor: Blesk Česká kuchařka, AK