Znáte „vopelky“? Voňavé jihočeské pochoutce z brambor neodoláte

7. dubna 2021 • 00:00

Prostý pokrm našich předků balancuje na pomezí receptů na palačinky a bramborové placky. Vopelky jsou vynikající nasladko s makovou nebo povidlovou náplní, ale můžete je připravit i slané a potřít je třeba česnekem, kečupem a zasypat sýrem, podobně jako langoše.

V každém kraji se jim říká jinak. Možná už jste někdy slyšeli názvy, jako jsou přesňáky, lokše nebo třeba patenty. A pokud zavítáte na jih Česka, můžete se setkat s krajovým názvem vopelky. Za všemi těmi neobvyklými slovy se ukrývají voňavé nasucho opékané bramborové placky. Ty jsou skvělé nasladko, pomazané například švestkovými či hruškovými povidly, posypané cukrem a skořicí nebo potřené voňavou kořeněnou makovou náplní, ale i naslano, třeba jako příloha k dozlatova pečené huse nebo pomazané sádlem se škvarky.

Nejlepší jsou upečené na rozpálených železných plátech kamen, což jim dodává onu typickou vůni a chuť, v běžných podmínkách si ale vystačíte i s rozehřátou pánví s nepřilnavým povrchem. A pokud máte sporák plynový, rozhodně si pořiďte litinovou plotýnku, kterou jen položíte na hořák, počkáte, až se rozpálí, a můžete se pustit do opékání. Ať už ale budete vopelky péct na čemkoliv, vždy to dělejte nasucho, nepřidávejte žádný tuk. Tím pomažte až hotové placky. Sáhnout můžete po másle nebo sádle.

Suroviny na jihočeské vopelky

Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

750 g oloupaných brambor, uvařených den předem ve slupce
1 vejce
50 g krupice
180 g polohrubé mouky
1 lžička soli
trocha polohrubé mouky na vál

Na nádivku a zdobení

rozpuštěné máslo
200 g mletého máku
100 g moučkového cukru
100 ml mléka
špetka mleté skořice
špetka mletého badyánu
moučkový cukr s vanilkou

Znáte oblíbené moučníky z receptáře rodiny Baťových? Jejich nadčasovost vás překvapí!

Postup:

1. V rendlíku svaříme mletý mák s cukrem, mlékem a kořením do hustější kaše.

2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, smícháme je s moukou, krupicí, solí a vejcem a vypracujeme tužší těsto.

3. Rozdělíme ho na stejně velké kousky, každý rozválíme na lehce pomoučeném válu na tenkou placku.

4. Postupně je opečeme z obou stran na železné plotýnce nebo pánvi s nepřilnavým povrchem.

5. Upečené placky ihned potřeme rozpuštěným máslem, naplníme je makovou směsí a srolujeme. Vopelky podáváme teplé, posypané moučkovým cukrem s vanilkou.

Autor: Lenka Chvostová