Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa

16. prosince 2023 • 04:05

Možná si ji spousta z vás koupí v obchodě, ale pořád ještě existují ti, kteří ji považují za tradiční pokrm těch nejkrásnějších svátků v roce a pečou ji sami doma. Recept na vánočku se dědí z generace na generaci, ale pokud zrovna nemáte svůj rodinný, pak vyzkoušejte varianty od tří žen, které pečení milují a jejichž vánočky jsou vyhlášené.

Jaké recepty v článku najdete:

Vymazlená vánočka podle Moniky Absolonové

Zdravá vánočka podle Ivky Sarauerové

Dokonalá vánočka podle Ivety Fabešové

Vánočka je jednou z nejstarších českých vánočních zvyklostí. Její nepletená varianta se pekla už ve 14. století a tvar, který známe dnes, měla vánočka už o dvě století později. Obvykle se peklo tolik vánoček, kolik měla rodina členů, a pak ještě jedna velká na štědrovečerní stůl, kterou v závěru štědrovečerní večeře nakrojil hospodář a podělil jí celou rodinu. Svým tvarem má vánočka připomínat děťátko zavinuté v peřince na oslavu nového života a plodnosti. Symbolický význam mají i jednotlivé prameny vánočky, pokud ji tedy děláte z devíti pramenů. Čtyři spodní prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední cop ze tří pramenů spojuje rozum, vůli a cit. Ve vrchním, nejtenčím pletenci se snoubí vědění a láska. Vánočku ale nemusíte plést z devíti pramenů. Může jich být i méně, například šest nebo čtyři. 

Vánočku ze šesti pramenů si můžete upéct podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Vymazlená vánočka podle Moniky Absolonové

Vánočka Moniky Absolonové je vyhlášená. Užívá si ji totiž nejen její rodina, ale i přátelé a kolegové z branže. Monika jich každé Vánoce napeče několik desítek kusů.

Vánočka sypaná mandlemi Vánočka sypaná mandlemi • Autor: profimedia.cz

Suroviny (na 2 vánočky):

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 kostky droždí
  • 265 g + 5 lžiček krystalového cukru
  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • sůl
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
  • 1 balení celých mandlí
  • 1 balení plátků mandlí
  • 1 balení rozinek
  • rum
  • muškátový oříšek

Postup:

1. Den předem naložíme do rumu balíček celých mandlí a balíček rozinek.

2. Mléko nalijeme do menšího hrnce a na mírném plameni ho zahřejeme (nesmí se vařit). Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme hrst cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

3. Změklé máslo dáme do mísy. Rozklepneme šest vajec, bílky dáme stranou do misky a žloutky přidáme do mísy k máslu. Přisypeme zbytek cukru a vše promícháme vařečkou. Pak do mísy nasypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a citronovou kůru a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Vše dobře promícháme, aby se ingredience spojily.

4. Do mísy přilijeme mléko s nakynutým droždím a opět dobře promícháme. Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky.

5. Moukou poprášíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme okraje těsta směrem do středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili.

6. Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly.

7. Těsto vrátíme do mísy, posypeme ho malým množstvím mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně dvě hodiny.

8. Vykynuté těsto vrátíme na pomoučený vál, posypeme ho zbytkem mouky, propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny. Z každé poloviny pak upleteme jednu vánočku. Těsto na jednu vánočku rozdělíme na tři díly. Z prvního dílu vytvoříme tři tlustší válečky, zapleteme je do copu a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělíme na třetiny. Ze dvou třetin utvoříme tři tenčí prameny, upleteme z nich cop a položíme ho na spodní část. Ze zbytku těsta uděláme dva prameny, spleteme je a položíme nahoru na vánočku. Stejný postup zopakujeme i s druhou polovinou těsta.

9. Do odložených bílků nasypeme pět lžiček cukru a promícháme. Touto směsí vánočky rukou potřeme, pak je hustě posypeme plátky mandlí, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 45–60 minut. V polovině doby nezapomeneme plechy s vánočkami pečené nad sebou vyměnit, aby se propekly rovnoměrně.

TIP: Monika nechává těsto kynout i 24 hodin. Během té doby ho zhruba třikrát zkontroluje a lehce propracuje.

Špaldová vánočka podle Ivy Sarauerové alias ivka_fitbake

Ivu Sarauerovou znáte určitě spíš jako Ivku z MasterChefa. Když zrovna není v posilovně, tráví čas v kuchyni, kde peče sladké dobroty. Před Vánocemi například tuto vánočku.   

Špaldová vánočka podle Ivky Sarauerové Špaldová vánočka podle Ivky Sarauerové • Autor: časopis Dieta

Suroviny:

  • 250 ml vlažného mandlového mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce najemno nastrouhané citronové a pomerančové kůry
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 1 vejce

Kromě toho:

  • 80 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g nahrubo nasekaných mandlí
  • vejce na potření
  • hladká špaldová mouka na podsypání
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2. Do mísy robotu dáme mouku, cukr, sůl a citronovou a pomerančovou kůru a promícháme. Přidáme máslo, žloutky, vejce a kvásek a vypracujeme řidší hladké těsto. Překryjeme ho fólií a necháme na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na devět stejných částí a rukama z nich vyválíme válečky dlouhé stejně, jako je samotná délka plechu.

4. Dva a dva válečky spleteme do spirály. Obě spirály pak spleteme dohromady, položíme na plech vyložený papírem na pečení a uprostřed podélně vytlačíme hranou ruky žlábek. Ten naplníme polovinou rozinek, ze kterých jsme nejdříve jemně vymačkali rum. Další tři prameny spleteme do copu a ten položíme na první patro vánočky. Opět v něm uděláme žlábek a naplníme ho druhou polovinou rozinek. Zbylé dva prameny opět spleteme do spirály a položíme na vánočku.

5. Konce pramenů stočíme pod vánočku, pevně stiskneme a vánočku necháme na plechu ještě 20 minut kynout.

6. Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi, dáme ji do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Dokonalá vánočka podle Ivety Fabešové

Jedna z našich nejlepších cukrářek Iveta Fabešová plete vánočku ze šesti pramenů, což je prý jednodušší a na rozdíl od vánočky pletené z devíti pramenů krásně drží. Iveta k ní doporučuje mangový džem s vanilkou.

Vánočka podle Ivety Fabešové Vánočka podle Ivety Fabešové • Autor: Instagram/fabesovaiveta

Suroviny:

Těsto:

  • 380 g hladké mouky
  • 150 g vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 90 g krupicového cukru
  • 30 g namočených rozinek (viz níže)
  • 20 g plátků mandlí
  • 20 g droždí
  • 3 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli

Namočené rozinky:

  • 100 g vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 g rozinek
  • 25 g karibského rumu

Kromě toho:

  • mouka na vál
  • vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup:

1. Nejprve připravíme rozinky. Vodu a cukr zahřejeme. Přidáme rozinky a rum a necháme ideálně přes noc macerovat. Dále si připravíme těsto. Vše kromě rozinek dáme do robotu a mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stran. Trvá to asi pět minut. Pak vmícháme připravené rozinky. Připravené těsto dáme do mísy a necháme hodinu kynout.

2. Vykynuté těsto zvážíme a rozdělíme na šest stejných bochánků. Uděláme z nich stejně dlouhé válečky a položíme je na pomoučený vál. Tři prameny vpravo a tři vlevo. Nahoře prameny spojíme a začneme plést. Levou rukou chytneme pravý vnější pramen, pravou levý vnější pramen. Obě ruce zvedneme nahoru a dáme od sebe, prameny se tak překříží. Pravou ruku teď dáme dolů, dovnitř k levým pramenům, a pramen položíme. Pravou rukou přehmátneme na vnější levý pramen a zvedneme ho. Naopak levou ruku dáme dolů, dovnitř k dvěma pravým pramenům, a opět pramen položíme. Levou rukou přehmátneme na vnější pravý pramen a zvedneme ho. A teď už se to celé znovu opakuje, dokud se nedostaneme až ke koncům pramenů, které zahneme dolů pod vánočku.  

3. Upletenou vánočku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi hodinu a půl kynout. Pak ji potřeme vejcem, posypeme mandlemi, vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova. Po vychladnutí vánočku posypeme moučkovým cukrem.

Tipy Ivety:

Začínám vždy tím, že zvážím celou hmotu těsta a přesně ji rozdělím na šest dílů. Nedělám to od oka, ale opravdu jednotlivé prameny vážím. Zdá se to možná zbytečné, ale detaily dělají výsledek.

Pletení vánočky z šesti pramenů mi vždy přišlo jednodušší, protože vánočka je oproti pletení z devíti pramenů v jednom celku. Dá se tedy pevněji utáhnout, nepadá nikam do stran, nemusím ji ze všech stran přidržovat špejlemi a mám pocit, že lépe dosáhnu požadovaného výsledku.

Jakmile spojím prameny připravené na pletení, je dobré je v místě spoje zatížit, například hrnečkem s vodou. Prameny se pak nebudou během pletení kroutit a budou hezky na svém místě.

K vánočce se určitě bude hodit domácí vaječný likér>>>

Video se připravuje ...

 

 

Autor: PL