Rostbíf, na který bude každý chtít recept: Připravte ho podle Koko

7. srpna 2020 • 00:00

Jídlo, které budí respekt i u šéfkuchařů, a málokterý kuchtík se do něj doma sám pustí. Vy se ale nemusíte bát, máme skvělý recept a návod krok za krokem, jak na to.

Hovězí pečeni z nízkého roštěnce oceníte jako slavnostní pohoštění na rodinnou oslavu i pro návštěvu, když se chcete „vytáhnout". Rostbíf vypadá totiž mnohem složitější, než ve skutečnosti je. Podávejte ho na chlebíčkách, v sendvičích nebo k pečeným bramborám a dušené zelenině na másle.

Ingredience

alespoň 1 kg nízkého roštěnce
mořská sůl
olivový nebo slunečnicový olej
čerstvě mletý pepř
2 lžíce anglické nebo dijonské hořčice
pár větviček rozmarýnu (možno vynechat)

K servírování

nakládané kaparové plody
2 lžičky anglické nebo dijonské hořčice
vločková sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej extra virgin

Postup přípravy dokonalého roastbeefu

Nízký roštěnec nechte hodinu venku z lednice, ať získá pokojovou teplotu. Teprve pak s ním začněte pracovat.

Očistěte ho od blan. Osolte ho hrubou mořskou solí a polijte olejem. Obojí vmasírujte do celého povrchu masa. Na suché pánvi rozpálené na maximální teplotu opečte maso ze všech stran dohněda. Poté osolte, opepřete a celý povrch potřete anglickou nebo dijonskou hořčicí.

Doprostřed masa zaveďte teplotní sondu. Maso umístěte přímo na mřížku trouby, a to do střední pozice. Pod něj dejte plech vyložený pečicím papírem na odkapávání šťávy. Zapojte sondu, a máte-li troubu se 6. smyslem, vyberte z přednastavených programů možnou variantu propečenosti masa.

Po dopečení dle nastaveného programu odpojte sondu od trouby, ale stále ji nechte zavedenou v mase, dokud se v něm šťávy hezky nerozprostřou. K tomu dojde až cca po 15 minutách, během kterých si maso po dopečení odpočine. Pak vyjměte sondu, a pokud jste už moc nedočkaví, tak můžete i krájet. Nicméně vychladlý roastbeef chutná líp. Ať už budete podávat maso teplé nebo vychlazené, snažte se o co nejtenčí plátky.

Servírujte s nakládanými plody kaparů, dijonskou hořčicí, olivovým olejem, pepřem a solí.