Kopřiva dokáže zjara vygruntovat organismus. Vyzkoušejte čisticí polévku, jarní omeletu nebo pyré do mrazáku
Naše babičky dobře věděly, že mladé jarní kopřivy dokážou vyčistit náš organismus od toxických látek, které se v našem těle nahromadily přes zimu. Brzké jaro je ideální dobou na důkladný „úklid“ našeho těla, proto vyrazte na procházku s košíkem, ať si můžete z kopřiv uvařit čisticí polévku nebo vaječnou omeletu. A do mrazáku se bude hodit kopřivové pyré.
Příroda se probouzí a jednou z prvních bylin, která začíná rašit, je kopřiva. Inspirujte se babičkami, které brzy zjara chodily na kopřivy. Dobře totiž znaly jejich očistnou a posilující sílu. Z kopřiv uměly v kuchyni připravit spoustu dobrot. Byla by škoda propásnout jedinečné období a příležitost načerpat jarní léčivou sílu přírody.
K jarní očistě těla můžete využít i další bylinky:
Proč jsou kopřivy tak zdravé?
Již naše babičky říkávaly, že kopřivy jsou jarní čistič krve i těla a dobře věděly proč. Jsou diuretické, odvádějí škodliviny, obsahují železo, draslík, mangan, jód, fosfor, křemík, vápník a síru. Podporují krvetvorbu, činnost srdce, vylučovacích orgánů, jater, štítné žlázy. Také přispívají ke zdraví kostí, vlasů, pleti a chrupavek. Vitaminy C, A, B a K posilují imunitu a psychickou pohodu.
Babiččina kopřivová krémová polévka
Využijte jarní dobu a uvařte si z mladých kopřiv čisticí polévku:
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 250 g křehkých mladých listů kopřivy (čerstvě sklizených)
- 2 lžíce másla
- 1 střední cibuli
- 2 brambory
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany
- muškátový oříšek nebo mletý zázvor
- mletý pepř
- sůl
- 2 natvrdo uvařená vajíčka
Postup:
1. V hrnci na másle zpěňte cibuli nakrájenou na drobné kostičky.
2. Přidejte oloupané, na kostky nakrájené brambory, krátce je orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte asi 12 minut a na poslední 3 minuty přidejte očištěné mladé kopřivové listy bez stonků. Na mírném ohni nechte probublávat do úplného změknutí brambor.
3. Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem do krémové konzistence. Dochuťte ji solí, utřeným česnekem, pepřem a špetkou muškátového oříšku a pro zjemnění chuti přidejte smetanu.
4. Při servírování na každou porci polévky položte půlku uvařeného vajíčka.
Zásoby do mrazáku
Sběr kopřiv s účinnými látkami je omezený od března až do poloviny května. Pak začnou kopřivy kvést a obsahují mnoho dusičnanů, takže není dobré je konzumovat. Nyní je tedy ideální doba udělat si zásoby do mrazáku, které se budou hodit v době, kdy se už kopřivy sbírat nedají. Zmrazit můžete předem spařené a nahrubo pokrájené mladé výhonky kopřiv, nebo kopřivové pyré.
Pyré z kopřiv můžete zmrazit a použít kdykoli později.
Jak připravit kopřivové pyré
Natrhejte mladé vrcholky kopřiv, opláchněte je pod tekoucí vodou a vložte do hrnce s horkou vodou. Nechte blanšírovat asi jednu až dvě minuty. Po vytažení můžete kopřivy rozprostřít na pečicí plechy, aby se z nich rychleji dostala horká pára. Poté je vložte do mixéru a rozmixujte na pyré. Nechte zcela vychladnout, rozdělte do sáčků nebo krabiček po jednotlivých porcích a dejte do mrazáku.
Kopřivy si můžete vychutnat i jinak. Zkuste tyto recepty:
Jarní omeleta s kopřivami
Co budete potřebovat:
- 8 čerstvých výhonků kopřiv
- 3 vejce
- 1 menší cibulku nasekanou na kostky
- 50 g kvalitní šunky nakrájené na kostičky
- mletý pepř
- sůl
- olej
Postup:
1. Umyté kopřivy několikrát překrojte nožem, vložte do cedníku a ponořte asi na dvě minuty do horké vody. Po vytažení je nechte okapat.
2. Mezitím v misce rozšlehejte vejce, osolte je a opepřete. Přidejte nasekanou cibuli a šunku nakrájenou na kostičky a vše nalijte do rozehřáté pánve s trochou oleje.
3. Odkapané kopřivy rozprostřete na směs na pánvi a přikryjte pokličkou. Na mírném stupni dosmažte omeletu. Podávejte ji s čerstvou zeleninou a toustovým chlebem.
Jemná bylinková nádivka s mandlemi
Právě teď si můžete nasbírat i další jarní bylinku – medvědí česnek: