Nejlepší jarní pomazánky, po kterých se jen zapráší

11. května 2022 • 00:00

Pomazánky jsou považovány za jídlo připravované z nejrůznějších zbytků, určitě si ale zaslouží větší pozornost. Obzvlášť ty jarní, v nichž hraje hlavní roli svěží zelenina a bylinky.

Pomazánka je geniálním pokrmem ve chvíli, kdy se vám nechce vařit nebo přijde nečekaná návštěva. V takových chvílích vám ušetří spoustu práce, času i nervů. Nešetřete při její přípravě na kvalitních surovinách ani na chlebu nebo pečivu, s nimiž budete pomazánku podávat. Pomazánku můžete dát i do misky jako dip a nakrájet k ní zeleninu (okurku, mrkev, řapíkatý celer, papriku…), která bude sloužit k nabírání. Je to krásné, zábavné a navíc zdravé.

Využijte teď na jaře první čerstvou zeleninu a bylinky, které dají pomazánkám hezkou barvu, chuť i spoustu vitaminů.

Video se připravuje ...

Křupavé ředkvičky

Krásně červené ředkvičky dodají pomazánce hezkou barvu, štiplavou příchuť a bude díky nim i hezky křupat. Než ředkvičky přidáte do pomazánky, je dobré je nejdříve zbavit části vody, aby nebyla pomazánka příliš řídká. Očištěné a omyté ředkvičky nastrouhejte, trochu osolte, nechte odkapat v sítu a pak z nich vymačkejte přebytečnou vodu. Takto připravené je můžete smíchat s lučinou, žervé nebo třeba tvarohem a na dochucení stačí trochu soli. Vyzkoušejte i rychlou pomazánku z ředkviček, tvarohu a bílého jogurtu. Hotovou pomazánku můžete ozdobit mladými lístky ředkviček, které jsou velmi chutné a zdravé.

Pomazánku můžete servírovat i jako dip s nakrájenou zeleninou Pomazánku můžete servírovat i jako dip s nakrájenou zeleninou • Autor: iStock

Síla bylinek

Pažitka, petrželka, kopr, kerblík, řeřicha, ale i mladé lístky pampelišky, popence, kopřiv nebo medvědího česneku. To vše můžete podle vlastní chuti zužitkovat do chutné pomazánky, jejímž základem bývá zpravidla měkký tvaroh nebo případně hustý řecký jogurt. Stačí trochu přisolit a můžete mazat na chleba. A kdybyste chtěli mít pomazánku říznější, přidejte do ní ještě nastrouhaný křen. Větší křupavost i výživnost zase zajistí piniová nebo slunečnicová semínka. 

Mrkev dodá chuť i barvu

Mrkvové pomazánky jsou stále oblíbenější. Nejspíš proto, že suroviny na jejich přípravu najdete v lednici vždycky. Lehce nasládlá a díky česneku maličko pikantní je lehoučká karotková pomazánka s jogurtem, která se hodí nejen na chleba, ale třeba i k pečeným bramborám. Zkuste i o kapku ostřejší mrkvovou pomazánku ochucenou křenem a hořčicí. A máte-li rádi hummus, ochutnejte jeho mrkvovou variantu. Tuhle pomazánku z rozmixované cizrny a nasládlé opečené mrkve, dochucenou česnekem, sezamovou pastou a citronovou šťávou, si můžete vychutnat buď jen tak s nakrájenou zeleninou, namazanou na čerstvý chléb, nebo třeba s pečenou rybou a grilovanou zeleninou.

Klíčky ke zdraví

Možná také doma máte úrodu klíčků vojtěšky, čočky, fazole mungo nebo třeba řeřichy. A kdyby ne, dají se sehnat v obchodech. Tyhle minirostlinky jsou nabité vitaminy, vlákninou i minerály a označení superpotraviny si plným právem zaslouží. Můžete si jimi posypat chleba s máslem či tvarohem nebo si z nich rovnou připravte pomazánku:

Co budete potřebovat:

  • 250 g sýru cottage
  • 100 g taveného sýru
  • 2 hrsti míchaných klíčků (mungo, ředkvička, vojtěška apod.)
  • 50 g nastrouhaného eidamu
  • 2 lžíce nastrouhané nivy
  • 1 lžičku francouzské hořčice
  • 1/4 červené cibule
  • mletý bílý pepř a sůl

Cottage utřete s taveným sýrem a hořčicí. Přidejte eidam, nivu, drobně nakrájenou cibuli a polovinu klíčků, vše promíchejte a podle chuti opepřete a případně ještě dosolte. Podávejte na opečeném slunečnicovém chlebu a posypané zbylými klíčky.

Autor: AK