Jarní alergie: Nahraďte drahé léky dobrým jídlem! Máme skvělé tipy, jak s alergií zatočit

11. května 2023 • 11:30

Kýchání, rýma a svědění očí. Většina z nás tráví jaro s kapesníkem, a tak si první jarní paprsky a rozkvetlé stromy a záhony ani pořádně neužijeme. Přitom stačí do jídelníčku zařadit pár chutných surovin, které možná alergii neporazí, ale určitě od ní alespoň trochu zvládnou ulevit. 

Jarní alergie jsou reakce na pyl rostlin, který se uvolňuje v jarním období. Když jsou lidé alergičtí na tento pyl, jejich imunitní systém ho považuje za nebezpečí a snaží se ho z těla dostat.

8 rad, jak si pomoci při pylové alergii >>>

Video se připravuje ...

Jarní alergie se projevují různými příznaky, které mohou být podobné příznakům jiných onemocnění, jako jsou například nachlazení nebo chřipka. Nicméně, zde je několik charakteristických projevů, které jsou specifické pro jarní alergie:

  • Kýchání: jedním z nejčastějších příznaků jarních alergií je časté kýchání, které se objevuje během vystavení pylu.
  • Rýma: při jarních alergiích může dojít k zánětu sliznice nosu, což způsobuje rýmu, která je často vodnatá nebo slizká.
  • Svědění očí: citliví jedinci mohou mít svědění, pálení nebo pocit písku v očích.
  • Slzení: slzení očí je také častým příznakem jarních alergií.
  • Únava: někteří jedinci mohou v důsledku alergické reakce pociťovat únavu, nevolnost nebo bolest hlavy.
  • Kašel: u citlivých jedinců může být přítomný také suchý kašel.

Med patří mezi potraviny, které pomáhají proti jarním alergiím. Med patří mezi potraviny, které pomáhají proti jarním alergiím. • Autor: iStock.com

Zařaďte do jídelníčku vhodné potraviny

Existuje řada potravin, které obsahují živiny a tělu prospěšné látky, jež mohou pomoci zmírnit projevy jarních alergií, nebo dokonce předcházet jejich vzniku. Mezi potraviny, které mají tuto moc, patří:

  • Potraviny bohaté na vitamin C, jako jsou citrusové plody, kiwi, papriky, brokolice a rajčata. Vitamin C působí jako přírodní antihistaminikum, které snižuje záněty v těle.
  • Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou tuňák, losos, lněné semínko a ořechy. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, které snižují příznaky alergie.
  • Potraviny obsahující hořčík, mezi které patří ořechy, fazole, špenát a celozrnné obiloviny. Hořčík snižuje příznaky alergie tím, že uvolňuje svaly a zlepšuje dýchání.
  • Med a propolis, které mají protizánětlivé a antibakteriální účinky, a díky tomu snižují příznaky alergie.
  • Zelený čaj, ten obsahuje antioxidanty a polyfenoly, které snižují záněty a alergické reakce v těle.

Co jsou nejčastější alergeny?

Jarní příroda je nádherná, ale na alergika působí jako horor. Jarní příroda je nádherná, ale na alergika působí jako horor. • Autor: iStock.com

Pokud na jarní alergie trpíte, raději se vyhněte lokalitám s vysokým výskytem silných alergenů. Mezi nejčastější rostliny, které způsobují jarní alergie, patří:

  • topol
  • bříza
  • olše
  • jabloň
  • hrušeň
  • šťovík
  • žito

Vzácnější jarní alergie mohou být způsobeny také roztoči a plísněmi, které se množí během vlhkého jarního počasí a mohou způsobit podobné příznaky jako alergie na pyl rostlin.  

Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí?

Video se připravuje ...

Autor: TR