Šalvěj nepatří jen do čaje. Nádherně provoní maso i zeleninu

Vůně šalvěje se skvěle hodí k masu. Možná jste tuto bylinku dosud používali jen na odvary pro léčbu podrážděných dásní nebo bolestí v krku. Ale vězte, že v kuchyni z ní budete přímo nadšení. Maso či zelenina připravované na šalvěji získají neodolatelnou vůni, která povýší jejich chuť na zcela novou úroveň. Vyzkoušejte masové i zeleninové recepty!
Léto je sezónou šalvěje, ale i grilovaného masa
Grilovací sezóna právě vrcholí, o čemž svědčí i slevové letáky supermarketů. Třeba Albert leták na příští týden. Několik stran je tu věnováno právě grilování, dokonce i z rostlinných náhražek masa. Výhodně si teď můžete pořídit nejen předem připravené polotovary určené k rychlé přípravě na grilu, ale i běžné maso a zeleninu, které si přichystáte dle vlastních preferencí. Mimochodem, šalvějí můžete obohatit i již ochucené a naložené maso z obchodu.
Ale už vás přestaneme napínat: tady jsou osvědčené recepty, jak využít šalvěj k přípravě masa i zeleniny. Využít se dá šalvěj i v kombinaci se sýry, tofu nebo s vejci. Její vůně pomůže ozvláštnit jakýkoliv slaný pokrm. Šalvěj je bylinkou s mnoha příznivými účinky pro organismus. Pozor si na ni dávejte jen v těhotenství a při kojení – a to i pokud s ní „jen“ kořeníte.
Vepřové na šalvěji
Vepřové maso na šalvěji je osvědčeným a snadným receptem, kde se vedle šalvěje využívá i příjemné osvěžující chuti jablek. Ta můžeme přidat do pečení nebo je k masu servírovat zvlášť – podušená na másle. Tento recept ukáže druhou zmíněnou variantu.
Ingredience
- 0,5 kg vepřové pečeně v celku
- sůl a pepř dle chuti
- sušená nebo čerstvě natrhaná šalvěj
- 2 jablka
- 1– 2 lžíce másla
Postup
Vepřové ponechte v celku. Maso řádně osolte a opepřete ze všech stran, posypte šalvějí. Pokud máte sušenou, nadrťte ji a posypte maso ze všech stran. Je-li šalvěj syrová, vyložte s ní sádlem vymazaný pekáček a na šalvěj teprve pokládejte ochucené maso. Maso budete během pečení otáček a polévat.
Do začátku pečení podlijte trochou vody a vložte přikryté do trouby na 160–170 stupňů. Maso se bude péct cirka 1,5 hodiny, během které jej budete podlévat a také polévat výpekem. Mezitím si nakrájíte jablka na plátky a pomaličku je podusíte na másle. Tak, aby změkla a pustila trochu šťávy.
Jakmile bude mít pečeně zlatavou kůrku, je hotová. Po vyndání z trouby ji nechte chviličku odpočinout, pak nakrájejte na plátky. Podávejte s rýží nebo bramborem, plátky pečeně poklaďte jablky a zalijte vydušenou šťávou i výpekem.
Krůtí roláda na šalvěji
Šalvěj je dobře využitelná i v různých roládách. Jednak jim dodá zajímavý barevný prvek, ale především chuť a vůni.
Ingredience
- krůtí horní stehno (bez kosti, ale s kůží)
- kuřecí vývar dle potřeby
- sýr dle preferencí
- čerstvá šalvěj
- máslo na vymazání pekáčku a na pečení
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Krůtí stehno položte kůží dolů a dorovnejte plochými řezy tak, abyste z něj dokázali udělat souvislou plochu masa k zatočení do rolády. Jemně naklepejte. Poté otočte kůží nahoru, osolte, opepřete a znovu vraťte kůží dolů. Osolte a opepřete i stranu s masem. Poté sem nasypte najemno nasekanou šalvěj a přitlačte ji do masa. Chcete-li mít v roládě i sýr, položte jej sem po jednotlivých plátcích.
Smotejte roládu, zajistěte ji provázkem nebo jehlami na špízy. Připravenou roládu vložte do máslem vymazaného pekáčku. Přikryjte a nechte péct na cirka 150 stupňů. Trochu másla si rozpusťte a polijte jím roládu během pečení, alespoň dvakrát.
V závěru pečení sundejte víko pekáčku a roládu dopečte dozlatova při teplotě okolo 220 stupňů. Po vyndání z trouby nechte roládu několik minut odpočinout, pak teprve rozkrájejte a servírujte s jakoukoliv přílohou.
Zeleninová směs se šalvějí a fetou
Šalvěj skvěle provoní i vaši pečenou nebo dušenou zeleninu. Když k ní přidáte sýr feta nebo třeba mleté maso, výsledek bude přímo dokonalý, a ani si nebude vyžadovat přílohu.
Ingredience
- směs zeleniny dle chuti
- česnek
- olivový olej
- feta (nebo mleté maso)
- šalvěj
- bazalka
- sůl, pepř
Postup
Zeleninu omyjte a nakrájejte na středně velké kousky. Česnek pomalu orestujte na olivovém oleji (lze připravit také na cibulce). Pak na pánev přidejte zeleninu, krátce orestujte při prudším plameni, pak překryjte poklicí a nechte dusit.
Po 1–2 minutách dušení vše osolte, opepřete a přidejte najemno nakrájenou šalvěj a bazalku. Duste pod pokličkou až do změknutí. Pokud si nepotrpíte na zeleninu dušenou, můžete ji orestovanou přesunout do trouby a péct vez víka. Cirka na 170 stupňů, do úplného upečení.