Porchetta: Za masovou roládu po italsku vám rodina udělí řád zlaté vařečky!

27. února 2021 • 00:00

Vyzkoušejte dokonalou porchettu z bůčku s křupavou a dozlatova vypečenou kůrčičkou. Je ovoněná rozmarýnem, šalvějí a nechybí ani pistácie, citronová kůra a česnek! S touto specialitou si vysloužíte obdiv, a pokud připravíte i domácí jemnou bramborovou kaši, budou se všichni oblizovat až za ušima.

Porchetta z bůčku

Božsky šťavnatá a voňavá roláda z vepřového bůčku, naplněná pořádnou náloží bylinek vás dostane. 

Doba přípravy: 230 minut 

Suroviny:

  • 2,5 kg libovějšího (60–70 % tuku) vepřového bůčku s kůží bez kosti
  • 5 větviček rozmarýnu
  • 10–15 listů šalvěje
  • 8–10 stroužků česneku
  • kůra z jednoho citronu nebo malého pomeranče
  • hrst loupaných pistácií nebo piniových oříšků
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

1. Z čerstvého rozmarýnu a šalvěje oberte lístky, oloupejte 8 až 10 stroužků česneku, bylinky nasekejte najemno, naopak hrst loupaných pistácií nahrubo nebo použijte piniové oříšky.

2. Na prkénko položte vepřový bůček s kůží, bez kosti. Zvětšete plochu masa –zhruba v polovině jeho výšky udělejte zářez a rozevřete ho; zdvojnásobíte tak jeho povrch. Udělejte úhlopříčné zářezy z jedné i druhé strany na povrchu, takže vytvoří typické „kostičky“.

3. Ze všech dostupných stran maso důkladně nasolte a opepřete. Celou plochu posypejte bylinkami a potřete česnekem. Využijte také citrusovou kůru a přidejte dovnitř oříšky.

Porchettu můžete připravit i z krkovice, recept najdete ZDE >>>.

4. Poté zarolujte a ostrým nožem udělejte ještě zářezy. Rolku napevno svažte kuchyňským provázkem, nejprve příčně po celé rolce minimálně na pěti místech, nakonec jednou podélně. Pevně stáhněte a zvenku znovu osolte.

5. Přeložte na pekáč s mřížkou vyložený pečicím papírem, polijte olivovým olejem a promněte.

6. Troubu nastavte na 120 °C, klasické pečení. 2,5kilový bůček pečte přibližně 3 hodiny, tím bude uvnitř propečený well-done, což je první fáze pečení, takhle můžete mít porchettu připravenou i den předem. Pak ji stačí vyndat z lednice, nechat přijít na pokojovou teplotu a poté dál péct.

7. V každém případě troubu nastavte na 250 °C. Pečte přibližně 15 minut, dokud nebude povrch dozlatova.

Bramborová kaše

Suroviny:

  • brambory varného typu C
  • mléko nebo smetana
  • máslo
  • sůl
  • dle chuti: smetanový křen, hrubozrnná hořčice, slaninová strouhanka, bylinky (petržel, pažitka, libeček)

Místo kaše můžete klidně připravit i vynikající šťouchané brambory

Postup:

1. Brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na stejně velké kusy.

2. Propláchněte je od škrobu, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a důkladně osolte.

3. Když se brambory rozpadají, slijte je a nechte odejít páru.

4. Brambory nasucho rozmačkejte, přidejte teplé mléko nebo smetanu a osolte.

5. Poté míchejte. Mixovat můžete mixérem s metličkami nebo ručně. Přidejte studené máslo po plátcích.

6. Na závěr přidejte hořčici, křen, bylinky, slaninovou strouhanku.

Autor: DF, Mall TV