Porchetta: Za masovou roládu po italsku vám rodina udělí řád zlaté vařečky!
Vyzkoušejte dokonalou porchettu z bůčku s křupavou a dozlatova vypečenou kůrčičkou. Je ovoněná rozmarýnem, šalvějí a nechybí ani pistácie, citronová kůra a česnek! S touto specialitou si vysloužíte obdiv, a pokud připravíte i domácí jemnou bramborovou kaši, budou se všichni oblizovat až za ušima.
Porchetta z bůčku
Božsky šťavnatá a voňavá roláda z vepřového bůčku, naplněná pořádnou náloží bylinek vás dostane.
Doba přípravy: 230 minut
Suroviny:
- 2,5 kg libovějšího (60–70 % tuku) vepřového bůčku s kůží bez kosti
- 5 větviček rozmarýnu
- 10–15 listů šalvěje
- 8–10 stroužků česneku
- kůra z jednoho citronu nebo malého pomeranče
- hrst loupaných pistácií nebo piniových oříšků
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
1. Z čerstvého rozmarýnu a šalvěje oberte lístky, oloupejte 8 až 10 stroužků česneku, bylinky nasekejte najemno, naopak hrst loupaných pistácií nahrubo nebo použijte piniové oříšky.
2. Na prkénko položte vepřový bůček s kůží, bez kosti. Zvětšete plochu masa –zhruba v polovině jeho výšky udělejte zářez a rozevřete ho; zdvojnásobíte tak jeho povrch. Udělejte úhlopříčné zářezy z jedné i druhé strany na povrchu, takže vytvoří typické „kostičky“.
3. Ze všech dostupných stran maso důkladně nasolte a opepřete. Celou plochu posypejte bylinkami a potřete česnekem. Využijte také citrusovou kůru a přidejte dovnitř oříšky.
Porchettu můžete připravit i z krkovice, recept najdete ZDE >>>.
4. Poté zarolujte a ostrým nožem udělejte ještě zářezy. Rolku napevno svažte kuchyňským provázkem, nejprve příčně po celé rolce minimálně na pěti místech, nakonec jednou podélně. Pevně stáhněte a zvenku znovu osolte.
5. Přeložte na pekáč s mřížkou vyložený pečicím papírem, polijte olivovým olejem a promněte.
6. Troubu nastavte na 120 °C, klasické pečení. 2,5kilový bůček pečte přibližně 3 hodiny, tím bude uvnitř propečený well-done, což je první fáze pečení, takhle můžete mít porchettu připravenou i den předem. Pak ji stačí vyndat z lednice, nechat přijít na pokojovou teplotu a poté dál péct.
7. V každém případě troubu nastavte na 250 °C. Pečte přibližně 15 minut, dokud nebude povrch dozlatova.
Bramborová kaše
Suroviny:
- brambory varného typu C
- mléko nebo smetana
- máslo
- sůl
- dle chuti: smetanový křen, hrubozrnná hořčice, slaninová strouhanka, bylinky (petržel, pažitka, libeček)
Místo kaše můžete klidně připravit i vynikající šťouchané brambory
Postup:
1. Brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na stejně velké kusy.
2. Propláchněte je od škrobu, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a důkladně osolte.
3. Když se brambory rozpadají, slijte je a nechte odejít páru.
4. Brambory nasucho rozmačkejte, přidejte teplé mléko nebo smetanu a osolte.
5. Poté míchejte. Mixovat můžete mixérem s metličkami nebo ručně. Přidejte studené máslo po plátcích.
6. Na závěr přidejte hořčici, křen, bylinky, slaninovou strouhanku.