Jak se dělají americké brambory: Rady a tipy, díky kterým budou chutnat dokonale! | Magazín | Recepty.cz

Pečené brambory z trouby: Samostatný chod i křupavá příloha k masu. Jak na ně?

31. července 2018 • 00:00

Stává se vám, že vždy, když připravujete oblíbené americké brambory doma, jsou tvrdé nebo naopak rozmočené a o správně křupavých amerických bramborách se vám jen zdá? Dokonalé americké brambory nejsou žádná věda, stačí dodržet tato pravidla.

Brambory A se nerozvaří a nemusíte je loupat

Aby byly domácí americké brambory chutné a křupavé, je potřeba dbát na kvalitu, ale vybrat také správný varný typ. V ideálním případě sáhněte po salátových bramborách typu A, které jsou méně škrobnaté, pevnější a vydrží v troubě i o trochu déle, aniž by se rozvařily a rozpadly. Pokud mají brambory hezkou slupku, neloupejte je. Budou mít intenzivnější bramborovou chuť a budou i lépe vypadat na talíři.

Americké brambory osolte až hotové!

Větší brambory nakrájejte na měsíčky, menší kusy překrojte pouze na polovinu a připravte kořenicí směs. Na americké brambory se skvěle hodí mletá paprika, oregano nebo rozmarýn, ale můžete přidat také sušený nebo utřený čerstvý česnek. Veškeré koření promíchejte s olivovým nebo řepkovým olejem a brambory ve směsi obalte. Ať už budete brambory péct jen pokapané olivovým olejem nebo se pustíte do experimentů s kořením a bylinkami, osolte je vždy až nakonec po vytažení z trouby. Kdybyste je osolili dříve, sůl by z nich vytáhla všechnu vodu, brambory by se dusily ve vlastní šťávě a o křupavou kůrku byste přišli.

 

Brambory v troubě zaberou maximálně půl hodiny

Brambory rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 5 minut pečte brambory zprudka, poté teplotu snižte na 180 °C. Pečte dalších 20 minut, dokud brambory nebudou měkké uvnitř a na povrchu křupavé. Pokud chcete dokonale zlatou kůrku, přepněte troubu v polovině pečení na gril. Brambory během pečení neotáčejte, aby se nepotrhaly.

Domácí americké brambory chutnají s masem i jen tak s tatarkou

Americké brambory se hodí jako příloha například ke steaku z vysokého roštěnce s bylinkovým máslem nebo si na nich pochutnejte s treskou v bylinkové krustě. Fantasticky budou chutnat i místo hranolek s poctivým hovězím hamburgerem.

Doplněné domácí tatarskou omáčkou nepotřebují už nic dalšího a hrdě vám zastoupí hlavní chod. Že nemůže být salát syté jídlo? Jednoduše poskládejte pečené brambory na hotový salát spolu s grilovaným camembertem nebo kuřecími prsy.

Pokud jste americké brambory ještě sami nepřipravovali a chystáte se na ně poprvé, podívejte se na tento základní recept na výborné americké brambory s kořením a pusťte se směle do toho.

Nechte se inspirovat dalšími nápady na pokrmy z brambor. Osvědčené recepty, které skvěle chutnají, naleznete ZDE >>>

Autor: Karolína Fourová, Tereza Langmajerová