Pečené brambory z trouby: Samostatný chod i křupavá příloha k masu. Jak na ně?

15. února 2024 • 00:15

Dokonalé americké brambory, které budou uvnitř vláčné a navrchu krásně křupavé, nejsou žádná věda. Stačí dodržet pár pravidel. A pak je můžete podávat klidně i jako samostatný chod. 

Brambory typu A se nerozvaří a nemusíte je loupat

Aby byly domácí americké brambory chutné a křupavé, je potřeba dbát na kvalitu, ale vybrat také správný varný typ. V ideálním případě sáhněte po salátových bramborách typu A, které jsou méně škrobnaté, pevnější a vydrží v troubě i o trochu déle, aniž by se rozvařily a rozpadly. Pokud mají brambory hezkou slupku, neloupejte je. Budou mít intenzivnější bramborovou chuť a i lépe vypadat na talíři.

VIDEO: Jak si připravit ty nejlepší a křupavé americké brambory? Podívejte se na video recept>>>

Video se připravuje ...

Americké brambory osolte až hotové!

Větší brambory nakrájejte na měsíčky, menší kusy překrojte pouze na polovinu a připravte kořenicí směs. Na americké brambory se skvěle hodí mletá paprika, oregano nebo rozmarýn, ale můžete přidat také sušený nebo utřený čerstvý česnek. Veškeré koření promíchejte s olivovým nebo řepkovým olejem a brambory ve směsi obalte. Ať už budete brambory péct jen pokapané olivovým olejem, nebo se pustíte do experimentů s kořením a bylinkami, osolte je vždy až nakonec po vytažení z trouby. Kdybyste je osolili dříve, sůl by z nich vytáhla všechnu vodu, brambory by se dusily ve vlastní šťávě a o křupavou kůrku byste přišli.

Brambory v troubě zaberou maximálně půl hodiny

Brambory rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 5 minut pečte brambory zprudka, poté teplotu snižte na 180 °C. Pečte dalších 20 minut, dokud brambory nebudou měkké uvnitř a na povrchu křupavé. Pokud chcete dokonale zlatou kůrku, přepněte troubu v polovině pečení na gril. Brambory během pečení neotáčejte, aby se nepotrhaly.

Pečené brambory s dipem nahradí hlavní chod raz dva. Pečené brambory s dipem nahradí hlavní chod raz dva. • Autor: iStock

 

Chutnají s masem i jen tak s tatarkou

Americké brambory se hodí jako příloha například ke steaku z vysokého roštěnce s bylinkovým máslem, nebo si na nich pochutnejte spolu s treskou v bylinkové krustě. Fantasticky budou chutnat i místo hranolků s poctivým hovězím hamburgerem.

Doplněné domácí tatarskou omáčkou nepotřebují už nic dalšího a hrdě vám zastoupí hlavní chod. A využijete je i do salátu k obědu či večeři. Jednoduše poskládejte pečené brambory na hotový salát spolu s grilovaným camembertem nebo kuřecími prsíčky.

Pokud jste americké brambory ještě sami nepřipravovali a chystáte se na ně poprvé, podívejte se na tento základní recept na výborné americké brambory s kořením a pusťte se směle do toho.

Nemáte chuť i na bramboráky?>>>

Video se připravuje ...

Autor: red