Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?

20. června 2025 • 04:59

Léto a nažhavený gril k sobě neodmyslitelně patří, ale nad rozžhavenými uhlíky nemusíte opékat jen steaky nebo burgery. Zkuste si místo nich dopřát alespoň párkrát za sezonu rybu. Kromě lehčího jídelníčku prospějete i svému zdraví, a třeba objevíte recepty, ke kterým se rádi budete vracet. 

Bez dobré ryby to nepůjde

Abyste nebyli zklamaní z výsledku, musíte především dobře vybrat a nakoupit. Základem je samozřejmě čerstvost – ryba by měla mít jasné a lesklé oči, růžové až červené žábry, napjatou a lesklou kůži bez poškození a měla by vonět. Při nákupu si ověřte původ ryby i to, odkud pochází. Maso by mělo být naporcováno a baleno až těsně před doručením. „Pokud máme možnost, vždy je nejlepší sáhnout po čerstvé rybě, nikoli mražené – obzvlášť na grilu by se takové maso rozpadalo,“ radí Pavel Šilhánek, specialista masa a ryb z on-line supermarketu Košík.cz

K rybám si můžete rovnou ugrilovat i zeleninu 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Čerstvé ryby skladujte v ledničce při teplotě do 2 °C, ideálně v nádobě s ledem. Pokud ji neplánujete spotřebovat do 24 hodin, raději ji zmrazte. Správně zabalená ryba vydrží v mrazáku až 3 měsíce.

Abyste si u ryb „nevylámali zuby"

Jestliže milujete grilování ryb, určitě zvažte pořízení filetovacího či vykosťovacího nože. „Tento druh nože poznáte podle dlouhé a úzké čepele. Jeho ergonomie umožňuje jemné a plynulé vedení řezu podél kostí či kůže, aniž byste měli velkou ztrátovost rybího masa. Vykosťovací nůž si poradí nejen s filetováním a následným porcováním rybích steaků, ale i s odstraněním šlach nebo kůže u dalších druhů masa,“ vysvětluje Pavel Málek z XinZuo. Ryby můžete grilovat jako steaky či v celku. Abyste zabránili kroucení ryby při pečení v celku, je potřeba naříznout páteř na několika místech, stejně tak se nařezává kůže z obou stran ryby, zvlášť u čerstvých ryb se silnou kůží. 

Grily nažhavit, ale ne moc

Ryby mají velmi jemné maso, proto s nimi na grilu musíte zacházet opatrněji než s kusem krkovice nebo hovězím steakem. Grilujte je při teplotě okolo 180 °C, zabalené v alobalu nebo položené na grilovacím tácku. Kromě čistého grilu si připravte i kleště a širokou obracečku, využít můžete i speciální grilovací rošt na ryby, který vám usnadní manipulaci.

Na grilování si můžete pořídit i speciální mřížku na ryby. Na grilování si můžete pořídit i speciální mřížku na ryby. • Autor: iStock

A jak rybu připravit? Před grilováním ji jemně osušte a lehce dochuťte. Nemusíte to přehánět, u ryb platí, že méně je více. Vystačíte si tak se solí, pepřem a bylinkami, jako je rozmarýn, bazalka či tymián. Kdybyste chtěli trochu experimentovat s kořením, zkuste na pražmu či tuňáka směs kreolského koření. „S tuňákem vynikne i tasmánský pepř, který zaujme sladkou ovocností, která přejde do intenzivní kořenitosti. Nové chuťové obzory si pak rozšíříte s kořením ajowan, kdy po vzoru indické kuchyně připravíte halibuta či mořského vlka s mixem koření ajowanu, zázvoru, chilli, koriandru a kurkumy,“ dává tipy kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Rybí maso osolte až těsně před grilováním, aby nepustilo vodu, a filety grilujte vždy s kůží. Pokud grilujete ryby v celku, stačí je na boku naříznout a vložit do nich bylinky či plátek citronu. Pokud si nejste jisti časem, držte se pravidla, že na každý centimetr tloušťky masa stačí 4 minuty na grilu.

Od lososa po krevety

Jste v grilování začátečník, anebo se řadíte mezi profesionály, alespoň co se domácích grilovaček týká? I podle toho byste měli vybírat, jakou rybu si na grilu připravíte. Jednotlivé druhy se liší tučností, texturou masa i chutí. „Velký vliv na chuť má i to, v jakém prostředí byla ryba chovaná, čím byla krmená a jak probíhal odlov. I proto stále více lidí volí ryby, které mají certifikovaný původ a pocházejí z prokazatelně neznečištěného prostředí,“ dodává Pavel Šilhánek.

Losos

Losos patří mezi tučnější ryby a je vhodnou volbou i pro začátečníky. Maso je šťavnaté, pevné a na grilu se nerozpadá. Zaujme výraznou a nasládlou chutí, kterou ocení i ti, kteří rybám příliš neholdují. Losos bude skvěle chutnat se solí, citronem, ale hodí se i k experimentům. Zkuste třeba grilovaného lososa ve slanině.

Grilovaný losos ve slanině Grilovaný losos ve slanině • Autor: F.O.O.D.

Pstruh

Proč si nedopřát klasiku z českých řek v podobě pstruha? Nabízí jemné a delikátní bílé maso, které připravíte velmi rychle a snadno. Pstruha grilujte
v celku i s kůží, která pak příjemně křupe. Rybu stačí podélně naříznout, naplnit bylinkami (například tymiánem) a citronem, potřít olejem a osolit.

Makrela

Makrela patří mezi tučnější mořské ryby, a i když ji často známe hlavně jako uzenou, na grilu rozhodně vynikne. Má velmi intenzivní chuť, takže stačí jen trocha pepře, oleje a kapka citronu. Díky vyššímu obsahu tuku se navíc tak rychle nevysuší.

Maso tuňáka by mělo zůstat uvnitř narůžovělé Maso tuňáka by mělo zůstat uvnitř narůžovělé • Autor: iStock

Tuňák

Steak z ryby? Proč ne! Ideální volbou pak bude tuňák. Svou strukturou připomíná červené maso a na grilu se chová podobně jako klasický steak. Grilujte ho jen krátce, aby zůstal uvnitř narůžovělý. 

TIP: Vyzkoušejte steak z tuňáka s asijskou glazurou. Syrové steaky potřete marinádou ze sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru a medu a opečte na grilu. Podávejte se salátem s mangem.

Pražma

Tahle středomořská ryba se na českých stolech objevuje stále častěji a hodí se i na gril. Její pevné maso zaujme nasládlou příchutí a šťavnatostí. Pražmu můžete grilovat celou, plněnou bylinkami a citronem. Podávejte ji s olivami nebo grilovanou zeleninou.

Pražma na grilu se zeleninou Pražma na grilu se zeleninou • Autor: F.O.O.D.

Treska

Vyhýbáte se tučnějším rybám? Pak zkuste na gril hodit dietní tresku. Jen pozor, maso je křehké a má tendenci se rozpadat, proto rybu grilujte opatrně v alobalu. Treska není chuťově příliš výrazná, takže se nebojte přidat pikantnější marinádu.

Krevety

Pokud milujete mořské plody, určitě zkuste ugrilovat čerstvé krevety. Jsou velmi rychle hotové a díky nasládlé chuti se hodí i k marinování a kombinaci s výraznějšími přísadami, jako je česnek nebo zázvor. Krevety grilujte na špejlích, aby se vám lépe otáčely.

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Košík.cz, Recepty.cz, F.O.O.D. 

Autor: Anna Kopečková