Ryby a mořské plody na grilu: Zkuste mušle, krevety nebo mečouna

17. srpna 2024 • 05:50

Zpestřete si trochu letní grilování a vyzkoušejte ryby a mořské plody. Jsou nejen chutné, ale i výživné a lehké, což z nich dělá perfektní volbu pro horké letní večery. Připravili jsme pro vás pět lahodných receptů, které jistě okouzlí vás i vaše případné hosty.

Co si můžete na grilu připravit:

Grilovaný losos s bylinkovým máslem

Grilované krevety s chilli a limetkou

Grilované mořské plody s citrusovou marinádou

Grilovaný mečoun s rajčatovou salsou

Grilované mušle s bylinkovým máslem

Výbornou přílohou je grilovaná zelenina>>>

Grilovaný losos s bylinkovým máslem

Co budete potřebovat:

  • 4 filety lososa
  • 100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 1 lžíci nasekaného kopru
  • šťávu z 1 citronu
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na potření

Grilovaný losos s bylinkovým máslem Grilovaný losos s bylinkovým máslem • Autor: iStock

Postup:

1. Máslo nechte změknout a pak ho smíchejte s nasekanými bylinkami, česnekem a citronovou šťávou.

2. Filety lososa omyjte, osušte, z obou stran je potřete olejem a dobře osolte a opepřete. Položte je na mřížku rozehřátého grilu a opékejte asi 4-5 minut z každé strany.

3. Horké filety přeložte na talíř, rozdělte na ně bylinkové máslo, nechte ho rozpustit a ihned podávejte. 

Grilované krevety s chilli a limetkou

Co budete potřebovat:

  • 500 g větších krevet (nevyloupaných)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťávu ze 2 limetek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červenou chilli papričku
  • mletý pepř
  • sůl

Grilované krevety s chilli a limetkou Grilované krevety s chilli a limetkou • Autor: iStock

Postup:

1. Z krevet odlomte hlavičky a kromě posledního ocasního článku je oloupejte.

2. V misce smíchejte olej, limetkovou šťávu, drobně nasekaný česnek a chilli papričku zbavenou semínek. Do této směsi krevety naložte a nechte je marinovat alespoň 30 minut.

3. Krevety grilujte na rozpáleném grilu asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nezrůžoví.

Grilované mořské plody s citrusovou marinádou

Co budete potřebovat:

  • 200 g očištěných kalamárů
  • 200 g mušlí
  • 200 g krevet
  • šťávu z 1 pomeranče
  • šťávu z 1 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Grilované mořské plody Grilované mořské plody • Autor: iStock

Postup:

1. V misce smíchejte šťávu z pomeranče a citronu s olivovým olejem a nasekaným česnekem.

2. Mořské plody omyjte a osušte. Pokud jsou některé mušle otevřené, vyhoďte je. Pak vše osolte, opepřete, obalte v připravené směsi a nechte asi hodinu marinovat. 

3. Mořské plody rozložte na rozpálený gril a opékejte z obou stran - kalamáry a krevety asi 3 minuty z každé strany, mušle, dokud se neotevřou. 

Grilovaný mečoun s rajčatovou salsou

Co budete potřebovat:

  • 4 steaky z mečouna
  • 4 rajčata
  • 1 červenou cibuli
  • 1 jalapeño papričku
  • šťávu z 1 limetky
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Grilovaný mečoun s rajčatovou salsou Grilovaný mečoun s rajčatovou salsou • Autor: iStock

Postup:

1. Rajčata, oloupanou cibuli a papričku jalapeňo nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Salsu osolte, opepřete a dejte stranou.

2. Steaky z mečouna potřete z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte je na mřížku rozpáleného grilu a opékejte asi 6-7 minut z každé strany. Podávejte s rajčatovou salsou.

Grilované mušle s česnekovým máslem

Co budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých mušlí
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 1 citron
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej 

Grilované mušle s česnekovým máslem Grilované mušle s česnekovým máslem • Autor: iStock

Postup:

1. Mušle důkladně očistěte a ty, které jsou otevřené, vyhoďte.

2. Máslo zahřejte, až se rozpustí. Odstavte ho z ohně, přidejte nasekaný česnek a petrželku a promíchejte. 

3. Mušle rozložte v jedné vrstvě na alobalový tácek, přidejte rozkrojený citron potřený na řezu olejem, vše pokapejte olejem, položte na rozpálený gril a grilujte, dokud se mušle neotevřou.

4. Mušle přendejte na talíř, pokapejte je bylinkovým máslem, osolte, opepřete a podávejte s grilovaným citronem na dochucení. 

Zkuste i další recepty:

Pstruzi na klacku

Grilovaný candát na rajčatech

Pražma na grilu se zeleninou

Grilovaný losos v marinádě

Grilované kalamáry s mátou a chilli

Naučte se marinádu, která se dá využít téměř na cokoli>>>

Autor: Jana Dvořáková