Ryby a mořské plody na grilu: Zkuste mušle, krevety nebo mečouna
Zpestřete si trochu letní grilování a vyzkoušejte ryby a mořské plody. Jsou nejen chutné, ale i výživné a lehké, což z nich dělá perfektní volbu pro horké letní večery. Připravili jsme pro vás pět lahodných receptů, které jistě okouzlí vás i vaše případné hosty.
Co si můžete na grilu připravit:
Grilovaný losos s bylinkovým máslem
Grilované krevety s chilli a limetkou
Grilované mořské plody s citrusovou marinádou
Grilovaný mečoun s rajčatovou salsou
Grilované mušle s bylinkovým máslem
Výbornou přílohou je grilovaná zelenina>>>
Grilovaný losos s bylinkovým máslem
Co budete potřebovat:
- 4 filety lososa
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 lžíci nasekaného kopru
- šťávu z 1 citronu
- mletý pepř
- sůl
- olej na potření
Postup:
1. Máslo nechte změknout a pak ho smíchejte s nasekanými bylinkami, česnekem a citronovou šťávou.
2. Filety lososa omyjte, osušte, z obou stran je potřete olejem a dobře osolte a opepřete. Položte je na mřížku rozehřátého grilu a opékejte asi 4-5 minut z každé strany.
3. Horké filety přeložte na talíř, rozdělte na ně bylinkové máslo, nechte ho rozpustit a ihned podávejte.
Grilované krevety s chilli a limetkou
Co budete potřebovat:
- 500 g větších krevet (nevyloupaných)
- 2 lžíce olivového oleje
- šťávu ze 2 limetek
- 2 stroužky česneku
- 1 červenou chilli papričku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Z krevet odlomte hlavičky a kromě posledního ocasního článku je oloupejte.
2. V misce smíchejte olej, limetkovou šťávu, drobně nasekaný česnek a chilli papričku zbavenou semínek. Do této směsi krevety naložte a nechte je marinovat alespoň 30 minut.
3. Krevety grilujte na rozpáleném grilu asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nezrůžoví.
Grilované mořské plody s citrusovou marinádou
Co budete potřebovat:
- 200 g očištěných kalamárů
- 200 g mušlí
- 200 g krevet
- šťávu z 1 pomeranče
- šťávu z 1 citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V misce smíchejte šťávu z pomeranče a citronu s olivovým olejem a nasekaným česnekem.
2. Mořské plody omyjte a osušte. Pokud jsou některé mušle otevřené, vyhoďte je. Pak vše osolte, opepřete, obalte v připravené směsi a nechte asi hodinu marinovat.
3. Mořské plody rozložte na rozpálený gril a opékejte z obou stran - kalamáry a krevety asi 3 minuty z každé strany, mušle, dokud se neotevřou.
Grilovaný mečoun s rajčatovou salsou
Co budete potřebovat:
- 4 steaky z mečouna
- 4 rajčata
- 1 červenou cibuli
- 1 jalapeño papričku
- šťávu z 1 limetky
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Rajčata, oloupanou cibuli a papričku jalapeňo nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Salsu osolte, opepřete a dejte stranou.
2. Steaky z mečouna potřete z obou stran olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte je na mřížku rozpáleného grilu a opékejte asi 6-7 minut z každé strany. Podávejte s rajčatovou salsou.
Grilované mušle s česnekovým máslem
Co budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých mušlí
- 100 g másla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 citron
- mletý pepř
- sůl
- olej
Postup:
1. Mušle důkladně očistěte a ty, které jsou otevřené, vyhoďte.
2. Máslo zahřejte, až se rozpustí. Odstavte ho z ohně, přidejte nasekaný česnek a petrželku a promíchejte.
3. Mušle rozložte v jedné vrstvě na alobalový tácek, přidejte rozkrojený citron potřený na řezu olejem, vše pokapejte olejem, položte na rozpálený gril a grilujte, dokud se mušle neotevřou.
4. Mušle přendejte na talíř, pokapejte je bylinkovým máslem, osolte, opepřete a podávejte s grilovaným citronem na dochucení.
Zkuste i další recepty:
Grilované kalamáry s mátou a chilli
Naučte se marinádu, která se dá využít téměř na cokoli>>>