Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

5. května 2017 • 13:38

Snídaně za pár minut, rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu i perfektní příloha k polévkám nebo salátům. Šátečky z listového těsta musíte vyzkoušet! Pustit se můžete do sladkých i slaných, masových i zeleninových, křupavé jsou všechny a nejlépe chutnají ještě teplé.

Šátečky jako z pekárny, připravíte doma levou zadní z kynutého nebo listového těsta. Pokud listové těsto koupíte hotové, stačí ho už jen naplnit ovocem, čokoládou, zeleninovou směsí nebo masem, nakrájet, zabalit, potřít vejcem a upéct v toubě. Můžete je klidně zabalit dětem do školy a buďte si jisti, že tahle svačina rozhodně v koši neskončí! Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Listové šátečky na sladko aneb snídaně do půl hodiny

Trochu jiné, ale stejně snadné a rychlé. Jednoduché pudinkové šátečky máte hotové dřív, než děti vylezou z postele. Ať už se rozhodnete pro náplň z čokoládového nebo vanilkového pudinku, zapráší se po nich. Nemůžete-li se také každý rok dočkat rebarborové sezónypusťte se do šátečků s tvarohovo-rebarborovou náplní - sladké jsou tak akorát a nejlépe chutnají ještě teplé.

Šátečky z listového těsta: slané k snídani i k vínu

Nejjednodušší je naplnit těsto na způsob oblíbených toastů. Nemáte-li čast na zadělávání domácího těsta, klasické šátečky se šunkou a sýrem připravte z kupovaného listového. Koření pak vyberte podle své chuti a bude celá rodina bude spokojeně mlaskat. Špenátové šátečky chutnají stejně dobře jako slaná snídaně, ke skleničce vína i k talíři horké polévky. Použít můžete slaninu, mleté maso i kvalitní uzeninu. Špenátová náplň ale chutná nejlépe s pořádnou porcí sýra - třeba mozzarellou nebo goudou. Zkuste vytvořit šátečky inspirované tímto slaným závinem s gorgonzolou a hruškamiúspěch máte zaručen.

Šátečky s tvarohem i jablkovou náplní

Nemusíte ale zůstávat jen u rychlovky z listového těsta. Domácí jednoduché jablkové šátečky, jsou ideálním způsobem, jak zužitkovat jablka ze zahrady. Výborné jsou také šátečky z tvarohového těsta. Jsou jemné a vláčné a skvělé budou nejen se švestkami a povidlovou náplní. Oslaďte si nedělní ráno jak se patří.

Naučte se domácí listové těsto podle těchto osvědčených receptů >>>