Kde se v Praze zdravě najíst? 12 tipů na ty nejlepší bistra a restaurace

16. února 2019 • 00:00

Česká kuchyně nepatří k těm nejzdravějším, proto občas neuškodí zajít na oběd nebo večeři i do podniků, kde se najíte nejen dobře, ale hlavně zdravě a bez zbytečných výčitek. Jestli stále tápete, kde taková místa najít, přinášíme vám seznam toho nejlepšího, co Praha nabízí.

Kde se najíst tak, abyste si jídlo užili, pochutnali si a zároveň neodcházeli s pocitem dalšího dietního selhání? Poradí vám blogerka Veronika Tázlerová, autorka průvodce pražskými kavárnami Prague Coffee Guide.

Delmart bistro

V Delmartu si na své přijde opravdu každý. Můžete tu posnídat avokádový toast, sladkou ovesnou kaši nebo jogurt s granolou a k obědu si namíchat salát přesně podle vašich preferencí, ochutnat husté zeleninové polévky nebo si sestavit vlastní burger v domácí bulce. Ať si vyberete s hovězím nebo s kuřecím masem, neuděláte chybu.

Etnosvět

Etnosvět je restaurace na Vinohradech, která lidem ukazuje, že vynikající jídlo lze připravit i bez masa. Jak už název napovídá, kuchaři se při vymýšlení menu inspirují napříč kontinenty, a večeře je tu proto opravdu jedinečným chuťovým zážitkem. Můžete tu ochutnat luxusní lanýžové risotto, ale i italské těstoviny pappardelle s máslovou dýní nebo vegetariánský burger s poctivými hranolkami.

Bistro Forest

Čistě veganské bistro v Londýnské ulici nabízí každý den bohaté polední menu, které nachází inspiraci ve všech koutech světa a jistě bude zajímavé i pro ty, kteří se masu nijak nevyhýbají. V nabídce najdete veganské buchtičky se šodó, veganské špekové knedlíky, bezmasý segedín a zároveň můžete zabrousit i do mexické nebo indické kuchyně. Navíc se nemusíte omezovat jen na oběd, podávají zde i výborné snídaně, zákusky a výběrovou kávu.

Forky’s

Forky’s, které je už nějaký ten pátek nedílnou součástí i brněnské food scény, otevřelo před rokem svou první pobočku v Praze, a to nedaleko Staroměstského náměstí. Můžete si tu namíchat vlastní super bowl nebo si vybrat ze široké nabídky výborných veganských jídel, jako jsou burgery a tortilly

Vegan Life Thámova

Pokud hledáte rychlý a zdravý oběd v Karlíně, zavítejte do Vegan Life Thámova. Najdete tu velký výběr zdravého jídla, které si můžete objednat nebo nabrat od každého kousek u samoobslužného pultu. Čistý a prosvětlený interiér s klenutými stropy a moc milou obsluhu si zamilujete hned při první návštěvě.

Country life

Prodejny potravin Country Life vám asi nemusíme představovat, ale věděli jste, že součástí vybraných prodejen jsou i vegetariánské restaurace? Vybrat si tu můžete z mnoha zeleninových salátů, teplých jídel i dezertů a výsledná cena závisí na váze vámi nabraného talíře. Ochutnejte například veganskou svíčkovou omáčku a porovnejte jí s tou vaší.

Pastva

Berlínem inspirovaná restaurace Pastva nabízí vynikající veganská jídla, která si zamilují opravdu všichni  vegani i nevegani. Přes obědy sem můžete zaskočit i na skvělé polední menu.

Puzzle Salad

V Puzzle Salad máte možnost vytvořit si zeleninový salát podle vlastní chuti, ať už dáváte přednost kombinaci řepy s kozím sýrem nebo pikantním jalapeños, hovězímu masu a křupavým nachos. Saláty si navíc můžete objednat i dopředu přes internet a pak už jen jednoduše vyzvednout.

Sandokan vegan bistro

Malé indické bistro Sandokan se nachází na pražských Vinohradech a funguje na principu bufetu. Na výběr máte ze spousty indických specialit z autentických surovin a zaplatíte jednotnou cenu za talíř.

Herbivore

Herbivore je nenápadné veganské bistro s kouzelným interiérem, kousek od náplavky na pražské Výtoni, kde se budete cítit jako doma. Ochutnat tu můžete vynikající smoothies, slavnou açai bowl k snídani nebo si nabrat na talíř cokoliv z bufetu, který se každý den obměňuje a vy zaplatíte za celkovou hmotnost jídla. Součástí je i malý obchůdek s veganskými potravinami.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Hummus + tapas 💚 #herbivore_shop #vegan #plantbased #hummus #tapas #healthyfood #friday

Příspěvek sdílený Herbivore Shop & Bistro (@herbivore_shop),Úno 8, 2019 v 12:00 PST

Dhaba Beas

Pobočky indických restaurací Dhaba Beas najdete na různých místech v Praze a fungují opět na principu bufetu, kdy platíte za výslednou váhu. Najdete tu průřez indickou a asijskou kuchyní, ale také pokrmy, které připomínají klasický fastfood, jako jsou burgery nebo smažené sojové nudličky na způsob fritovaných kuřecích kousků.

Green Factory

Green Factory v Karlíně je salátový bar, kde si můžete namíchat vlastní kombinaci, nebo si vybrat nějaký salát ze stálé nabídky, ať už s masem nebo bez něj. Najdete zde jak klasický salát Caesar, tak jeho podzimní kombinaci s hruškami a brusinkami, ale i salát s pečenými bramborami, rajčaty a křupavou slaninou. Navíc mají neuvěřitelný výběr dresingů, kterými si svůj oběd můžete dochutit.

Víte, kde v Praze dělají nejlepší Pho a kam na ni zajít? Podívejte se na naše favority ZDE >>>

Autor: Veronika Tázlerová, Redakce