Cuketová polévka, placičky i bábovka s krémem. Letní menu, jak se patří

23. července 2022 • 12:00

Původně středomořská zelenina už se dávno stihla zabydlet na našich talířích i v zahrádkách. Podívejte se na výběr našich nejoblíbenějších cuketových receptů a přesvědčte se sami, že cuketu nemusíte pouze obalit v trojobalu, ale zvládne kralovat i zajímavějším pokrmům.

Musaka s cuketou jako z řecké restaurace

Balkánskou musaku asi znáte v oblíbené lilkové verzi, výborně ale chutná i musaka z cuket. Musaka je vděčné, na přípravu jednoduché a typicky letní jídlo – cuketu opečenou s mletým masem a rajčátky stačí přelít vaječným těstíčkem a celé zapéct. Podávejte se zeleninovým salátem a sklenkou dobrého vína a uslyšíte šumění moře.

Cuketové bramboráky: nestárnoucí klasika

Pokud cuketové placičky ještě nepatří do vašeho kuchařského repertoáru, rozhodně by měly. Jsou snadné, mnohem zdravější než bramboráky, a když vás přestanou bavit v základní verzi, můžete si s ingrediencemi trochu pohrát. Co přidáte příště – houby, mrkev, nebo třeba vlašské oříšky? Než se ale do placiček pustíte, nezapomeňte z cukety vymačkat co nejvíc vody, aby byly skutečně křupavé.

Cuketovo-smetanová omáčka na těstoviny

Mít v záloze originální a zároveň rychlý recept na omáčku na těstoviny je zkrátka nutnost. Cuketu možná přidáváte do omáček všeho druhu, proč z ní ale neudělat hlavní ingredienci? Tahle cuketovo-smetanová omáčka vás dostane, ať už ji budete podávat s těstovinami nebo na křupavých pečených bramborách.

Cuketám to na grilu sluší

Středomořská kuchyně je důkazem, že i jednoduchá jídla mohou být výjimečná. Pokud správně vyvážíte chuť a použijete kvalitní ingredience, zařadí se pokrmy s vůní Balkánu mezi vaše letní stálice. Cuketám plněným mletým masem a olivami bude úplně stačit, když jim dopřejete trochu kmínu a kvalitního olivového oleje. Připravit je navíc můžete i na grilu. Pokud vás tahle zelenina baví, neodoláte ani cuketovému špízu. S receptem na grilované cukety v octovo-olejové marinádě získáte originální přílohu k masu a marinádu můžete použít i na jinou zeleninu, jako jsou lilky nebo plátky brambor.

Sladké pečení s nebývalou vláčností

Tahle letní zelenina samozřejmě nepatří jenom do slaných jídel, skvělý základ tvoří i v dortech a koláčích – jako například v čokoládovém cuketovém dortu s kávovým krémem. Při pečení cuketových brownies se žádné vysušené buchty bát nemusíte. Jsou křehké a tak čokoládové, jak jenom mohou být. Můžete jim navíc dopřát čokoládovou polevu nebo vanilkovou zmrzlinu. Cuketovou bábovku s tvarohovo-pudinkovým krémem si zamilujete. Vanilkový krém ve spojení s vláčnou buchtou se stane vaším horkým favoritem tohoto léta. Tvaroh a cuketa spolu ladí i v čokoládové kombinaci. Čokoládovou cuketovou buchtu s tvarohovým krémem pak už stačí jen posypat pravým kakaem. Čokoláda a výrazné koření, jako jsou hřebíček a muškátový ořech, to je čokoládový cuketový koláč. Na podzim můžete cuketu nahradit strouhanou mrkví nebo dýní a bude chutnat stejně skvěle.

Pomazánka, omeleta i slaný koláč

Hledáte tip na zdravou a chutnou rychlovku? Pak by vás určitě neměla minout tahle cuketová pomazánka. Žervé jí dodá na jemnosti a chilli papričky pikantní šmrnc. Pomazánku máte hotovou za čtvrt hodiny a určitě se k ní ještě do konce léta rádi vrátíte. Jen si to představte: Letní ráno, vy snídáte na zahradě a vedro ještě nestačilo udeřit. Cuketová omeleta se postará o tu nejdokonalejší vydatnou snídani. Na víkendový brunch se navíc báječně hodí i slané koláčeCuketový quiche vaše chuťové buňky zaručeně uspokojí a budou mu slušet i žampiony nebo výrazný ovčí sýr.

Cuketová polévka dvakrát jinak

Na cuketovou polévku zkrátka nemůžeme zapomenout! Je sice lehká, ale zasytí spolehlivě. Vzpomínky na dovolenou v Itálii si připomeňte s krémovou cuketovou polévkou s parmazánem a mátou. Zakapejte ji kvalitním olivovým olejem a přikusujte k ní opečený italský chléb. 

Zkuste cukety naložit také jako pickles k burgerům nebo masu >>>

Autor: Kristina Hamplová