Julia Roberts nedrží diety, ale oblíbila si jeden salát. Neuhodnete, z jaké je zeleniny

28. října 2022 • 12:00

Je krásná, úspěšná a miluje jídlo! Dokonce tvrdí, že by nemohla držet dietu bez sacharidů, protože by to zkrátka nevydržela. Svého manžela údajně před prvním rande ujistila, že si rozhodně k jídlu nedá jen salát, nicméně byl to právě salát, který se díky ní stal slavný. Ovšem ne jen tak ledajaký! Podává se teplý a jeho základem je typická podzimní a zimní zelenina.

Těžko uvěřit, že Julia Roberts, přezdívaná americká pretty woman, oslaví 28. října už 55. narozeniny. Zdá se, jako by přibývající roky neubíraly nic z její krásy. Časopis People ji ve své každoroční anketě vyhlásil nekrásnější ženou planety dokonce pětkrát! Poprvé v roce 1991, kdy jí bylo 23 let, a naposledy v roce 2017, tedy o 26 let později. Jak to dělá, že vypadá pořád skoro stejně?

Při natáčení filmu Jíst, meditovat, milovat si Julia Roberts užila spoustu jídla. A také přibrala >>>

Video se připravuje ...

Nemůže držet diety

Za mnohé oscarová herečka vděčí samozřejmě genům. Udržet se ve formě jí pomáhá také jóga, plavání nebo pilates. A s jídlem jí radí výživová poradkyně. Slavná herečka totiž jídlo miluje. Před deseti lety v rozhovoru pro The Independent prozradila, že nemůže držet diety bez sacharidů, protože by se nedokázala vzdát chleba. A podobně jako slavná Sophia Loren také těstovin, o kterých Roberts ráda vtipkuje: „Proč se těstovin všichni bojí? Nikdy nám nic neudělaly a neměli bychom na ně být zlí.“

Julia Roberts se sacharidů nebojí. Julia Roberts se sacharidů nebojí. • Autor: profimedia.cz

Její velkou slabostí jsou i sladké sušenky, které si dává ráda místo dezertu. Jednou prohlásila, že se ještě nikdy nesetkala se sušenkou, která by jí nechutnala. I oscarová hvězda s postavou snů si musí svůj jídelníček trochu hlídat. Přednost tedy mají vyvážená jídla bohatá na bílkoviny a vitaminy. Její výživová poradkyně kdysi prozradila, co si herečka obvykle dopřává během dne. K snídani je to například domácí granola se sezónním ovocem a jogurtem nebo kváskový chléb s avokádem a vejci. K obědu pak pečená artyčoková polenta nebo slaný koláč z fillo těsta se špenátovou náplní. A k večeři často ryba, například losos v zázvorové krustě s quinoou a čínskou zeleninou nebo mořský okoun se salsou z černých fazolí a s chřestem. 

Pochutnejte si jako Julia Roberts

Chcete-li si pochutnat jako hollywoodská hvězda, vyzkoušejte salát, který si Julia Roberts objednala spolu s přáteli (včetně George Clooneyho) v roce 2020 před předáváním cen Hollywood Film Awards v restauraci Napa Valley Grille v Los Angeles. Je výtečný a přitom jednoduchý. Kombinuje růžičkovou kapustu, křupavé kousky slaniny, pistácie, dobrý sýr a vejce. Nutno dodat, že herečka ani její přátelé nezůstali jen u salátu. Následovalo prý ještě několik cheeseburgerů a spousta dalšího jídla.

Teplý salát z růžičkové kapusty Teplý salát z růžičkové kapusty • Autor: people.com

Teplý salát z růžičkové kapusty

Co budete potřebovat:  

Na salát:

  • 1 vejce
  • 1 lžíci octa
  • 2 nakrájené plátky slaniny nebo pancetty
  • 4 šálky růžičkové kapusty nakrájené na tenké plátky
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíci pražených sekaných pistácií
  • několik hoblin sýru manchego (nebo parmazánu)

Na zálivku:

  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1 lžíci dijonské hořčice (nejlépe medové)
  • 1 lžíci jemně nasekané petrželky
  • 1 lžíci najemno nasekaného tymiánu
  • 1/2 lžičky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíci jemně nasekané ​​šalotky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:  

1. Nejdříve připravte ztracené (pošírované) vejce. V kastrůlku přiveďte k varu vodu, přidejte do ní lžíci octa a snižte plamen. Lžící vytvořte ve vodě vír a nalijte do něj rozklepnuté vejce. Díky víru bílek obalí žloutek a ten pak zůstane uvnitř. Povařte na mírném ohni 4 minuty, pak vejce opatrně vyndejte a položte na talířek. Pokud nechcete vejce pošírovat, můžete si připravit na pánvi volské oko. 

2. Všechny přísady na zálivku dejte do vhodné sklenice s víčkem, uzavřete ji a dobře protřepejte.

3. Na pánvi orestujte dokřupava slaninu nebo pancettu. Přidejte nakrájenou růžičkovou kapustu, zamíchejte, přidejte špetku soli, přilijte připravenou zálivku a povařte asi 30 vteřin. Pak pánev odstavte z ohně. Růžičková kapusta by neměla být kašovitá, měla by zůstat hezky křupavá.

4. Směs z pánve dejte do misky, posypte pistáciemi a hoblinami sýru, navrch položte připravené vejce, lehce ho osolte a případně i opepřete a ihned podávejte. 

Autor: AK