8 nápadů, jak využít těsto na pizzu: Upéct z něj můžete slané chuťovky i sladký koláč
Jestli jste z těsta na pizzu dosud připravovali jen oblíbenou italskou specialitu, možná vás překvapí, jak všestranná surovina to je. Dají se z něj totiž upéct nejrůznější slané, ale i sladké dobroty.
Těsto na pizzu si samozřejmě můžete připravit sami doma, není to nic složitého. Návod najdete ve videu:
Těsto na pizzu musí kynout, což trvá několik hodin, a někdy zkrátka není čas čekat. Pokud si tedy nepřipravíte těsto s dostatečným předstihem, klidně využijte to kupované, nejlépe i rozválené. Ušetříte tím čas i špinavé nádobí. A když z něj nebudete chtít udělat pizzu, máme pro vás několik nápadů, jak se dá využít:
1. Slané tyčinky
Křupavé tyčinky se hodí vždy, ať už jako doplněk k salátu, polévce, studené míse nebo sklence vína večer u televize. Plát těsta nakrájete na proužky široké asi 2,5 cm, potřete je olivovým olejem, posypte bylinkami či kořením (např. oreganem, bazalkou, tymiánem, mletou paprikou...), přidejte strouhaný parmazán nebo jiný sýr, který máte rádi, a tyčinky upečte dozlatova. Jestli chcete, aby měly hezčí tvar a byly křupavější, stočte plátky těsta před pečením do spirály.
2. Česnekové uzlíky
Těsto nakrájejte na proužky a udělejte z nich uzlíky. Potřete je směsí rozpuštěného másla, nasekaného česneku a bylinek a upečte je dozlatova. Jsou skvělé místo pečiva například k polévkám nebo salátům.
3. Stromboli
Další možností, jak se dá pizza těsto využít, je udělat z něj stromboli neboli pizza chléb. Rozválené těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejte sýr, šunku, zeleninu či jiné oblíbené ingredience, těsto srolujte, jako když děláte štrúdl, a na obou krajích ho zmáčkněte, aby náplň nevytékala. Pak ho upečte dozlatova a před podáváním nakrájejte na plátky. Pizza chléb můžete podávat jako sytý předkrm, svačinu nebo klidně hlavní chod doplněný zeleninovým salátem.
4. Párečky v těstíčku
Na jejich přípravu se zpravidla používá listové těsto, ale může se stát, že ho nemáte. Klidně ho nahraďte těstem na pizzu. Mini párečky nebo překrájené klasické párky zabalte do kousků těsta a upečte dozlatova. Podávejte je s oblíbenými omáčkami.
5. Calzone
Calzone je sice pizza, ale protože má tvar kapsy a náplň je schovaná uvnitř, lépe se jí. A můžete ji vyrobit i v mini verzích jako slanou chuťovku. Z těsta na pizzu vyválejte nebo vykrájejte kolečka, do středu každého dejte ricottu a nastrouhanou mozzarellu nebo parmazán, přidejte trochu rajčatové omáčky, případně nakrájenou papriku nebo kousek klobásy či šunky, těsto přeložte napůl a okraje k sobě přitiskněte. Takto naplněná kolečka potřete olejem nebo rozšlehaným vejcem, vršky na několika místech propíchněte párátkem nebo lehce nařízněte nožem, aby mohla unikat pára, a upečte dozlatova.
6. Ovocný koláč
Těsto na pizzu můžete použít i ve sladkých receptech, jako je například bleskový ovocný koláč. V misce promíchejte asi 400 g nakrájeného ovoce (jablka, jahody, lesní plody, broskve...) s 3–4 lžícemi cukru, špetkou soli, trochou citronové šťávy a lžící kukuřičného škrobu. Těsto rozválené na kruhový plát položte na plech s papírem na pečení, do středu dejte ovocnou směs a nechte po obvodu volný okraj široký asi 4 cm. Ten přehněte směrem do středu přes náplň, potřete rozšlehaným vejcem, posypte krupicovým cukrem, případně plátky mandlí nebo nasekanými ořechy a koláč upečte dozlatova (asi 35–40 minut při 180 °C).
7. Skořicové šneky
Když se vám nebude chtít péct nic složitého, udělejte z těsta na pizzu skořicové šneky. Těsto potřete směsí rozpuštěného másla, třtinového cukru a mleté skořice a stočte jako roládu. Tu pak nakrájejte na silnější plátky, rozložte je na plech nebo do vymazaného pekáčku a upečte dozlatova. Kdybyste je chtěli mít ještě sladší, pocákejte je polevou umíchanou z půl šálku moučkového cukru, do kterého budete po lžících přidávat mléko.
8. Slané šneky
Z těsta na pizzu můžete upéct i slané šneky. Stačí ho použít místo klasického listového těsta: