Cestovatelská kuchařka, kterou budete milovat: Naučte se hřejivé butter chicken nebo sladký maďarský klenot

21. listopadu 2019 • 00:00

Osmnáct zemí a více než stovka receptů – tradičních i těch neznámých. To je kuchařka a zároveň cestovatelský deník Markéty a Františka Lorencových z blogu Neplecha na plechu. Naučte se pravý vídeňský štrúdl, objevte recept na maďarské kuře na paprice nebo si připravte islandský žitný chléb či seychellské kuře na pomerančích.

"Držím v rukou naše staré deníky, které s námi projely již pěkný kus světa. Zápisky plné šťastných i méně příjemných příhod a hlavně receptů na jídla, která jsme se na cestách naučili vařit nebo je získali od tamních kuchařů či domorodých babiček. Prokousáváme se těmi užmoulanými listy, abychom v nich zapsané pokrmy vypilovali k dokonalosti a spolu s našimi zážitky je promítli do cestovního deníku. Do knihy, prostřednictvím které bychom vám chtěli předat všechny vůně světa, jež nás těmito cestami provázely," píše Markéta, polovina dua Neplecha na plechu v úvodu knihy.

Sladký klenot Maďarska

"Miluji tu mlhu, která po ránu přikrývá řeku Dunaj a halí její okolí do tajemného tónu," stojí v kuchařce pod krásnou fotkou spící Budapešti. Nad kapitolou věnovanou Maďarsku zaplesá srdce každého milovníka hřejivých receptů protkaných symbolickou paprikou. Pravý segedín a kuře na paprice, poctivé domácí langoše po maďarském zvyku se smetanou, česnekem a sýrem, oblíbená budapešťská pomazánka, ale i sladký klenot, který objevíte v každé budapešťské cukrárně. Vyzkoušejte recept na pravý Dobošův dort z kuchařky Markéty a Františka. Jedná se o jeden z nejtěžších receptů v knize a rozhodně není pro začátečníky. Úsilí, které přípravě této klasiky vynaložíte, ale bude stát za to.

Butter chicken

"Slunce pálí, obloha je kýčovitě modrá a kolem nás šustí třtina." Mauricius je pěstováním cukrové třtiny proslulý. Na obdělávání třtinových polí bylo v minulosti potřeba mnohem více rukou, a tak se ostrov Mauricius stal domovem mnoha kultur a vliv Afriky, Indie i Číny je patrný také v mauricijské gastronomii. Naučte se mauricijské butter chicken, křehké kuřecí maso naložené v jogurtu s pikantní rajčatovo-smetanovou omáčkou.

Císařský trhanec

O tom, jak recept na císařský trhanec vznikl, panuje několik pověstí a jen těžko soudit, která je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesích před deštěm, kde ho v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si ho tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na královském dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm vznikl na dvoře císaře Františka Josefa a právě on si jej natolik zamiloval.

Začtěte se do vzpomínek Markéty a Františka a objevte s nimi chutě Portugalska, upečte si signature dezert pyrenejského poloostrova pastéis de nata z domácího listového těsta. Ochutnejte pravou paellu nebo crema catalana, sladký symbol temperamentního Španělska. Naučte se arabský hummus a lilkovou pomazánku baba ganoush.

Vydejte se na dalekou cestu do Austrálie a přilehlé Oceánie a seznamte se tak s jídly exotických Cookových ostrovů či Nového Zélandu. Novozélandský toustový chléb totiž bude vaším skrytým esem v rukávu, které budete moci vytáhnout na chalupě i o státním svátku, kdy jsou zavřené obchody. V kuchařce také najdete originální recept na dort pavlova i příběh o nadýchané a lehké baletní sukni slavné ruské baletky Anny Pavlovy, na jejíž počest byl poprvé tento oblíbený dezert připraven. Nasajte vůni Argentiny nebo ochutnejte nejznámější recepty "města, které nikdy nespí". Které to jsou? Přeci dort red velvet, extra čokoládové brownies nebo pravé newyorské bagely.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

7 let vzpomínek, 13 měsíců práce, 4 cm tloušťky a necelá 2 kg váhy. Dali jsme do této knihy vše co v nás je a věříme, že je to z ní cítit! V pátek jsme tuto naši bichli spolu s naší úžasnou komotřičkou @andrea_kerestesova_ruzickova slavnostně pokřtili a pustili ji do světa, abychom vám všechny ty poznatky, které jsme během 7 let na cestách nasbírali, mohli předat. První výtisky již doputovaly za vámi a my jsme neskutečně vděční za to, že vám dělají radost! Děkujeme, že jste v tom s námi! Za tu podporu, za krásné zprávy, které nám posíláte a hlavně za to, že jste nám dodali odvahu do toho jít. Bez vás by to nešlo! #sneplechounacestach #uzjevprodeji #letidosveta #prvnineplesiknizka #jetobichle #asponmatevzimecocist #uvartesicaj

Příspěvek sdílený Markéta a František Lorencovi (@neplechanaplechu),

Kniha Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu eshop.neplechanaplechu.cz za 549,- Kč.

Autor: KF