Milujeme rolády: Oslaďte si den tradičním moučníkem!

26. srpna 2021 • 00:00

Roláda je efektním dezertem, se kterým nikdy nešlápnete vedle. Plánujete-li rodinnou oslavu nebo posezení s přáteli, tento svinutý moučník, ve kterém se snoubí delikátní chuť lehkého nadýchaného korpusu a sametově jemného krému, je správnou volbou sladkého pohoštění na všechny příležitosti.

Tradiční dezert naší sladké kuchyně si můžeme dopřát nejen v cukrárně. Snadno jej připravíme i doma a věřte, že na své si přijdou i ty nejmlsnější jazýčky. Rolády se tradičně pečou z piškotové hmoty bez tuku, a právě proto jsou tak úžasně mechové. (Tipy na její přípravu naleznete níže.) Lze je však jednoduše variovat a vyladit tak chutě k naprosté dokonalosti dle vaší představy. V létě je delikátní kombinací např. mandlový korpus s lehkým smetanovým krémem a malinami, na podzim zase přijde vhod roláda maková s rybízovým džemem a sladkým tvarohem.

Popusťte uzdu fantazii a staňte se mistrem cukrářem ve své kuchyni. Inspiraci do začátku naleznete v osvědčených receptech, jako jsou:

Kokosovo-tvarohová roláda s meruňkami

Bezé roláda se šlehačkou

Jahodová roláda

"Tiramisu" roláda

Banánovo-čokoládová roláda

Hrníčková roláda s rybízovou marmeládou

Sametová roláda s ovocem

Kakaová roláda s pařížskou šlehačkou

Kávovo-ořechová roláda

Ananasovo-kokosová roláda

Jak na piškot bez tuku?

  • Lehkost rolády závisí na správném vyšlehání vajec. Při oddělování jejich částí je proto důležité, aby se do bílků nedostala ani malá příměs tučných žloutků.
  • Také metly a nádoba, ve které budete šlehat bílkový sníh, by měly být dokonale odmaštěné.
  • Jestliže jdou i přesto bílky těžko vyšlehat, přidejte k nim špetku soli nebo pár kapek citronové šťávy.
  • Obě hmoty zlehka spojte jen vařečkou a stejně zapracujte i mouku.
  • Upečený plát ihned stáhněte i s papírem z plechu, v opačném případě by se vám korpus vysušil a ztvrdl. Povrch plátu poprašte moukou a obraťte na čistý list papíru, nechte vychladnout.

Roládku můžete servírovat se žahourem. Víte, jak na něj? Návod najdete ZDE >>>

Autor: VDŠ