Sypaný jablečný koláč podle Moniky Absolonové: Naprosto jednoduchý a skvělý

27. září 2022 • 12:00

Muzikálová zpěvačka, herečka a maminka dvou synů Monika Absolonová nezáří jen na jevišti. Je pověstná také tím, že umí skvěle vařit a péct. Vyzkoušejte recept na sypaný jablečný koláč, o který se podělila se svými fanoušky na Instagramu. 

Monika Absolonová, která 27. září oslaví 46. narozeniny, peče a vaří skvěle a ráda. Svými dnes už legendárními vánočkami léta zásobovala mnohé celebrity včetně Karla Gotta, a jak Monika tvrdí, recept na její vánočku je dnes možná známější než leckteré její písničky.

Video se připravuje ...

Zpěvačka se se svými fanoušky na Instagramu pravidelně dělí o další recepty, které jsou jednoduché a ve výsledku naprosto dokonalé. Ukázkovým příkladem je recept na sypaný jablečný koláč. Ten si Monika vypůjčila od královny pořádku Lucie Kocman přezdívané česká Marie Kondo, kterou můžete vídat na MALL.TV v seriálu Královny pořádku. Recept je prý tak jednoduchý, že ho zvládne i ten, kdo jinak vůbec nepeče. A navíc je plný jablek, která právě dozrávají.

Sypaný jablečný koláč

Co budete potřebovat:

  • 2,5 kg jablek
  • 230 g hrubé mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 skořicový cukr
  • plátky mandlí nebo ořechy na posypání
  • asi 150 g vychlazeného másla

Postup:

1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.

2. V míse smíchejte hrubou mouku, všechny druhy cukru a prášek do pečiva.

3. Kulatou dortovou formu vyložte papírem na pečení a na dno rozprostřete polovinu nastrouhaných jablek. Zasypte je polovinou moučné směsi, rozložte na ni v rovnoměrné vrstvě zbylá jablka a zasypte je druhou polovinou moučné směsi.

4. Povrch posypte plátky mandlí, přidejte máslo nakrájené na plátky nebo nastrouhané na hrubém struhadle, koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.

Podobným způsobem si můžete připravit i další sypané koláče:

Sypaný ovocný koláč nejen z remosky

Sypaná buchta s tvarohem

Sypaný švédský koláč

Upečte si z jablek i rychlý štrúdl v bochánku >>>

Autor: AK