Masové speciality ze Šumavy: Víte, jak se dělá boubínské kuře, stachovácký řízek nebo šumavská kachna?
Šumavská příroda je sice drsná, ale také velmi krásná a bohatá na spoustu surovin. Odjakživa se tu dobře jedlo, přestože místní kuchyně patří k těm jednodušším a hutnějším. Pokud vyzkoušíte některou ze šumavských masových specialit, určitě nebudete litovat.
Stachovácký uzený řízek
Co budete potřebovat:
- 1 kg uzené krkovičky
- 5 stroužků česneku
- 200 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 80 g kysaného zelí
- majoránku
- mletý pepř
- sůl
- sádlo na smažení
Postup:
1. Plátky krkovičky potřeme utřeným česnekem a obalíme v hladké mouce.
2. Z mléka, vajec, jemně nasekaného kysaného zelí a zbytku mouky připravíme těstíčko, do kterého přidáme koření a zbytek utřeného česneku.
3. Řízky namáčíme v těstíčku a smažíme z obou stran na sádle. Ideální přílohou k řízkům je bramborová kaše.
Boubínské kuře s houbovými nudlemi
Co budete potřebovat:
- 1 kuře
- směs koření na posyp (tymián, bobkový list, jalovec, nové koření, celý pepř, rozmarýn, zázvor)
- sádlo
- sůl
Na nudle:
- 500 g širokých nudlí
- 200 g hub
- 1 cibuli
- máslo
- kmín
- sůl
Boubínské kuře s houbovými nudlemi
Postup:
1. Kuře osolíme, posypeme kořením, vložíme ho do pekáčku, přidáme sádlo, kuře podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme dozlatova asi hodinu až hodinu a půl. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
2. Nudle uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě.
3. Očištěné houby nakrájíme a podusíme na másle na cibulce. Osolíme je, přidáme kmín a promícháme s uvařenými těstovinami.
4. Upečené kuře rozdělíme na porce a podáváme s houbovými nudlemi.
Šumavská kachna s jablky a zelím
Co budete potřebovat:
- 1 kachnu
- 3 lžíce sádla
- 1 kg kysaného zelí
- 5 jablek
- 1 hrst brusinek
- 3 cibule
- kmín
- mletý pepř
- sůl
Šumavská kachna s jablky a zelím
Postup:
1. Kachnu naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Ze všech stran ji zprudka opečeme na sádle.
2. Do sádlem vymazaného pekáčku dáme kysané zelí i se šťávou, poklademe ho čtvrtkami jablek, na kolečka nakrájenou cibulí a brusinkami. Navrch dáme porce kachny.
3. Pekáč zakryjeme, dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 100 minut. Poté ho odkryjeme, podle potřeby maso podlijeme vodou a dále pečeme doměkka a dozlatova. Podáváme s knedlíky.
Houskové knedlíky si můžete uvařit podle videa: