Masové speciality ze Šumavy: Víte, jak se dělá boubínské kuře, stachovácký řízek nebo šumavská kachna?

12. října 2024 • 04:58

Šumavská příroda je sice drsná, ale také velmi krásná a bohatá na spoustu surovin. Odjakživa se tu dobře jedlo, přestože místní kuchyně patří k těm jednodušším a hutnějším. Pokud vyzkoušíte některou ze šumavských masových specialit, určitě nebudete litovat.

Stachovácký uzený řízek

Co budete potřebovat:

  • 1 kg uzené krkovičky
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 80 g kysaného zelí
  • majoránku
  • mletý pepř
  • sůl
  • sádlo na smažení

Stachovácký uzený řízek Stachovácký uzený řízek • Autor: Shutterstock

Postup:

1. Plátky krkovičky potřeme utřeným česnekem a obalíme v hladké mouce.

2. Z mléka, vajec, jemně nasekaného kysaného zelí a zbytku mouky připravíme těstíčko, do kterého přidáme koření a zbytek utřeného česneku.

3. Řízky namáčíme v těstíčku a smažíme z obou stran na sádle. Ideální přílohou k řízkům je bramborová kaše.

Video se připravuje ...

Boubínské kuře s houbovými nudlemi

Co budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • směs koření na posyp (tymián, bobkový list, jalovec, nové koření, celý pepř, rozmarýn, zázvor)
  • sádlo
  • sůl

Na nudle:

  • 500 g širokých nudlí
  • 200 g hub
  • 1 cibuli
  • máslo
  • kmín
  • sůl

Boubínské kuře s houbovými nudlemi Boubínské kuře s houbovými nudlemi • Autor: Shutterstock

Postup:

1. Kuře osolíme, posypeme kořením, vložíme ho do pekáčku, přidáme sádlo, kuře podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme dozlatova asi hodinu až hodinu a půl. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

2. Nudle uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě.

3. Očištěné houby nakrájíme a podusíme na másle na cibulce. Osolíme je, přidáme kmín a promícháme s uvařenými těstovinami.

4. Upečené kuře rozdělíme na porce a podáváme s houbovými nudlemi.

Šumavská kachna s jablky a zelím

Co budete potřebovat:

  • 1 kachnu
  • 3 lžíce sádla
  • 1 kg kysaného zelí
  • 5 jablek
  • 1 hrst brusinek
  • 3 cibule
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Šumavská kachna s jablky a zelím Šumavská kachna s jablky a zelím • Autor: Shutterstock

Postup:

1. Kachnu naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Ze všech stran ji zprudka opečeme na sádle.

2. Do sádlem vymazaného pekáčku dáme kysané zelí i se šťávou, poklademe ho čtvrtkami jablek, na kolečka nakrájenou cibulí a brusinkami. Navrch dáme porce kachny.

3. Pekáč zakryjeme, dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 100 minut. Poté ho odkryjeme, podle potřeby maso podlijeme vodou a dále pečeme doměkka a dozlatova. Podáváme s knedlíky.

Houskové knedlíky si můžete uvařit podle videa:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková, Blesk Česká kuchařka