Oslaďte si podzim s jedlými kaštany: Zkuste dezert Mont Blanc nebo koláč Castagnaccio
Taky už se těšíte na adventní trhy a kornout voňavých pečených kaštanů? Není to ale jediný způsob, jak si je můžeme vychutnat. Pojďme se téhle dobrůtce podívat pod slupku a připravit si lahodné kaštanové dezerty. Tyhle malé zázračné kuličky totiž rozhodně mají co nabídnout!
Jedlé kaštany znali už naši předkové, kteří jim připisovali léčivé, téměř magické účinky. Pěstovaly se už před tisíci lety v oblasti Středomoří, v Asii a v některých částech Evropy. I ve starověkém Řecku a Římě hrály kaštany v jídelníčku důležitou roli pro svůj vysoký obsah živin, který z nich činil důležitý zdroj energie, vitaminů a minerálů, především v zimních měsících.
Malý zázrak pro naše zdraví
Kromě toho, že mají jedlé kaštany nižší obsah tuku než jiné ořechy, jsou také skvělé pro zdraví srdce, a to i díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu cholesterolu. Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je užitečné zejména pro diabetiky. Díky svému vysokému obsahu vitaminu C také podporují imunitní systém, což oceníme hlavně v chladnějších měsících.
Jak je správně vybrat?
Při nákupu kaštanů vybírejte jen hladké suché plody bez jakýchkoli povrchových vad. Dejte také pozor na plíseň, z níž vzniká nebezpečný aflatoxin, který se u kaštanů rozvine velice rychle. Může se to stát i doma. Stačí nenápadná skvrna a teploty nad 25, někdy dokonce jen nad 16 stupňů Celsia. Proto bývá nejlepším místem pro skladování lednička. Můžete koupit kaštany už oloupané a předvařené, nebo si je připravit sami doma.
Jak kaštany správně uvařit?
Nejprve plody očistěte, osušte a nařízněte na špičatější straně do kříže, aby mohly vypustit páru. Pokud chcete kaštany uvařit, vložte je do vroucí vody a na středním plameni vařte 8–10 minut. Pak vodu slijte, kaštany dejte do utěrky a ještě hodně teplé je oloupejte i se slupkou pod skořápkou, která je nahořklá. Pokud je neoloupete ještě teplé, skořápka opět ztvrdne.
Když se rozhodnete pro pečení...
Pokud se rozhodnete pro troubu, rozehřejte ji nejprve na 200 °C. Poté kaštany s naříznutou slupkou rozložte na plech a pečte asi 10–15 minut. Kaštany v troubě ztmavnou a začnou pukat. Po vyndání je nechte mírně zchladnout a ihned oloupejte i se slupkou pod skořápkou. Oloupané vychladlé kaštany, které nespotřebujete, klidně zamrazte.

Základem dezertů je kaštanové pyré
Je jednoduché na přípravu a má opravdu široké využití. Kaštanové pyré se hodí při přípravě různých krémů, moučníků, dortů a koláčů, ale také polévek nebo nádivek. Je skvělé i do vánočního cukroví – úžasné jsou třeba kaštanové kuličky. Podávat ho ale můžete i jen tak s ovocem nebo šlehačkou a vynikající je na lívancích nebo palačinkách. Do koláčů a dalších moučníků se používá i kaštanová mouka, která je přirozeně bezlepková.
Jak na základní pyré?
Pyré připravíte tak, že asi půl kila kaštanů i se slupkou vložíte do mírně osolené vody a asi 45 minut povaříte. Uvařené kaštany poté oloupejte, zbavte je vnější i vnitřní slupky, aby vám zůstala jen čistá dužnina. Tu dejte znovu do hrnce s 200 ml mléka dochuceného cukrem, špetkou skořice a vanilkovým extraktem a vařte do změknutí. Poté vše rozmixujte na hladké pyré. Pro vůni můžete přidat kapku rumu.
Jedlé kaštany v dezertech 3x jinak
Kaštanový chlebíček
Ingredience:
- 4 vejce
- 250 g krystalového cukru
- 300 g rozpuštěného másla
- 270 g hladké mouky
- 2 lžičky sody
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce kakaa
- hrst lískových oříšků
Kaštanové pyré:
- 400 g předvařených kaštanů
- 200 ml mléka
- 50 g krystalového cukru
- špetka mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
1. Kaštanové pyré uvařte dle návodu výše a nechte vychladnout. Formu na chlebíček vymažte máslem, smíchejte trochu mouky s kakaem a vysypte vymazanou formu.
2. Vajíčka s cukrem ušlehejte do husté pěny, po částech přilévejte rozpuštěné máslo. Poté již ručně metlou vmíchejte mouku smíchanou se sodou a mletou skořicí.
3. Do těsta přimíchejte kakao, kaštanové pyré a hrst nasekaných lískových oříšků a nalijte je do formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Upečený chlebíček nechte chvíli ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Kaštanový koláč Castagnaccio
Ingredience:
- 250 g kaštanové mouky
- 300 ml vody
- 40 g rozinek
- 30 g piniových oříšků
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1–2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 3 lžíce panenského olivového oleje a trocha na pokapání povrchu koláče

Postup:
1. Rozinky zalijte vlažnou vodou, nechte 30 minut nabobtnat a pak vodu slijte. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno.
2. Prosetou mouku smíchejte s vodou tak, abyste neměli hrudky, musí vzniknout polotekuté těstíčko. Přimíchejte 3 lžíce oleje, polovinu rozinek a piniových oříšků, promíchejte.
3. Kulatou formu (průměr 22 cm) vyložte pečicím papírem, dno pomažte olejem a vlijte těstíčko. Povrch posypejte zbylými rozinkami, piniovými oříšky, vlašskými ořechy a jehličkami rozmarýnu. Pokapejte olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 45 minut. Hotový koláč by měl mít rozpraskaný povrch a tmavší hnědou barvu, podávejte ho vlažný a nakrájený na menší kousky.
Dezert Mont Blanc
Ingredience:
Kaštanový krém:
- 180 g uvařených a oloupaných kaštanů
- 150 ml mléka
- 40 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
- 240 ml smetany ke šlehání
- 1 a 1/2 lžíce moučkového cukru
- 2 ks pusinek
Košíčky
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 30 g krupicového cukru
- 40 ml rostlinného oleje
- 35 ml vody

Postup:
1. Nejprve si připravte kaštanovou pastu. Oloupané kaštany vložte do hrnce, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Vařte 15–20 minut nebo dokud se téměř veškeré mléko nevyvaří a nevznikne hrubá kaštanová kaše.
2. Přendejte kaštany do kuchyňského robotu, přidejte moučkový cukr, kakaový prášek a vanilkový extrakt. Mixujte několik minut, dokud nevznikne hladká kaštanová pasta. Poté ji zakryjte fólií a dejte vychladit do ledničky.
3. Na korpusy smíchejte mouku, prášek do pečiva, krupicový cukr, olej, vodu a špetku soli v misce. Na pracovní ploše těsto propracujte do hladké a pružné konzistence. Pak ho vytvarujte do kuličky, zabalte do fólie a dejte na 10 minut do ledničky.
4. Vymažte formičky na tartaletky o průměru 10 cm a těsto rozdělte na menší kuličky. Rozválejte každou kuličku na plát silný 3 mm, opatrně ji vložte do formičky na tartaletky a těsto přitlačte ke dnu i stranám formičky. Odřízněte přebytečné těsto přesahující okraje formičky, těsto zakryjte kruhem vystřiženým z papíru na pečení a zasypte pečicími keramickými kuličkami, suchými fazolemi nebo rýží, aby se korpus při pečení nezvedal. Tartaletky dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20–25 minut. Odstraňte pečicí kuličky, tartaletky vyklopte z formiček a nechte je úplně vychladnout na mřížce.
5. Smetanu nalijte do mísy a šlehejte ji elektrickým šlehačem, dokud není lehce nadýchaná a netvoří měkké špičky. Poté přidejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nevzniknou pevné špičky. Nyní pomocí stěrky vmíchejte třetinu ušlehané smetany do vychlazeného kaštanového pyré, dokud nezískáte hladký a jemný krém. Do zbývající šlehačky rozdrobte sněhové pusinky a dobře promíchejte.
6. Rozdělte směs šlehačky a pusinek na tartaletky a pomocí stěrky ji vytvarujte do kopulek. Poté naplňte cukrářský sáček s malou kulatou tryskou kaštanovým krémem a nastříkejte ho na sněhovou náplň, začněte na vnějším okraji kopulky a postupujte k jejímu středu, čímž vytvoříte tvar ptačího hnízda. Nakonec je můžete poprášit moučkovým cukrem a navrch přidat vařený kaštan nebo kousky hořké čokolády.

Vyzkoušejte jedlé kaštany i v dalších sladkých a slaných receptech:
Pečené kuře s kaštanovou nádivkou