Domácí adventní kalendář: Máme pro vás 12 sladkých tipů, co nachystat do pytlíčků

25. listopadu 2023 • 00:17

Vánoce se nezadržitelně blíží a zanedlouho nastane i čas nadílky adventního kalendáře, díky kterému začnou děti (a možná i mnozí dospělí) odpočítávat zbývající dny do Štědrého večera. A protože ne každý je příznivcem kupovaných sladkostí, vybrali jsme pro vás recepty na dobroty, které můžete připravit sami a pak jimi naplnit malé krabičky, pytlíčky i punčošky. Podívejte se, co do andventního kalendáře dát. S těmito nápady nešlápnete vedle!

Adventní kalendáře jsou s námi přibližně od poloviny 19. století. První známý tištěný kalendář s barevnými obrázky byl však vyroben až v roce 1908 mnichovským tiskařem, který se později zasloužil i o verzi s malými otevíracími okénky. Výrobu posléze přerušila druhá světová válka, s jejím koncem ale byla myšlenka oživena a v padesátých letech si přišli na své i všichni milovníci čokolády.

Do adventního kalendáře můžete ukrýt třeba různě nazdobené domácí čokoládové sušenky>>>

Video se připravuje ...

Čokoládové adventní kalendáře se staly natolik oblíbené, že je najdeme za oknem téměř každé domácnosti i dnes. Pokud se však rozhodnete své děti, vnoučata nebo blízké překvapit touto sladkou tradicí v originální podobě, neváhejte a inspirujte se našimi recepty níže. Protože takový adventní kalendář v podobě nazdobené girlandy z pytlíčků či punčošek naplněných sladkostmi je zároveň i krásnou vánoční dekorací.

Napečte sušenky

Sobí sušenky Sobí sušenky • Autor: F.O.O.D.

Pokud už i u vás doma zazněl dotaz „Kdy už přijde ten Ježíšek?“, je nejvyšší čas nachystat malou nadílku. Věřte, že až vaše děti vytáhnou ze sáčku takové sobí sušenky vonící po vanilce, bude to čekání hned o něco veselejší. S tímto receptem podle časopisu F.O.O.D. vám půjde příprava jako po másle a na kouzelné dozdobení budete potřebovat jen pár červených lentilek namísto nosu a trochu tmavé čokolády. Za vyzkoušení ale stojí také sušenky zázvorové, perníkové, arašídové, ovesné s hořkou čokoládou nebo máslové ve tvaru zvířátek.

Čokoláda nesmí chybět

Čokoláda nesmí v adventním kalendáři chybět. Připravte domácí např. s želé, oříšky nebo kousky sušeného ovoce Čokoláda nesmí v adventním kalendáři chybět. Připravte domácí např. s želé, oříšky nebo kousky sušeného ovoce • Autor: iStock

Co by to ale bylo za adventní kalendář, kdyby na malé nedočkavce nečekal ani kousek té čokolády. Děti si určitě pochutnají na figurkách z domácí bílé čokolády se sušeným ovocem, mramorované čokoládě s želé bonbony nebo bílé čokoládě s marshmallow, sušenými brusinkami a jahodami.

Perníkové figurky rozhodně potěší

Perníčky jsou vánoční klasikou, která dětem vykouzlí úsměv na tváři i v adventním kalendáři Perníčky jsou vánoční klasikou, která dětem vykouzlí úsměv na tváři i v adventním kalendáři • Autor: iStock

Vůně koření k předvánočnímu času rozhodně patří. Skořice, hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, muškátový květ, badyán. Všechny tyto úžasné druhy naleznete ve směsi perníkového koření, které je hlavní ingrediencí udávající vůni a chuť snad tomu nejvánočnějšímu pečivu, kterým jsou perníkové figurky. Upéct je můžete hned z několika druhů těst. Perníčky jsou z nich ihned krásně měkké, a do adventního kalendáře tak jako stvořené. Vyzkoušejte rychlé čokoládové perníčky, měkké medové perníčky nebo úžasné perníčky podle časopisu F.O.O.D., které se opravdu osvědčily. A nezapomeňte perníčky hezky, případně i vtipně ozdobit, protože děti jedí i očima.

Překvapte domácími bonbony

Domácí bonbony mohou mít mnoho podob a ještě více chutí. My jsme pro vás vybrali marcipánové bonbony s lískovými oříšky a čokoládou, které jsou opravdovou sladkou delikatesou, a datlové bonbony bez přidaného cukru. Na každý recept budete potřebovat jen čtyři ingredience a bonbony budete mít podle nich raz dva hotové. Výtečné jsou ale také velmi jednoduché sušené švestky s mandlemi v čokoládě, tradiční sladké křížaly nebo barevné domácí želé bonbony.

Do čeho sladkosti schovat?

Perníčky, bonbony, čokoládu a další sladkosti nemusíte balit jen do malých pytlíčků. Využít můžete to, co máte doma. Například formu na muffiny, ruličky od toaletního papíru, papírové sáčky na svačinu, plastové kalíšky, malé květináčky nebo třeba liché ponožky, pokud se vám doma také záhadně ztrácejí. Patříte-li k těm zručnějším, možná si sami rádi ušijete sáčky z barevných látek nebo vyrobíte z papíru krabičky, třeba ve tvaru malých domečků. Inspirujte se v naší galerii nebo ve videu:

Video se připravuje ...
 

Autor: red