Jedlé kaštany, jak je ještě neznáte. Ochutnejte ty nejlepší slané recepty z této podzimní delikatesy

22. listopadu 2023 • 00:15

Jedlé kaštany patří mezi tradiční staročeské pochoutky, které si v poslední době našly v naší kuchyni zase své místo. Využít se dají při přípravě dezertů, ale i ve slané kuchyni. Pojďte vyzkoušet kaštanový krém, plněnou perličku na kaštanech nebo ryze podzimní rizoto s kaštany a hruškami!

Dobroty z jedlých kaštanů:

Kaštanová krémová polévka
Kaštanová bramboračka s rozmarýnem
Plněná perlička na kaštanech
Krůta s kaštanovou nádivkou
Rizoto s hruškami a kaštany

Jedlé kaštany obsahují nejen spoustu cenných minerálních látek, ale také vitaminů. Při koupi nezapomeňte zkontrolovat, v jakém jsou stavu. Než budete kaštany vařit nebo péct, vždy jim nařízněte slupku, jinak se budou chovat jako malé bomby. A loupejte je ještě zahorka, jde to mnohem snáz.

Z nejedlých kaštanů si můžete vyrobit krásnou dekoraci na stůl>>>

Video se připravuje ...

Kaštanová polévka

Kaštanová polévka Kaštanová polévka • Autor: F.O.O.D.

Krémové polévky patří mezi ty nejoblíbenější. Možná jste doposud neochutnali krémovou kaštanovou polévku, která vás dokáže za sychravých podzimních dní báječně zahřát. Nechte se příjemně překvapit její jemnou a ojedinělou recepturou.

Kaštanová bramboračka s rozmarýnem

S kaštanovou bramboračkou zazáříte! S kaštanovou bramboračkou zazáříte! • Autor: F.O.O.D

Není bramboračka jako bramboračka. Ta kaštanová s rozmarýnem nabízí chuťově neobvyklou kombinaci, kterou si zamilujete od prvního ochutnání. Polévku můžete rozmixovat nebo propasírovat. Lahodnou kaštanovou bramboračku servírujte s opečeným chlebem a rozmarýnem.  

Plněná perlička na kaštanech

Perlička na kaštanech potěší i ty nejnáročnější strávníky Perlička na kaštanech potěší i ty nejnáročnější strávníky • Autor: F.O.O.D

Plněná perlička na kaštanech je přesně jedním z těch jídel, kterými potěšíte i ty nejnáročnější strávníky. Náplň tvoří kousky jablek, celeru a nakrájených kaštanů. Perlička je pečená na víně, vývaru a medu. Nejlépe si ji vychutnáte s čerstvým domácím pečivem nebo s brambory.  

Krůta s kaštanovou nádivkou

Krůta s kaštanovou nádivkou Krůta s kaštanovou nádivkou • Autor: F.O.O.D.

Mezi gurmánské zážitky patří také krůta s kaštanovou nádivkou s játry se slaninou, mletým masem, vejci, petrželkou a pomerančovou kůrou. Krůta ovoněná portským vínem, podávaná s kaštany a jablky s brusinkami vás ohromí od prvního sousta.  

Rizoto s hruškami a kaštany

Rizoto s hruškami a kaštany se báječně hodí k obědu v podzimním období Rizoto s hruškami a kaštany se báječně hodí k obědu v podzimním období • Autor: F.O.O.D

Rizoto s hruškami a kaštany vás přesvědčí, že rýže nemusí být vždy nuda! Na přípravu zvolte nejlépe rýži vhodnou na rizoto. Skvělá podzimní variace voní po rozmarýnu a petrželi. Na závěr vmíchejte mascarpone, přidejte javorový sirup a na oleji osmaženou čekanku.

Autor: red