Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!
Chutná doslova pohádkově a k Vánocům prostě patří. Vaječný likér můžete připravit jako jedlý dárek pod stromeček nebo si jeho popíjením zpříjemnit pečení cukroví. Příprava je snadná a výsledek rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte některou z variant, které jsme pro vás připravili.
Vaječný likér pochází údajně z Francie, kde byl nazývaný jako lait de poule, a jeho historie sahá až do středověku. Domácí likér si i dnes můžete připravit na mnoho způsobů, záleží, na jaký konkrétně máte chuť. Ozvláštnit ho lze všemožnými přísadami, jako je čokoláda, karamel nebo třeba skořice, a pochutnat si na něm můžete v alko i nealko verzi.
Vaječný koňak si můžete připravit i podle videoreceptu>>>
Na který vaječňák máte chuť?
Kouzelný vaječný likér
Vaječný likér bez vajec
Vaječný koňak s vodkou
Perníčkový vaječný likér
Kouzelný vaječný likér
Suroviny
- 100 g moučkového cukru
- 8 žloutků
- 100 g vanilkového cukru
- 600 ml hnědého rumu
- 600 ml smetany ke šlehání
- 400 ml kondenzovaného mléka
Postup přípravy
1. V hrnci přivedeme k varu smetanu s oběma druhy cukru, mícháme, dokud se nerozpustí, a odstavíme.
2. Po vychladnutí vmícháme rozšlehané žloutky s kondenzovaným mlékem, pak rum a podle chuti přisladíme.
3. Hotový vaječný koňak přelijeme do lahví a uložíme do lednice.
Vaječný likér bez vajec
Suroviny
- 2 plechovky salka
- 2 vanilkové pudinky (karamelové, čokoládové), klasicky uvařené (bez cukru)
- 500 ml hnědého rumu
Postup přípravy
1. Zavřené plechovky salka dáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené, hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme dvě až tři hodiny. Podle potřeby průběžně doléváme vodu.
2. Plechovky necháme vychladnout, pak je otevřeme a karamel přelijeme do mísy. Přidáme neslazený pudink uvařený dle návodu na obalu a důkladně rozmícháme, aby v krému nebyly žádné hrudky. Postupně přiléváme rum.
3. Likér případně ještě přecedíme přes síto, nalijeme do lahví a před podáváním ho vychladíme.
TIP: Pokud nechcete vařit plechovky salka, kupte si rovnou salko karamelové.
Vaječný koňak s vodkou
Suroviny
- 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 500 ml slazeného kondenzovaného mléka (salka)
- 6 čerstvých žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 180 g prosetého moučkového cukru
- 400 ml vodky
Postup přípravy
1. V horké vodní lázni vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku do hustější pěny. Směs vyndáme z lázně a postupně do ní zašleháme neslazené a slazené mléko a podle chuti přidáme alkohol.
2. Likér rozlijeme do čistých láhví, uzavřeme a skladujeme v chladničce.
Perníčkový vaječný likér bez vajec
Suroviny
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (salka)
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce kakaa na pečení
- 3 vrchovaté lžičky perníkového koření
- 500 ml rumu
Postup přípravy
1. Do kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme kakao a perníkové koření, necháme projít varem, odstavíme a necháme vychladnout.
2. Přidáme rum, přilijeme oba druhy kondenzovaného mléka a dobře promícháme.
3. Likér naplníme do lahví a dáme vychladit.
Připravte si také lahodné bombardino: