Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!

12. prosince 2023 • 03:46

Chutná doslova pohádkově a k Vánocům prostě patří. Vaječný likér můžete připravit jako jedlý dárek pod stromeček nebo si jeho popíjením zpříjemnit pečení cukroví. Příprava je snadná a výsledek rozhodně stojí za to. Vyzkoušejte některou z variant, které jsme pro vás připravili.

Vaječný likér pochází údajně z Francie, kde byl nazývaný jako lait de poule, a jeho historie sahá až do středověku. Domácí likér si i dnes můžete připravit na mnoho způsobů, záleží, na jaký konkrétně máte chuť. Ozvláštnit ho lze všemožnými přísadami, jako je čokoláda, karamel nebo třeba skořice, a pochutnat si na něm můžete v alko i nealko verzi.

Vaječný koňak si můžete připravit i podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Na který vaječňák máte chuť?

Kouzelný vaječný likér
Vaječný likér bez vajec
Vaječný koňak s vodkou
Perníčkový vaječný likér

Kouzelný vaječný likér

Suroviny

  • 100 g moučkového cukru
  • 8 žloutků
  • 100 g vanilkového cukru
  • 600 ml hnědého rumu
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml kondenzovaného mléka

Postup přípravy

1. V hrnci přivedeme k varu smetanu s oběma druhy cukru, mícháme, dokud se nerozpustí, a odstavíme.

2. Po vychladnutí vmícháme rozšlehané žloutky s kondenzovaným mlékem, pak rum a podle chuti přisladíme. 

3. Hotový vaječný koňak přelijeme do lahví a uložíme do lednice.

Vaječný koňak Vaječný koňak • Autor: iStock

Vaječný likér bez vajec

Suroviny

  • 2 plechovky salka
  • 2 vanilkové pudinky (karamelové, čokoládové), klasicky uvařené (bez cukru)
  • 500 ml hnědého rumu

Postup přípravy

1. Zavřené plechovky salka dáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené, hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme dvě až tři hodiny. Podle potřeby průběžně doléváme vodu.

2. Plechovky necháme vychladnout, pak je otevřeme a karamel přelijeme do mísy. Přidáme neslazený pudink uvařený dle návodu na obalu a důkladně rozmícháme, aby v krému nebyly žádné hrudky. Postupně přiléváme rum.

3. Likér případně ještě přecedíme přes síto, nalijeme do lahví a před podáváním ho vychladíme. 

TIP: Pokud nechcete vařit plechovky salka, kupte si rovnou salko karamelové.

Vaječný koňak s vodkou

Suroviny

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 500 ml slazeného kondenzovaného mléka (salka)
  • 6 čerstvých žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 180 g prosetého moučkového cukru
  • 400 ml vodky

Postup přípravy

1. V horké vodní lázni vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku do hustější pěny. Směs vyndáme z lázně a postupně do ní zašleháme neslazené a slazené mléko a podle chuti přidáme alkohol.

2. Likér rozlijeme do čistých láhví, uzavřeme a skladujeme v chladničce.

Příprava vaječného likéru Příprava vaječného likéru • Autor: iStock

Perníčkový vaječný likér bez vajec

Suroviny

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (salka)
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce kakaa na pečení
  • 3 vrchovaté lžičky perníkového koření
  • 500 ml rumu

Postup přípravy

1. Do kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme kakao a perníkové koření, necháme projít varem, odstavíme a necháme vychladnout.

2. Přidáme rum, přilijeme oba druhy kondenzovaného mléka a dobře promícháme.

3. Likér naplníme do lahví a dáme vychladit. 

Připravte si také lahodné bombardino:

Video se připravuje ...

Autor: ML