3 Regionální potraviny, bez kterých se neobejdete během jarní očisty

23. dubna 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Příroda si během zimy odpočinula a nyní oplývá energií. Zkuste i vy udělat to samé spolu s se kvalitními českými regionálními potravinami. Kuchaři stále častěji sahají po lokálních surovinách a inspirují se postupy a recepty našich předků. Vítězové soutěže Regionální potravina z řad malých a středních výrobců dodávají na naše stoly jen ty nejkvalitnější produkty.

1.      Čerstvou zeleninu po celý rok? To není sci-fi

K detoxikaci jater, nejdůležitějšího orgánu pro vylučování škodlivých látek z těla, je ideální čerstvá zelenina. Díky ní aktivujete jaterní enzymy, které podporují očišťující proces. Jako první můžete sehnat ředkvičky, kedlubny a salát. Můžete k nim přidat červenou řepu, která dobře uskladněná vydrží i přes celou zimu. Do svého jídelníčku zařaďte zeleninové šťávy a saláty. Přidejte k nim i chutná a osvěžující rajčata. Sáhněte po rajčatech Snack odrůdě Angelle, které se pěstují v Olomouckém kraji a stali se vítězi Regionální potraviny v roce 2017. Daly by se nazvat doslova kulatým zlatem, protože jsou dokonale čerstvá k dostání po celý rok. Navíc se nemusí dopravovat stovky kilometrů, a tak neztrácí na čerstvosti a zdraví prospěšných látkách.

Rajčata Snack Angelle – Zemědělské družstvo Haňovice – Vítěz soutěže Regionální potravina v Olomouckém kraji Rajčata Snack Angelle – Zemědělské družstvo Haňovice – Vítěz soutěže Regionální potravina v Olomouckém kraji • Autor: Regionální potravina

2.      Síla ukrytá v českém česneku

Klíčovým dílkem očistné skládačky je česnek. Má také podporuje činnost jater a navíc povzbuzuje obranyschopnost. Pokud vás schvátila jarní viróza, česnek pomůže i jako přírodní antibiotikum. Má i výhodu, že jej můžete používat jako dochucovadlo do většiny pokrmů. Plnou a intenzivní chuť najdete v česneku Janča Vekan, vítěze Regionální potraviny ve Zlínském kraji v roce 2017. Díky správnému skladování je můžete konzumovat po celý rok. Pokud se vám poštěstí, tak zkuste zapojit do jídelníčku také – česnek medvědí.

Česnek Janča Vekan – Jan Janča – vítěz soutěže Regionální potravina ve Zlínském kraji Česnek Janča Vekan – Jan Janča – vítěz soutěže Regionální potravina ve Zlínském kraji • Autor: Regionální potravina

3.      Dejte luštěninám šanci

Čočka, fazole, cizrna nebo hrách dodávají tělu vlákninu, minerály a bílkoviny. Jejich velkou výhodou je, že obsahují minimum tuku. Aby se předešlo nepříjemnému nadýmání, doporučuje se luštěniny namočit do vody, ideálně přes noc a následně vodu vylít, protože se zčásti odstraní látky, které způsobují nadýmání. Hrášek je báječná příloha a čočku zkuste jako polévku. Luštěniny se čím dál častěji přidávají i do salátů. Víte, že luštěniny můžete využít jako náhradu za bílou pšeničnou mouku? Tu byste měli při detoxu vypustit jak v podobě pečiva, tak i při vaření a zahušťování. V takovém případě doporučujeme Hrašku ze Zlínského kraje, vítěze Regionální potraviny v roce 2017. Dá se použít i na obalování a jako pojidlo do zeleninových placek.

Hraška – CERIA, s.r.o. – vítěz soutěže Regionální potravina ve Zlínském kraji Hraška – CERIA, s.r.o. – vítěz soutěže Regionální potravina ve Zlínském kraji • Autor: Regionální potravina

Pečené filátko ze pstruha se špenátem

Filátka ze pstruha

  • 2 filety s kůží – pstruh duhový z Rybářství Kolář (vítěz RP v kraji Vysočina)
  • 50 g hladké mouky
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku Janča – Vekan (vítěz RP ve Zlínském kraji)
  • 1 lžíce másla
  • citron (šťáva)
  • slunečnicový olej

Listový špenát

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku Janča – Vekan (vítěz RP ve Zlínském kraji)
  • 2 lžíce másla
  • 125 g čerstvého listového špenátu
  • černý pepř v mlýnku
  • 16 rajčat Snack Angelle ZD Haňovice (vítěz RP v Olomouckém kraji)

Pečené filátko ze pstruha se špenátem Pečené filátko ze pstruha se špenátem • Autor: Regionální potravina

Filety ze pstruha opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme a opepříme. Stranu s kůží lehce pomoučníme a opečeme na pánvi na rozpáleném oleji. Filety otočíme a přidáme nožem rozmáčknutý stroužek česneku, tymián, lžíci másla a pokapeme citronovou šťávou. Filátka odstavíme a necháme dojít. Mezi tím si přichystáme špenát. Najemno nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na másle. Přidáme vypraný listový špenát, sůl, pepř a na poloviny nakrájená rajčátka. Promícháme a po chvíli odstavíme z ohně. Podáváme s bramborami.

Regionální potravina je ocenění, které již devátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství jen těm opravdu nejlepším potravinám od malých a středních regionálních výrobců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou charakteristické rysy výrobků značky Regionální potravina.

Autor: Regionální potravina"

Na webových stránkách Regionální potraviny www.regionalnipotravina.cz najdete seznam všech držitelů, produktů či regionálních receptů. V interaktivním kalendáři jsou zaznamenány akce a veletrhy pro spotřebitele i výrobce.