Vaječný koňak ze salka: 3 recepty, které oceníte nejen na Vánoce

2. prosince 2024 • 14:45

Máte rádi vaječný likér? Udělejte si domácí a nalaďte se už teď na atmosféru Vánoc. Jeho příprava není dlouhá ani náročná, využijete ho na svátečních setkáních s přáteli nebo rodinou a může z něj být i skvělý jedlý dárek.

Vaječný likér, jehož základem jsou žloutky, mléko či smetana, cukr, koření a alkohol, znají lidé po celém světě. A zatímco u nás mu říkáme vaječný likér, koňak nebo zkrátka vaječňák, v různých částech světa ho najdete pod názvy Eggnog, Eierpunsch, Rompope, Lait de poule nebo třeba Koquito. Z toho je asi jasné, že vaječný koňak není žádným vynálezem našich babiček. Jeho historie sahá až do raného středověku a je opředena i pár zajímavými historkami. Nejčastěji v nich figuruje francouzský král Ludvík IX.. Podle jedné legendy populární nápoj vynalezl on sám, když během noci experimentoval v hradní kuchyni a snažil se vyrobit nápoj, který by mu pomohl s jeho nespavostí. Další legenda pak tvrdí, že Ludvík v roce 1270 odmítl nápoj na smrtelné posteli, protože byl velmi zbožný a porušil by tím půst. Jsou to ovšem jen legendy a neví se jistě, kde nápoj vlastně vznikl. Možná to bylo skutečně ve Francii, možná v Anglii, kde již ve středověku rádi popíjeli nápoj s vejci a horkým mlékem, kterému byly přisuzovány posilující a regenerační účinky.

Dobré suroviny jsou základ

I když si vaječný likér můžete koupit v každém supermarketu, pokud máte dobrý recept na jeho přípravu, tomu domácímu se nic nevyrovná. A základem dobrého receptu jsou kvalitní suroviny. Největší vliv na chuť výsledného nápoje má alkohol, který použijete. Většinou to bývá rum. Není nutné používat ten nejdražší, ale pokud si za alkohol trochu připlatíte, rozdíl určitě poznáte. Stejně tak byste neměli šetřit na pravé vanilce a dobrých vejcích. Sladkost a krémovost pak dodá smetana či mléko a cukr, které ideálně nahradí tradiční salko, tedy slazené zahuštěné plnotučné mléko.

Vyzkoušejte některý z následujících receptů a připravte se na Vánoce včas:

Vaječný likér podle food blogerky

Recept od Lenky Krupičkové (@zapisnik_obycejne_mamy) vám bude určitě chutnat a sympatické je v něm i to, že nepoužívá žloutky v syrovém stavu, které někomu mohou vadit. 

Na cca 1 l likéru budete potřebovat:

  • 6 žloutků
  • 1/2 lžičky sušené vanilky nebo vanilku z 1 lusku
  • 1 plechovku salka
  • 1 plechovku kondenzovaného neslazeného plnotučného mléka Tatra
  • 500 ml rumu

Postup:

1. Žloutky dejte do nerezové mísy, přidejte vanilku, salko a kondenzované neslazené mléko a důkladně vyšlehejte.

2. Nerezovou mísu poté vložte do hrnce s vodou (do vodní lázně) a začněte zahřívat. Po celou dobu směs důkladně míchejte a kontrolujte teplotu, která by se měla pohybovat okolo 75 °C. Takto zahřívejte asi 10 minut.

3. Směs nechte chvíli zchladnout, pak do ní přidejte rum. Důkladně zamíchejte, likér přelijte do lahví a skladujte v lednici. 

Vaječný likér bez vajec

Tento recept bude vyhovovat všem, kteří nechtějí používat čerstvé žloutky, ať už syrové nebo tepelně upravené.

Vaječný likér Vaječný likér • Autor: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 2 plechovky salka
  • 2 dobré vanilkové pudinky, klasicky uvařené (jen s mlékem a bez cukru)
  • 500 ml hnědého rumu

Postup: 

1. Zavřené plechovky salka dáme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme dvě až tři hodiny. Podle potřeby průběžně doléváme vodu.

2. Plechovky necháme vychladnout, pak je otevřeme a karamel přelijeme do mísy. Přidáme neslazený pudink uvařený dle návodu na obalu a důkladně rozmícháme, aby v krému nebyly žádné hrudky. Postupně přiléváme rum.

3. Likér případně ještě přecedíme přes síto, nalijeme do lahví a před podáváním ho vychladíme. 

TIP: Pokud nechcete vařit plechovky salka, kupte si rovnou salko karamelové.

Vaječný likér s vodkou

Do vaječňáku se sice klasicky přidává rum, nejčastěji dobrý tuzemák, nicméně nikde není psáno, že si ho nemůžete udělat i s jiným alkoholem. Pokud použijete vodku, bude mít likér jemnější chuť, ovšem pozor na velikost a množství panáků. Tento je opravdu silný.  

Vaječný likér Vaječný likér • Autor: profimedia.cz

Co budete potřebovat: 

  • 6 žloutků
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 plechovku salka
  • 500 ml vodky
  • 100 ml převařené vody

Postup:

1. Žloutky smícháme s třtinovým a vanilkovým cukrem a v robotu směs mixujeme tak dlouho, až se cukr rozpustí.

2. Přidáme salko a opět promixujeme, aby se vše důkladně spojilo.

3. Přilijeme vodku, ještě krátce promixujeme, nakonec přilijeme převařenou vodu, promícháme a likér rozlijeme do lahví a uzavřeme. 

Vaječný koňak ze salka si můžete vyrobit i podle tohoto videa:

Video se připravuje ...

Autor: red