Rompope: Mexický vaječný likér s tajnou ingrediencí, kterému jednoduše neodoláte
Když se v Mexiku řekne slovo „rompope“, je to znamení, že jsou svátky za dveřmi. A kdy jindy si tenhle speciální slavnostní nápoj provoněný kořením a rumem vychutnat nežli na Vánoce? Zkuste si ho připravit i vy. Zaručeně se stane hitem i u vás doma!
Historie rompope sahá až do 17. století. Poprvé ho připravily jeptišky v klášteře Santa Clara v mexickém městě Puebla, kde ho také vyladily do naprosté dokonalosti. Recept rychle získal na popularitě a sestry tento sladký aromatický nápoj začaly prodávat. Podle legendy si však jedna z jeptišek, sestra Eduviges, vzala tajnou ingredienci původního receptu s sebou do hrobu. Pod značkou Santa Clara se ale likér, který je dostupný po celém světě, prodává dodnes.
Připravit si samozřejmě můžete i klasický vaječňák:
V čem se liší od vaječného koňaku?
Rompope je v podstatě kombinací mléka, cukru, žloutků, koření a alkoholu, nejčastěji rumu. Někdy se do receptu přidávají mleté mandle, piniové oříšky či pekanové ořechy. Můžete jej podávat teplý, vychlazený anebo s ledem, tak jako tak chutná naprosto skvěle. Alkohol lze samozřejmě vynechat a vychutnat si i nealko verzi tohoto nápoje. Rompope je takovou exotičtější variantou vaječného likéru, která si vás získá svou jemnou krémovou chutí a neodolatelným aroma.
Správné ingredience jsou základ
Při přípravě rompope je důležité používat co nejčerstvější vejce, a to nejenom kvůli bezpečnější konzumaci, ale také pro lepší chuť nápoje. Moderní recepty používají méně žloutků než tradiční verze, což nápoji dodává spíše krémovější než sytě žlutou barvu.
Na co si dát při přípravě rompope pozor?
Příprava tohoto nápoje vyžaduje trošku trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Během přípravy je důležité, aby se po přidání žloutků směs nevařila, jen zahřívala. Předejdete tak vzniku hrudek. Jakmile směs začne houstnout, jde vše rychle, takže je důležité ji stále míchat, aby byl výsledný nápoj co nejjemnější.
Rompope jako jedlý dárek
Rompope může být také skvělým jedlým dárkem pod stromeček. Stačí vybrat hezkou láhev, přidat štítek s nápisem, sklenici ozvláštnit například krajkou nebo stužkou a originální dárek je na světě.
Mexický vaječný likér – rompope
Ingredience:
- 1 litr plnotučného mléka
- 250 gramů cukru
- špetka jedlé sody
- 2 tyčinky skořice
- 2 hřebíčky
- 12 žloutků
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 118 ml rumu nebo brandy
Postup:
1. V hrnci smíchejte mléko, skořici, hřebíček, vanilku, cukr, muškátový oříšek a špetku jedlé sody a promíchejte. Postupně přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 8–10 minut, aby mléko absorbovalo chuť skořice a hřebíčku.
2. Sundejte hrnec ze sporáku a nechte směs vychladnout. Zatímco mléko chladne, šlehejte žloutky, dokud nejsou světle žluté.
3. Do již vychladlého mléka pomalu vlijte žloutkovou směs a míchejte. Poté dejte hrnec zpět na sporák a za stálého míchání zapněte na středně vysokou teplotu. Směs vařte za stálého míchání, aby se nesrazila, asi 5–7 minut nebo dokud nezhoustne.
4. Sundejte ze sporáku a propasírujte přes síto, abyste odstranili tyčinky skořice a hřebíček. Přidejte rum nebo brandy a dobře promíchejte. Množství alkoholu můžete snížit nebo zvýšit podle svých představ. Přelijte do čisté láhve a až nápoj vychladne, uložte ho do ledničky.
5. Nápoj podávejte posypaný špetkou skořice.
Doma si můžete udělat i další vánoční nápoje, třeba svařené víno: