Zavzpomínejte na Vladimíra Menšíka: Uvařte si jeho skvělou zelňačku nebo perkenici
Skvělého herce Vladimíra Menšíka miloval celý národ. Legendární bavič, který nesnášel nudu, bohužel předčasně zemřel 29. května 1988. Zavzpomínejte na něj u některé z jeho filmových rolí a uvařte si k tomu polévku, kterou tak miloval.
I když už jako maličký Vladimír Menšík ohromoval rodinu a sousedy v rodných Ivančicích svou výřečností a roztomilým projevem, zpočátku to vůbec nevypadalo, že by se měl věnovat herectví. Vystudoval průmyslovku a pracoval v Brněnských strojírnách. Až později absolvoval brněnskou JAMU a dostal se k divadlu a filmu. Byl excelentním hercem i skvělým vypravěčem a bavičem. Uměl zpívat, hrát na piano a mandolínu, a přestože trpěl odmalička těžkým astmatem, hrál závodně házenou a rekreačně fotbal.
Méně se o něm ví, že se původně nejmenoval Vladimír, ale Vladislav, po tatínkovi. Jméno si prý změnil na radu E. F. Buriana, když začal hrát divadlo. Své okolí dlouho klamal i svým věkem. V šedesátých letech totiž při vyřizování jeho nového občanského průkazu jedna z úřednic napsala nedbale devítku na konci jeho roku narození, takže vypadala jako čtyřka. I když si toho Menšík všiml, nikdy na to neupozornil, protože díky tomu mohl jít dříve do důchodu. Všichni ho považovali za staršího a bývalý prezident Gustáv Husák mu dokonce v dopise poblahopřál k šedesátce, které se ale Menšík nikdy nedožil.
Vladimír Menšík miloval lidi a ti milovali jeho. Jen jeho nejbližší to s ním neměli lehké. Byl tak trochu neřízená střela, jel ve zběsilém tempu a odmítal zpomalit. Navíc si málokdy odepřel sklenku alkoholu a hodně kouřil, ačkoli míval astmatické záchvaty, které byly čím dál častější. Nakonec na komplikace spojené s astmatem v 58 letech zemřel.
Ačkoli spoustu času trávil prací, občas Vladimír Menšík i něco uvařil. Jeho syn Petr v jednom z rozhovorů zavzpomínal, že v létě na chatě tatínek rád vařil polévku perkenici, která svou chutí připomíná lečo. Recept na ni vyšel v časopise Květy v 80. letech. Zkuste ji, prý je výborná.
Polévka perkenice podle Vladimíra Menšíka
Co budete potřebovat:
- 2 cibule
- 3 zelené paprikové lusky (nejlépe trochu pálivé)
- 1 rajčatový protlak
- 250 g uzeniny
- 3 rajčata
- kousek másla
- sůl
1. Cibule nakrájejte na plátky, papriky na proužky a uzeninu na kostičky. Rýži propláchněte vodou.
2. V hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody, osolte ji, postupně do ní přidejte cibuli, papriku, rajčatový protlak, rýži a uzeninu a vařte, dokud rýže nezměkne.
3. Odstavte z ohně, vmíchejte kousek másla a rajčata nakrájená na měsíčky a nechte je v polévce prohřát. Podávejte s chlebem.
Dodnes je také vyhlášený Menšíkův recept na zelňačku:
Zelňačka podle Vladimíra Menšíka
Co budete potřebovat:
- 300 g kysaného zelí
- 300 g hub (mohou být i sušené)
- sůl a pepř
- bobkový list
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rajského protlaku nebo kečupu
- 1/4 šálku sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 klobásu
1. Kysané zelí sceďte a nakrájejte na menší kusy. Pak ho i se slitým lákem přidejte do hrnce s litrem a půl vody, přidejte houby (pokud jsou sušené, tak je nejprve namočte do mléka, a až se napijí, vymačkejte je). Vmíchejte koření, cukr a protlak a vařte 45 minut.
2. Smetanu dobře rozmíchejte s moukou, vlijte do polévky, přidejte nakrájenou klobásu a ještě asi 3 minuty povařte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
3. Vydatnou zelňačku podávejte s pečivem.